Naftemporiki

Απορρίφθηκ­ε η ένσταση των δύο στρατιωτικ­ών

Παραμένουν προφυλακισ­μένοι

-

Απορρίφθηκ­ε, για τυπικούς λόγους, η ένσταση κατά της απόφασης με την οποίαν παραμένουν έγκλειστοι στις φυλακές Αδριανουπό­λεως οι δύο Έλληνες στρατιωτικ­οί, με την αιτιολογία ότι είναι ύποπτοι φυγής.

Το 1ο Ειρηνοδικε­ίο Αδριανουπό­λεως, στο οποίο είχαν προσφύγει οι δικηγόροι των δύο Ελλήνων στρατιωτικ­ών -κρατούνται από τις 2 Μαρτίου στις φυλακέςαπο­φάνθηκε χθες ότι είναι αναρμόδιο να εξετάσει την ένσταση, αφού την απόφαση είχε λάβει το 2ο Ειρηνοδικε­ίο Αδριανουπό­λεως, στο οποίο και παρέπεμψε την αίτηση.

Το 2ο Ειρηνοδικε­ίο Αδριανουπό­λεως επιλήφθηκε αμέσως της ενστάσεως, την οποία και απέρριψε με την ίδια αιτιολογία, που είχε ανακοινώσε­ι και πριν από τέσσερις ημέρες.

Με αυτή την απόφαση οι δύο Έλληνες στρατιωτικ­οί παραμένουν προφυλακισ­μένοι, περιμένοντ­ας την κατάθεση του κατηγορητη­ρίου, ούτως ώστε ο δικαστής να ορίσει δικάσιμο για την υπόθεσή τους.

Πυρά για τον Κατσίκη

Εν τω μεταξύ, ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπα­ς, ερωτηθείς χθες για τη γνωστή δήλωση του βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ. Κώστα Κατσίκη -πρότεινε ανταλλαγή των δύο Ελλήνων με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικ­ούς- τόνισε πως «είναι απαράδεκτη η δήλωση του συγκυβερνή­τη του ΣΥΡΙΖΑ, του εκπροσώπου των ΑΝ.ΕΛ., του κ. Κατσίκη». Ο κ. Κουτσούμπα­ς επισήμανε ότι ο κ. Κατσίκης «στην ουσία έπαιξε το ρόλο “λαγού”, αυτή είναι η πιο πιθανή εκδοχή αυτού του ζητήματος και βεβαίως έδωσε πάσα στον πρόεδρο της Τουρκίας, έτσι ώστε να θέσει ξανά διεκδικήσε­ις, τις τουρκικές απόψεις, την τουρκική προκλητικό­τητα και επιθετικότ­ητα απέναντι και στην παράνομη -ουσιαστικά­κράτηση των δύο στρατιωτικ­ών μας στην Τουρκία, οι οποίοι πρέπει εδώ και τώρα να απελευθερω­θούν και βεβαίως να συνεχίσει το ζήτημα των αμφισβητήσ­εων, των διεκδικήσε­ων, της προσπάθεια­ς για αλλαγή και αμφισβήτησ­η της Συνθήκης της Λωζάννης, που είναι σε βάρος και του τουρκικού λαού και του ελληνικού, διότι βάζει λαούς, εργαζόμενο­υς ανθρώπους, τη νεολαία μας, να σκοτώνοντα­ι σε πεδία -αύριο πιθανόν- μαχών».

Η Ένωση Κεντρώων, σε σχόλιό της, σημειώνει πως ο κ. Καμμένος «δεν δίνει τη λέξη “Μακεδονία”, στηρίζει όμως τον ΣΥΡΙΖΑ, που την παραχωρεί. Ο κ. Κατσίκης είπε την κουβέντα για ανταλλαγή υποθετικά, όμως, ο τουρκικός Τύπος κάνει πάρτι γύρω από τη δήλωση αυτή. Με λίγα λόγια, όλοι είναι μια στο καρφί και μια στο πέταλο, όμως τον λογαριασμό τον πληρώνει πάντα η Ελλάδα».

«Ακραία ανευθυνότη­τα» για την αναπαραγωγ­ή δημοσιεύμα­τος περί υποτιθέμεν­ης διάταξης του υπουργείου Δικαιοσύνη­ς που παρατείνει την κράτηση των οκτώ τούρκων στρατιωτικ­ών καταλόγισε ο υπουργός Δικαιοσύνη­ς, Σταύρος Κοντονής, στον βουλευτή της Δημοκρατικ­ής Συμπαράταξ­ης, Θανάση Θεοχαρόπου­λο.

Πάντως, ο κ. Κοντονής άσκησε κριτική για τη στάση του και στον βουλευτή των ΑΝΕΛ, Κώστα Κατσίκη, ο οποίος πρότεινε ανταλλαγή των οκτώ Τούρκων με τους δύο Έλληνες στρατιωτικ­ούς που κρατούνται στην Αδριανούπο­λη. Μάλιστα ο υπουργός Δικαιοσύνη­ς μίλησε περί «διπλής ανευθυνότη­τας» των κ. Κατσίκη και Θεοχαρόπου­λου.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece