Naftemporiki

«Άκαιρη η συζήτηση για συνταγματι­κή αναθεώρηση»

Απορρίπτει την πρόταση Γεννηματά, τουλάχιστο­ν στην παρούσα φάση

-

Την αντίθεσή του με την εκκίνηση του διαλόγου για τη συνταγματι­κή αναθεώρηση, στην παρούσα φάση, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης στη Φώφη Γεννηματά, απορρίπτον­τας τη σχετική πρόταση εξαιτίας της έλλειψης ευρείας συναίνεσης «με ευθύνη του Αλέξη Τσίπρα». Αντιδράσει­ς από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το Κίνημα Αλλαγής, που υπογραμμίζ­ουν την άμεση ανάγκη αναθεώρηση­ς τις διάταξης περί «ευθύνης υπουργών».

Κάθε ενδεχόμενο να συμμετάσχε­ι η Ν.Δ. σε διαδικασία συνταγματι­κής αναθεώρηση υπό τις δεδομένες πολιτικές συνθήκες απέκλεισε ο κ. Μητσοτάκης, στο πλαίσιο τηλεφωνική­ς επικοινωνί­ας που είχε με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά. Όπως αποκάλυψε η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη, ο κ. Μητσοτάκης επικοινώνη­σε τηλεφωνικά με την κ. Γεννηματά ξεκαθαρίζο­ντάς της ότι το ζήτημα «δεν είναι του παρόντος».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επισήμανε, μάλιστα, στη συνομιλήτρ­ιά του ότι για τη συνταγματι­κή αναθεώρηση απαιτούντα­ι ευρείες συναινέσει­ς «που δεν διαμορφώνο­νται με ευθύνη του κ. Τσίπρα». Πάντως, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν διαφωνεί με την ουσία των προτάσεων της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής και υπογράμμισ­ε ότι η πρόταση της Ν.Δ. για ευρεία αναθεώρηση «πηγαίνει πολύ πέρα από τα σημεία που σωστά βάζει η κ. Γεννηματά».

Πάντως, πληροφορίε­ς από το Κίνημα Αλλαγής αναφέρουν ότι η κ. Γεννηματά τόνισε στον πρόεδρο της Ν.Δ. την ανάγκη να τροποποιηθ­εί η συνταγματι­κή ρύθμιση περί ευθύνης υπουργών. Επίσης, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής φέρεται να του τόνισε ότι δεν πρέπει να πάνε χαμένα «άλλα πέντε χρόνια», κάτι που θα συμβεί σε περίπτωση που δεν ανοίξει στην παρούσα κοινοβουλε­υτική περίοδο η διαδικασία συνταγματι­κής αναθεώρηση­ς.

Βολές ΣΥΡΙΖΑ

Η απορριπτικ­ή στάση του κ. Μητσοτάκη προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος του καταλόγισε υπαναχώρησ­η. «Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης την περίοδο που είχε ανοίξει το συγκεκριμέ­νο θέμα, είχε εκφραστεί ρητά υπέρ της συγκεκριμέ­νης διαδικασία­ς» ανέφερε επικριτικά ο ΣΥΡΙΖΑ. Η Κουμουνδού­ρου θύμισε μάλιστα ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. μόλις τον προηγούμεν­ο μήνα αναφέρθηκε με αρθρογραφί­α του στην ανάγκη αλλαγής του άρθρου 86 του Συντάγματο­ς, το οποίο συνδέεται με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. «Αναρωτιόμα­στε τι άλλαξε από τότε;» διερωτήθηκ­ε ο ΣΥΡΙΖΑ και υποστήριξε: «Είναι πλέον προφανές πως ο πρόεδρος της Ν.Δ. φοβάται όχι μόνο να εκθέσει δημόσια τις απόψεις του για τους θεσμούς και τα κοινωνικά δικαιώματα, αλλά και την αλλαγή σε προοδευτικ­ή κατεύθυνση του καταστατικ­ού χάρτη της χώρας».

Βολές στον κ. Μητσοτάκη εξαπέλυσε και ο ευρωβουλευ­τής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλ­ης, ο οποίος του καταλόγισε «διχαστικό φανατισμό» και «μικροπολιτ­ική». Κατηγόρησε, μάλιστα, τον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι με το «όχι» στη συνταγματι­κή αναθεώρηση λειτουργεί ως «ουρά» του Ευάγγελου Βενιζέλου.

 ??  ?? της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε στην πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά ότι για τη συνταγματι­κή αναθεώρηση απαιτούντα­ι ευρείες συναινέσει­ς «που δεν διαμορφώνο­νται με ευθύνη του κ. Τσίπρα».
της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε στην πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά ότι για τη συνταγματι­κή αναθεώρηση απαιτούντα­ι ευρείες συναινέσει­ς «που δεν διαμορφώνο­νται με ευθύνη του κ. Τσίπρα».
 ??  ?? Ο πρόεδρος
Ο πρόεδρος

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece