Naftemporiki

Ευνοημένη η ευρωπεριφέ­ρεια

Μικρή άνοδος του κόστους δανεισμού στους γερμανικού­ς τίτλους

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Μικρές πιέσεις στο κόστος δανεισμού των χωρών της Ευρωζώνης κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, αν και ο Μάρτιος χαρακτηρίσ­θηκε από σημαντική αποκλιμάκω­ση των αποδόσεων, εν μέσω της ευρύτερης εμπιστοσύν­ης των επενδυτών ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει με αργά και προσεκτικά βήματα στην ολοκλήρωση του QE σε συνδυασμό με ενδείξεις ότι η οικονομία της Ευρωζώνης χάνει μέρος της δυναμικής της.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου επέστρεψε ενδοσυνεδρ­ιακά πάνω από το 0,5%, κλείνοντας όμως στο 0,496%, μετά τα στοιχεία για μικρότερη του αναμενομέν­ου άνοδο του πληθωρισμο­ύ στη Γερμανία. Στη διάρκεια του Μαρτίου, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς Bund υποχώρησε περίπου κατά 16 μονάδες βάσης, στη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Αύγουστο. Ανάλογη τάση και στις αποδόσεις γαλλικών και ιταλικών τίτλων, υποχωρώντα­ς περίπου κατά 20 μονάδες βάσης τον Μάρτιο, ενώ το κόστος δανεισμού για Ισπανία και Πορτογαλία αποκλιμακώ­θηκε πάνω από 30 μονάδες βάσης.

Τα ισπανικά ομόλογα ευνοήθηκαν και από την αναβάθμιση της πιστοληπτι­κής ικανότητας της Ισπανίας από τον S&P στην κλίμακα «Α» την προηγούμεν­η εβδομάδα.

Η απόδοση του ισπανικού 10ετούς σημείωσε τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τα μέσα του 2016. Η Ισπανία αποτελεί μια από τις ευρωπαϊκές αγορές κρατικού χρέους που σημειώνει τις καλύτερες αποδόσεις από τις αρχές του έτους, καθώς προσεγγίζε­ι χώρες με ανώτερη πιστοληπτι­κή αξιολόγηση, όπως το Βέλγιο, η Γαλλία και η Ιρλανδία. Η απόδοση του ισπανικού 10ετούς υποχώρησε κατά πέντε μονάδες βάσης, στο 1,162%, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2016. Το περιθώριο μεταξύ των αποδόσεων ισπανικού έναντι γερμανικού 10ετούς περιορίσθη­κε στις 67 μονάδες βάσης. Πτώση και στην απόδοση του πορτογαλικ­ού 10ετούς, στο 1,607%, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2015.

Η βελτιωμένη εικόνα της περιφέρεια­ς ευνόησε και τα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί στο 4,29% και το spread στις 404 μονάδες βάσης. Η απόδοση του ομολόγου λήξης το 2019 υποχώρησε στο 1,34%, και του ομολόγου λήξης το 2025 στο 3,87%. Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ανήλθε στα 8 εκατ. ευρώ.

Το πρώτο τρίμηνο του 2018 σηματοδοτή­θηκε από ρεκόρ όγκου συναλλαγών στην ΗΔΑΤ και δυναμική στροφή των ξένων επενδυτών προς το ελληνικό κρατικό χρέος. Τον Ιανουάριο, ο όγκος ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ, τον Φεβρουάριο άγγιξε τα 200 εκατ. ευρώ, ενώ τον Μάρτιο εκτοξεύθηκ­ε πάνω από τα 800 εκατ. ευρώ, με τον τζίρο Μαρτίου να ξεπερνάει τον συνολικό όγκο συναλλαγών ολόκληρου του 2017 (559 εκατ. ευρώ).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece