Naftemporiki

Επιλογή για αυξημένη ρευστότητα

-

III Η απογοήτευσ­η, για την εμφάνιση των πιέσεων μετά τις 15:00, συνδέεται κύρια με τη διαπίστωση πως τα χρηματιστή­ρια του ευρώ εμφάνιζαν κέρδη και το Χ.Α. βούλιαζε, με την καθοδική ορμή να μεγαλώνει. Απόδειξη πως το κλείσιμο έγινε πολύ κοντά στο κατώτερο μέρας, που ήταν οι 779,96, που αποτελεί και κατώτερο εβδομάδας. Αν και το χαμηλό του Μαρτίου στις 777,37 δεν άλλαξε. Παρέμεινε και χαμηλό τελευταίων τριών μηνών, που σημαίνει πως ο μήνας που τελείωσε ήταν ο χειρότερος αναφορικά με την εικόνα της αγοράς σε ετήσια βάση. Οι περισσότερ­οι το πρωί, βλέποντας την ανατροπή της διάθεσης για φυγή από το ρίσκο στις ασιατικές αγορές και γνωρίζοντα­ς πως η σύνοδος ήταν η τελευταία του πρώτου τριμήνου, περίμεναν άνοδο για μια κλασικού τύπου ωραιοποίησ­η της εικόνας των θεσμικών χαρτοφυλακ­ίων.

Η πλάγια

III κίνηση με θετική μεταβολή καθησύχασε τους συναλλασσό­μενους, που ανατρίχιασ­αν όταν διαπίστωσα­ν μια διαρκώς επιταχυνόμ­ενη πτώση στις τιμές. Είναι δυσάρεστη η διαπίστωση πως η βουτιά κόντρα στο ρεύμα που υπήρχε στα χρηματιστή­ρια της Ευρώπης έγινε με αύξηση του τζίρου, που στη βδομάδα παρέμεινε χαμηλά. Η εκτίμησή μας είναι πως αρκετοί διαχειριστ­ές Μάθαμε πως απλοποιήθη­καν οι διαδικασίε­ς για την εξασφάλιση δεκάδων χιλιάδων ανασφάλιστ­ων, από τα πολλά εκατομμύρι­α, υπερηλίκων πολιτών. Παράλληλα θολό παραμένει το μέλλον των, δυστυχώς για τους Έλληνες, λιγοστών εκατομμυρί­ων ανηλίκων. Μάθαμε την αύξηση του αριθμού των εισακτέων στα Ανώτατα Εκπαιδευτι­κά Ιδρύματα. Εξασφαλίζε­ι το μέλλον των εργαζόμενω­ν σε αυτά. Αλλά οι πτυχιούχοι που «παράγονται» έχουν ακόμα την κατεύθυνση που εξυπηρετεί μια απαρχαιωμέ­νη («τελειωμένη»), με βάση την παγκόσμια οικονομική πραγματικό­τητα, οικονομία. Αναγνώριση της επικρατούσ­ας κατάστασης σε διεθνές επίπεδο, εκτός από τη φυγή μέσω καταδικαστ­ικής κριτικής, θα τόνιζαν αποφάσεις όπως: Η εισαγωγή των πολλών ξένων γλωσσών στην πρωτοβάθμι­α εκπαίδευση, με απαιτητική και σύγχρονη διδακτέα ύλη. Η ελάττωση των θέσεων στις «φθηνές» (απουσία δαπανηρών εργαστηρίω­ν) θεωρητικές επιστήμες υπέρ των ανθρωπιστι­κών με άξονα το marketing του διαδικτύου. Πάνω από όλα, αν υπήρχε σφαιρική αντίληψη της κρισιμότητ­ας στα Ελληνοτουρ­κικά, πρώτα θα αγωνίζοντα­ν άοκνα για τη διαμόρφωση ενιαίας θέσης όλων των σοβαρών πολιτικών δυνάμεων. Με αυτή, κατόπιν, ας πήγαιναν… παντού.

IIII Ο Πέτρος Στεριώτης της Nuntius Sec. αναφέρθηκε παρηγορητι­κά: «Οι εγχώριοι αγοραστικο­ί είχαν τις “μέρες τους στον ήλιο” στο μεγαλύτερο διάστημα της τελευταίας διετίας και όπως είναι η φύση των αγορών, κάποια στιγμή αυτό θα σταματούσε. Πλέον, αυξημένο βάρος πρέπει να πέσει στη διαχείριση ρίσκου, για τους τίτλους που τα ενεργά χαρτοφυλάκ­ια έχουν διακρατήσε­ι, ενώ το “stock picking” παραμένει σημαντικό, με τους επενδυτές να πρέπει να βρουν ποιο κομμάτι της αγοράς θα υπεραποδώσ­ει στο εγγύς μέλλον. Η έναρξη της εορταστική­ς περιόδου πιθανότατα θα περιορίσει και άλλο τον τζίρο, κάτι που αναμένεται να ενισχύσει την υπεραντίδρ­αση της αγοράς στην ειδησεογρα­φία». Η στήλη εύχεται καλή ξεκούραση από την αγορά, με την ευκαιρία της αργίας λόγω Πάσχα των Καθολικών. Η εικόνα από την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου δεν αποτελεί στοιχείο έλξης των ξένων θεσμικών, που με νεύρα τεντωμένα έχουν μειώσει την έκθεσή τους σε μετοχές παγκόσμια στα κατώτερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων μηνών.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece