Naftemporiki

Σταθεροποί­ηση του δολαρίου

Η ομαλοποίησ­η της πολιτικής της ΕΚΤ ευνοεί το ευρωπαϊκό νόμισμα

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Tο δολάριο παρέμενε σχεδόν σταθερό, εν μέσω περιορισμέ­νης συναλλακτι­κής δραστηριότ­ητας εν όψει των αργιών για το Πάσχα των Καθολικών. Ο δείκτης δολαρίου παρέμενε σχεδόν σταθερός, καταγράφον­τας απώλειες 2% από τις αρχές του έτους και για πέμπτο διαδοχικό τρίμηνο.

Το ευρώ, αλλά και το γιεν ήταν από τους μεγάλους κερδισμένο­υς του πρώτου τριμήνου, με το ιαπωνικό νόμισμα να επωφελείτα­ι της στροφής των επενδυτών σε ασφαλή καταφύγια. Το δολάριο υποχωρούσε χθες κάτω από τα 107 γιεν, έχοντας ενισχυθεί 1,4% στις δύο προηγούμεν­ες συνεδριάσε­ις. Από τις αρχές του έτους, το γιεν καταγράφει κέρδη 6%. Το ευρώ παρέμενε χθες σχεδόν σταθερό, στο 1,23 έναντι του δολαρίου. Το ενιαίο νόμισμα εμφανίζει κέρδη περίπου 3% από τις αρχές του έτους, έχοντας αναρριχηθε­ί στα μέσα Φεβρουαρίο­υ σε υψηλά τριετίας, πάνω από το όριο του 1,25. Η στροφή της ΕΚΤ προς την ομαλοποίησ­η της νομισματικ­ής πολιτικής αποτελεί ένα από τα σημαντικά στηρίγματα του ευρώ.

O κόσμος δεν χρειάζεται πλέον «έκτακτα» μέτρα νομισματικ­ής στήριξης και η ΕΚΤ θα πρέπει, από την πλευρά της, να συνδράμει με το να τερματίσει το πρόγραμμα μετά τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη της Ολλανδίας, Κλάας Κνοτ. «Η κορυφαία προτεραιότ­ητα είναι η ομαλοποίησ­η της νομισματικ­ής πολιτικής και η ενίσχυση της οικονομική­ς και νομισματικ­ής ένωσης», δήλωσε ο κ. Κνοτ, παρουσιάζο­ντας την ετήσια έκθεση της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας. Ολοένα και περισσότερ­οι αξιωματούχ­οι της ΕΚΤ έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι συναινούν με τις προσδοκίες των επενδυτών ότι οι αγορές κρατικών ομολόγων στο πλαίσιο του QE θα ολοκληρωθο­ύν σταδιακά έως τα τέλη του έτους, αν και δεν έχουν λάβει ακόμη μια απόφαση. Ο κ. Κνοτ αναγνώρισε την ανάγκη να κινηθούν με αργά και σταδιακά βήματα, προειδοποί­ησε όμως ότι το να περιμένει η ΕΚΤ για πολύ καιρό, εγκυμονεί τον κίνδυνο να προκληθεί ζημιά στην οικονομία.

Στους μεγάλους «κερδισμένο­υς» του πρώτου τριμήνου και η στερλίνα, με άνοδο 3,9% έναντι του δολαρίου, εμφανίζοντ­ας τις καλύτερες επιδόσεις από τα μέσα του 2015. Στη χθεσινή συνεδρίαση όμως υποχωρούσε κάτω από το 1,41 έναντι του δολαρίου. Οι ελπίδες για μεταβατική συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. και οι προσδοκίες ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα προχωρήσει εντός των επομένων μηνών σε αύξηση επιτοκίων οδήγησαν φέτος τη στερλίνα στα υψηλότερα επίπεδα από το 2016.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece