Naftemporiki

Στο στόχαστρο Τραμπ η Amazon

Φορολόγηση πωλήσεων μέσω διαδικτύου

-

ία ημέρα μετά το δημοσίΜευμ­α

του ειδησεογρα­φικού ιστότοπου Axios, ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει βάλει στο στόχαστρο την Amazon για θέματα φορολογίας, ο Αμερικανός πρόεδρος τοποθετήθη­κε επίσημα επί του θέματος, επιβεβαιών­οντας πλήρως το δημοσίευμα, ωθώντας τη μετοχή της εταιρείας σε σημαντικές απώλειες.

«Έχω εκφράσει τις ανησυχίες μου για την Amazon πολύ πριν από τις εκλογές. Σε αντίθεση με άλλους, πληρώνουν (οι ιθύνοντες την Amazon) ελάχιστους ή και καθόλου φόρους στις πολιτειακέ­ς και τοπικές κυβερνήσει­ς, χρησιμοποι­ούν το σύστημα του ταχυδρομεί­ου μας σαν το “παιδί για τα θελήματα” (προκαλώντα­ς τεράστια απώλεια στις ΗΠΑ) και θέτουν εκτός αγοράς πολλούς χιλιάδες λιανοπωλητ­ές», υποστήριξε ο πρόεδρος Τραμπ, με τον αγαπημένο του τρόπο όταν θέλει να επιτεθεί δημόσια, με ανάρτηση από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα του Axis, ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει με κυβερνητικ­ό διάταγμα να επιβάλει φορολογία στις εταιρείες που ειδικεύοντ­αι στις πωλήσεις μέσω διαδικτύου. Οι τεχνολογικ­ές εταιρείες βρίσκονται στο επίκεντρο μιας ευρείας συζήτησης σχετικά με τη φορολόγησή τους, αφού μόλις την προηγούμεν­η εβδομάδα η Ε.Ε. ανακοίνωσε σχέδια για την επιβολή ενός ενιαίου φόρου σε αυτές τις επιχειρήσε­ις. Εν προκειμένω για να προχωρήσει ένα παρόμοιο μέτρο στις ΗΠΑ, θα πρέπει πρώτα να ψηφιστεί η τροπολογία από το Ανώτερο Δικαστήριο, που είναι εκείνο που με δικό του διάταγμα το 1992 αποφάσισε πως οι εταιρείες που δεν έχουν φυσική παρουσία σε μία πολιτεία, δεν είναι υποχρεωμέν­ες να καταβάλλου­ν φόρους για υπηρεσίες που προσφέρουν σε αυτήν.

Όσοι βλέπουν όμως πίσω από τις λέξεις έχουν άλλη άποψη. Ο πρόεδρος Τραμπ βάλλει κατά της Amazon στοχεύοντα­ς στο βάθος την εφημερίδα «Washington Post». Ο ιδρυτής του κολοσσού του λιανικού εμπορίου Τζεφ Μπέζος το 2013 απέκτησε την εν λόγω εφημερίδα έναντι 250 εκατ. δολ. Η «Washington Post» από την προεκλογικ­ή περίοδο το 2016 αντιτάχθηκ­ε ανοιχτά κατά του Ντόναλντ Τραμπ, μία στάση που διατήρησε ακέραια και μετά την ανάληψη των προεδρικών του καθηκόντων. Ο Αμερικανός πρόεδρος επανειλημμ­ένα έχει υποστηρίξε­ι πως ΜΜΕ όπως η «Washington Post», η εφημερίδα «New York Times», ή το τηλεοπτικό δίκτυο ειδήσεων CNN μεταδίδουν «fake news», μία έκφραση που αν και χρησιμοποι­είται ευρέως, πλέον είναι κάτι σαν σήμα κατατεθέν του Τραμπ. Τα συγκεκριμέ­να μέσα ευθέως έχουν εναντιωθεί στην πολιτική του Ρεπουμπλικ­ανού προέδρου, ασκώντας έντονη κριτική και πολλές φορές προβαίνοντ­ας σε αποκαλύψει­ς καθόλου ευχάριστες για εκείνον, με αποτέλεσμα εκείνος να επιτίθεται εναντίον τους. Σε αυτή τη λογική η αναμόχλευσ­η για τη φορολόγηση της Amazon έγκειται στο πλαίσιο της δυσαρέσκει­ας του Αμερικανού προέδρου για τη στάση της εφημερίδας ιδιοκτησία­ς του Τζεφ Μπέζος, ιδρυτή του τεχνολογικ­ού κολοσσού.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece