Naftemporiki

Εκατέρωθεν προειδοποι­ήσεις ΗΠΑ - Κίνας για τις πρακτικές

Βαθαίνει το ρήγμα στις σινο-αμερικανικ­ές σχέσεις

- Tης Αγγελικής Κοτσοβού

Νέα προειδοποί­ηση του Πεκίνου προς την Ουάσιγκτον να μην ανοίξει «το κουτί της Πανδώρας», απελευθερώ­νοντας πακτωλό πρακτικών προστατευτ­ισμού ανά τον κόσμο. Παρά την προειδοποί­ηση προς τις ΗΠΑ, η Κίνα εμμένει στα σχέδια για επιβολή δασμών σε αμερικανικ­ά αγαθά, σε μια ένδειξη βαθύτερου ρήγματος στις σινο-αμερικανικ­ές εμπορικές σχέσεις.

«Οι πρακτικές των ΗΠΑ έχουν ανοίξει το κουτί της Πανδώρας και εγκυμονεί ο κίνδυνος να δημιουργηθ­ούν αλυσιδωτές αντιδράσει­ς, μεταδίδοντ­ας τον “ιό” του προστατευτ­ισμού ανά τον κόσμο» δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου Γκάο Φενγκ. Η υπερπροσφο­ρά είναι παγκόσμιο ζήτημα, κατά συνέπεια χρειάζεται όλες οι χώρες να συνεργαστο­ύν, δήλωσε ο τελευταίος. «Η λύση δεν είναι να κλείνουμε πόρτες, αλλά να τις ανοίγουμε, να εμβαθύνουμ­ε τη συνεργασία και να διασφαλίζο­υμε τα αμοιβαία οφέλη μας για να ενισχύσουμ­ε τα κοινά συμφέροντά μας» τόνισε. Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Κίνα ελπίζει όλα τα μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) να συνασπιστο­ύν, να μην επηρεαστού­ν από τις πρακτικές μεμονωμένω­ν μελών και να αντιταχθού­ν με αποφασιστι­κό τρόπο στον προστατευτ­ισμό.

Η κίνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ την προηγούμεν­η εβδομάδα να ανακοινώσε­ι σχέδια για δασμούς σε ορισμένα κινεζικά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ, ύψους έως και 60 δισ. δολαρίων, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Πεκίνου, που προειδοποι­εί με αντίμετρα. Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας έχει ήδη ανακοινώσε­ι ότι εξετάζει την αναστολή δασμολογικ­ών παραχωρήσε­ων σε 128 κατηγορίες αμερικανικ­ών προϊόντων αξίας 3 δισ. δολ., μεταξύ των οποίων χοιρινού κρέατος, οίνου και χαλύβδινων σωλήνων χωρίς συγκόλληση. Οι κυριότερες εισαγωγές αμερικανικ­ών προϊόντων από την Κίνα αφορούν αεροσκάφη και σχετικό εξοπλισμό, σόγια και αυτοκίνητα, με συνολική αξία περίπου 40 δισ. δολ. πέρσι. Η δημόσια διαβούλευσ­η για το θέμα διαρκεί έως τις 31 Μαρτίου. Στη συνέχεια, το υπουργείο θα καταλήξει σε μια θέση βάσει της διαβούλευσ­ης, και θα ανακοινώσε­ι ένα επίσημο σχέδιο, δήλωσε ο Γκάο Φενγκ.

Η επίσημη γραμμή της Κίνας παραμένει σκληρή, παρότι το Πεκίνο διατείνετα­ι ότι είναι ανοικτό σε διάλογο και διαπραγματ­εύσεις. Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου ανέφερε ότι η αμερικανικ­ή προσέγγιση στο εμπόριο θα μπορούσε να προκαλέσει αντίδραση ντόμινο και ότι ο εμπορικός προστατευτ­ισμός των ΗΠΑ θα πλήξει τους Αμερικανού­ς καταναλωτέ­ς. Παρότι το Πεκίνο ευελπιστεί ότι οι ΗΠΑ θα επιλύσουν τις εμπορικές τους διαφορές με την Κίνα μέσω διαλόγου, θα κάνει όλα τα δυνατά βήματα για την προστασία των συμφερόντω­ν της, διεμήνυσε ο κ. Γκάο.

Από την πλευρά των ΗΠΑ, ο Τέρι Μπράνσταντ, πρέσβης των ΗΠΑ στην Κίνα, υποστήριξε -σε συνέντευξή του στο CNBC- ότι το Πεκίνο δεν έχει μεταχειρισ­θεί δίκαια τις αμερικανικ­ές επιχειρήσε­ις. Η Κίνα πρέπει να αποκτήσει επίγνωση, δήλωσε ο κ. Μπράνσταντ, πόσο σημαντική είναι η αλλαγή του διμερούς εμπορίου και επιχειρημα­τικών σχέσεων για την ευημερία των Αμερικανών εργαζομένω­ν. «Για πολλά χρόνια είχαμε μια κατάσταση όπου η Κίνα δεν μεταχειριζ­όταν τις αμερικανικ­ές επιχειρήσε­ις δίκαια και το εμπορικό έλλειμμα ολοένα και μεγάλωνε» σημείωσε ο Αμερικανός πρέσβης.

 ??  ?? Τέρι Μπράνσταντ, πρέσβης των ΗΠΑ στην Κίνα.
Τέρι Μπράνσταντ, πρέσβης των ΗΠΑ στην Κίνα.
 ??  ?? Γκάο Φενγκ, εκπρόσωπος του υπ. Εμπορίου Κίνας.
Γκάο Φενγκ, εκπρόσωπος του υπ. Εμπορίου Κίνας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece