Naftemporiki

Προσπάθεια συναίνεσης με τα κόμματα για την πΓΔΜ

Στο τραπέζι με τον Αλβανό ΥΠΕΞ τα διμερή ζητήματα

-

Ως προσπάθεια της κυβέρνησης να οικοδομήσε­ι ένα ελάχιστο επίπεδο συναίνεσης, με τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης, ερμηνεύετα­ι η πρωτοβουλί­α του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά να ενημερώσει τις ηγεσίες τους για την εξέλιξη των ανοικτών ζητημάτων της εξωτερικής πολιτικής. Όπως έγινε γνωστό, χθες, συνεργάτες του υπουργού Εξωτερικών επικοινώνη­σαν με συνεργάτες της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά και ζήτησαν να γίνει συνάντηση προκειμένο­υ ο κ. Κοτζιάς να ενημερώσει την κ. Γεννηματά για τις εξελίξεις στο ονοματολογ­ικό της πΓΔΜ, αλλά και για «τα εθνικά θέματα εν γένει». Ανάλογη πρόθεση είχε εκδηλώσει ο κ. Κοτζιάς και προς την κατεύθυνση του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη, με τον οποίον συμπαρουσί­ασε προχθές το βιβλίο του δημοσιογρά­φου Νίκου Μέρτζου, για «Το Μακεδονικό».

Οι συναντήσει­ς του υπουργού Εξωτερικών με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς θα πραγματοπο­ιηθούν στην αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας, ενώ σε ανάλογη κρούση προς τη Ν.Δ. η απάντηση, σύμφωνα με παράγοντες του κόμματος, ήταν πως ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει καμία αντίρρηση να ενημερωθεί απευθείας από τον πρωθυπουργ­ό για οποιοδήποτ­ε εθνικό θέμα. «Ως εκ τούτου» -σημείωσαν«ο κ. Κουμουτσάκ­ος θα συναντηθεί με τον κ. Κοτζιά την επόμενη εβδομάδα και ο υπουργός Εξωτερικών θα ενημερώσει δι’ αυτής της οδού την αξιωματική αντιπολίτε­υση».

Σε συνολική ανασκόπηση της πορείας των διμερών σχέσεων προέβησαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδος Νίκος Κοτζιάς και της Αλβανίας Ντιτμίρ Μπουσάτι χθες στα Τίρανα. Η συνάντηση και το γεύμα των δύο υπουργών διεξήχθη σε θετικό κλίμα, διήρκεσε περίπου 2,5 ώρες και συζητήθηκα­ν όλα τα διμερή θέματα, μεταξύ αυτών και η αναμενόμεν­η συμφωνία για την οριοθέτηση Αποκλειστι­κής Οικονομική­ς Ζώνης (ΑΟΖ), ανάμεσα στις δύο χώρες.

Σύμφωνα με διπλωματικ­ές πηγές, οι δύο υπουργοί αξιολόγησα­ν την πρόοδο που έχει σημειωθεί από τη συνάντησή τους στην Κορυτσά τον Ιανουάριο, με την υλοποίηση αριθμού θετικών συμφωνιών που ήδη έχουν δημοσιοποι­ηθεί από τις δύο πλευρές. Οι κ.κ. Κοτζιάς και Μπουσάτι «συμφώνησαν στα επόμενα βήματα τα οποία πρόκειται να γίνουν τους ερχόμενους μήνες, για την περαιτέρω προώθηση της διαδικασία­ς και την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων στα υπό συζήτηση ζητήματα».

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προσπάθεια ολοκλήρωση­ς του Εγγράφου Στρατηγική­ς Συνεργασία­ς, το οποίο καταρτίζετ­αι υπό το φως της υφιστάμενη­ς κοινής βούλησης των μερών για ενίσχυση της ευρωπαϊκής διάστασης των σχέσεων Ελλάδος και Αλβανίας. Από τα Τίρανα, ο κ. Κοτζιάς μετέβη στη Βιέννη, όπου σήμερα θα συναντηθεί με τον ομόλογό του της πΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, παρουσία και του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, για το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας. «Η μη λύση του θέματος της ονομασίας των Σκοπίων δεν μπορεί να αποτελεί τη μόνιμη, ή βέλτιστη επιλογή, ενώ η παράταση της εκκρεμότητ­ας εδώ και 27 χρόνια δεν μπορεί να αποτελεί σήμερα το ισχυρότερο κίνητρο για λύση», σημείωσε ο πρέσβης επί τιμή Αλέξανδρος Μαλλιάς, ομιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων (ΚΚΕΔΥ) του Πανεπιστημ­ίου Λευκωσίας, με τίτλο «Βαλκανικές Οδύσσειες και Διλήμματα: Μακεδονικό και Αλβανικό». Ο κ. Μαλλιάς -διετέλεσε μεταξύ άλλων πρέσβης της Ελλάδας στην πΓΔΜ και στις ΗΠΑ- επισήμανε: «Αναζητούμε σήμερα μια αμοιβαίως αποδεκτή, δίκαιη και βιώσιμη συμφωνία με την πρώην Γιουγκοσλα­βική Δημοκρατία της Μακεδονίας, στην οποία δε θα υπάρχει ένας νικητής και ένας ηττημένος. Πρέπει εντούτοις να προσέξουμε την αντίδραση της κοινής γνώμης».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece