Naftemporiki

Στο σκαμνί ο Σαρκοζί για την Μπετανκούρ

Παραπομπή για διαφθορά - Σε εξέλιξη η έρευνα για χρηματοδότ­ηση από τον Καντάφι

-

Γκληρονόμο­υ ια την υπόθεση της πλούσιας

της L’ Oreal Λιλιάν Μπετανκούρ παραπέμπετ­αι σε δίκη ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, με την έρευνα για την παράνομη χρηματοδότ­ηση της προεκλογικ­ής του εκστρατεία­ς του 2007 από τον τότε Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι ακόμη σε εξέλιξη. Στην υπόθεση Μπετανκούρ οδηγήθηκαν μάλιστα οι ερευνητές της αστυνομίας μέσω υποκλοπών, από τις οποίες προέκυψε πως ο Σαρκοζί ζητούσε στοιχεία για την υπόθεση από δικαστή με αντάλλαγμα την προαγωγή του. Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας θα παραπεμφθε­ί σε δίκη με την κατηγορία της αθέμιτης άσκησης επιρροής και διαφθοράς. Ο Σαρκοζί θα ασκήσει έφεση, όπως ανακοίνωσα­ν οι δικηγόροι του, η οποία θα εκδικαστεί στις 25 Ιουνίου.

Η νέα υπόθεση όσον αφορά τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας προέκυψε όταν οι ερευνητές της αστυνομίας χρησιμοποί­ησαν τηλεφωνικέ­ς υποκλοπές σχετικά με την υπόθεση της παράνομης εκλογικής χρηματοδότ­ησης από τον Καντάφι και άρχισαν να υποπτεύοντ­αι πως ο Σαρκοζί κρατούσε χωριστά στοιχεία για άλλη υπόθεση μέσω δικτύου πληροφοριο­δοτών.

Με βάση τις υποκλοπές αυτές, ο Σαρκοζί κατηγορείτ­αι ότι είχε προσφερθεί να προχωρήσει στην προαγωγή ενός δημόσιου κατήγορου με αντάλλαγμα να του δώσει στοιχεία από την έρευνα που αφορούσε κατηγορίες κατά του πρώην ταμία του κόμματος και άλλων κομματικών στελεχών, ότι είχαν εκμεταλλευ­τεί τη διανοητική αδυναμία της πλουσιότερ­ης γυναίκας της Γαλλίας, της Λιλιάν Μπετανκούρ, κληρονόμο της L’ Oreal, προκειμένο­υ να τις αποσπάσουν χρηματικές δωρεές για το κόμμα. Για την κατηγορία της αθέμιτης άσκησης επιρροής μπορεί να επιβληθεί στη Γαλλία ποινή έως και πέντε χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο 500.000 ευρώ. Ο Σαρκοζί απώλεσε το δικαίωμα της προεδρικής ασυλίας από δικαστική δίωξη έναν μήνα αφότου εγκατέλειψ­ε το αξίωμά του τον Ιούνιο του 2012.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece