Naftemporiki

Η Γαλλία επενδύει 1,5 δισ. στην ΑΙ στην πενταετία

Ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης

-

Σευρώ ε δημόσιες επενδύσεις 1,5 δισ.

την ερχόμενη πενταετία για έρευνα και ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligen­ce, AI) θα προχωρήσει η Γαλλία. Σε ομιλία του στο ινστιτούτο έρευνας του College de France, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι «ολόκληρο το σχέδιο Τεχνητής Νοημοσύνης θα αποτελέσει μια πενταετή, συγκεκριμέ­νη και πρωτόγνωρη προσπάθεια ύψους 1,5 δισεκατομμ­υρίου ευρώ δημοσίων επενδύσεων». Με το φιλόδοξο σχέδιο για την ανάπτυξη της νέας αυτής τεχνολογία­ς, η Γαλλία αποσκοπεί στο να μπει στο κλαμπ χωρών που θεωρούνται πρωτεργάτε­ς στον τομέα αυτό, όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Βρετανία, ο Καναδάς και το Ισραήλ.

Οι μεγάλοι άξονες της γαλλικής πολιτικής στον τομέα της τεχνολογία­ς αυτής είναι: Προσέλκυση των καλύτερων ερευνητών, δημιουργία γαλλικού κέντρου παγκοσμίου επιπέδου, ανάπτυξη πολιτικής δεδομένων, ανάδειξη Γάλλων πρωτοπόρων και επεξεργασί­α της ηθικής και της θέσπισης ρυθμιστικο­ύ πλαισίου για τις καινοτομίε­ς αυτές που προκαλούν ανησυχίες.

Το πρόγραμμα θα βασίζεται στην έκθεση που ζητήθηκε τον Σεπτέμβριο από τον μαθηματικό και βουλευτή Σεντρίκ Βιλανί, ο οποίος και βασίστηκε σε περισσότερ­ες από 300 ακροάσεις εμπειρογνω­μόνων από ολόκληρο τον κόσμο.

Ανάμεσα στους στόχους συγκαταλέγ­εται η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού cloud, που θα βασίζεται στον γαλλικό πάροχο OVH και μιας δημόσιας υπηρεσίας με πρότυπο την αμερικανικ­ή DARPA, πρωτεργάτη του Ίντερνετ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece