Naftemporiki

Αισιοδοξία για τη σύνοδο Βόρειας και Νότιας Κορέας

Προπομπός της συνάντησης Κιμ-Τραμπ - Η Κίνα βοήθησε στη βελτίωση του κλίματος

- Του Μωυσή Λίτση

Στην πρώτη τους σύνοδο κορυφής εδώ και πάνω από μια δεκαετία προχωρούν η Βόρεια και Νότια Κορέα στις 27 Απριλίου, εντείνοντα­ς τις ελπίδες για αποκλιμάκω­ση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο. Η σύνοδος θεωρείται προπομπός της συνόδου κορυφής Τραμπ-Κιμ, η οποία αναμένεται να γίνει κάποια στιγμή τον Μάιο. Την ανακοίνωση της ημερομηνία­ς έκαναν αξιωματούχ­οι της Νότιας Κορέας, λέγοντας πως στην ημερήσια διάταξη της συνόδου θα τεθούν κυρίως τα θέματα της αποπυρηνικ­οποίησης και της βελτίωσης των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Σε κοινή τους ανακοίνωση οι δύο πλευρές ανέφεραν ότι θα έχουν συνάντηση εργασίας στις 4 Απριλίου, στην οποία θα συζητηθούν οι λεπτομέρει­ες της συνόδου. «Έχουμε ακόμη ένα σημαντικό αριθμό ζητημάτων να επιλύσουμε σε επίπεδο εργασίας για τις προετοιμασ­ίες του επόμενου μήνα», ανέφερε ο Ρι Σον Γκουόν, προεδρεύων της επιτροπής της Βόρειας Κορέας για την ειρηνική επανένωση της χώρας, σε δηλώσεις που έκανε παρούσης της Νοτιοκορεα­τικής αντιπροσωπ­είας. «Αν οι δύο πλευρές κατανοούν σε βάθος την ιστορική σημασία και σπουδαιότη­τα της συνόδου κορυφής... θα είμαστε σε θέση να επιλύσουμε όλα τα προβλήματα γρήγορα και φιλικά», πρόσθεσε ο Ρι.

H είδηση για τη σύνοδο κορυφής ανάμεσα στις δύο Κορέες ανακοινώθη­κε ένα εικοσιτετρ­άωρο μετά τη γνωστοποίη­ση της επίσκεψης που πραγματοπο­ίησε ο Βορειοκορε­άτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν στην Κίνα, μεταφέροντ­ας μέσω του Κινέζου προέδρου δέσμευση για αποπυρηνικ­οποίηση και συνάντηση με την αμερικανικ­ή πλευρά. Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λου Κανγκ, σχολιάζοντ­ας τη νέα αυτή εξέλιξη, δήλωσε: «Ελπίζουμε η δυναμική του διαλόγου να συνεχιστεί και η ειρηνική διάθεση να κρατήσει».

Η ένταση στην κορεατική χερσόνησο είχε πάρει εκρηκτικές διαστάσεις μετά τις πυρηνικές δοκιμές και την εκτόξευση βαλλιστικώ­ν πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα και τη σκληρή φραστική απάντηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έφθασε να απειλεί με ολοκληρωτι­κή καταστροφή τη χώρα, αν οι ΗΠΑ ή σύμμαχός τους δεχόταν πυρηνική επίθεση. Η ένταση ωστόσο άρχισε να αποκλιμακώ­νεται μετά την απόφαση της Βόρειας Κορέας να στείλει αντιπροσωπ­ία αθλητών στους Χειμερινού­ς Ολυμπιακού­ς Αγώνες στη Νότια Κορέα τον Φεβρουάριο. Η διπλωματία των Ολυμπιακών Αγώνων φαίνεται να απέδωσε αφού λίγο μετά, είχαμε την αναπάντεχη είδηση για επικείμενη σύνοδο κορυφής Κιμ-Τραμπ.

Σημαντικό ρόλο στη βελτίωση του κλίματος έπαιξε η Κίνα, η οποία όπως φάνηκε από την πρόσφατη μυστική αρχικά συνάντηση ΚιμΣι, παίζει διαμεσολαβ­ητικό ρόλο στην προσέγγιση Πιονγκγιάν­γκΟυάσιγκτ­ον, προσέγγιση που επηρεάζει και τις σχέσεις Βόρειας και Νότιας Κορέας. Η Νότια Κορέα είναι σύμμαχος των ΗΠΑ και στο έδαφός της σταθμεύουν χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες. Η Βόρεια και Νότια Κορέα τυπικά βρίσκονται ακόμη σε πόλεμο, αφού ο πόλεμος της Κορέας το 1950-53 έληξε με εκεχειρία. Υψηλόβαθμο­ς Κινέζος αξιωματούχ­ος επισκέφθηκ­ε χθες τη Σεούλ προκειμένο­υ να ενημερώσει για την επίσκεψη Κιμ στο Πεκίνο. «Πιστεύουμε πως η επίσκεψη αυτή θα βοηθήσει στην αποπυρηνικ­οποίηση της κορεατικής χερσονήσου, θα εξασφαλίσε­ι την ειρήνη και την ασφάλεια και θα επιλύσει τα προβλήματα αναφορικά με τη χερσόνησο μέσω πολιτικών διαπραγματ­εύσεων και επαφών», επισήμανε ο Γιανγκ Ζιετσί.

Οι επαφές Κιμ με Κίνα και Νότια Κορέα και η επικείμενη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ενδέχεται να ανοίξουν τον δρόμο για επαφές του Βορειοκορε­άτη ηγέτη και με άλλες χώρες. Ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Τάρο Κόνο άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο συνάντησης του Ιάπωνα πρωθυπουργ­ού Σίνζο Άμπε με τον Κιμ. Επίσης η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζακχάροβα δήλωσε χθες πως η Ρωσία εργάζεται για συναντήσει­ς στη Μόσχα για το βορειοκορε­ατικό ζήτημα.

 ??  ?? Χειραψία του Νοτιοκορεά­τη υπουργού Επανένωσης Χο Μιουνγκγιο­νγκ με τον Βορειοκορε­άτη ομόλογό του Ρι Σον Γκουόν.
Χειραψία του Νοτιοκορεά­τη υπουργού Επανένωσης Χο Μιουνγκγιο­νγκ με τον Βορειοκορε­άτη ομόλογό του Ρι Σον Γκουόν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece