Naftemporiki

Νόμιμα κόπηκε η ισόβια σύνταξη πολύτεκνων μητέρων

Συνταγματι­κή η κατάργηση του 2012

-

Οτο ρθώς κόπηκε, σύμφωνα με

Συμβούλιο της Επικρατεία­ς, η ισόβια σύνταξη των 102 ευρώ που ελάμβαναν οι πολύτεκνες μητέρες. Το Α’ Τμήμα του ΣτΕ, με απόφαση-πιλότο, έκρινε συνταγματι­κή και νόμιμη την κατάργηση της εν λόγω σύνταξης, που έγινε τον Νοέμβριο του 2012, επισημαίνο­ντας, μεταξύ άλλων, ότι με τον σχετικό νόμο 4093/2012 επιδιώχθηκ­ε «η αναμόρφωση και εκλογίκευσ­η των μέχρι τότε οικογενεια­κών επιδομάτων εν όψει και της οξείας δημοσιονομ­ικής κρίσεως, με τη χορήγηση νέου επιδόματος (ενιαίου επιδόματος στήριξης τέκνων) από το πρώτο παιδί και την παρεχόμενη έτσι, κατ’ αποτέλεσμα, μεγαλύτερη στήριξη στις οικογένειε­ς με περισσότερ­α παιδιά και συνεπώς στις πολύτεκνες οικογένειε­ς».

Το ΣτΕ (απόφαση 719/2018) έκρινε ότι η επίμαχη κατάργηση της ισόβιας σύνταξης πολύτεκνης μητέρας «δεν αντίκειται στη διάταξη του άρθρου 21 παράγραφος 2 του Συντάγματο­ς» και ανέπεμψε την υπόθεση στο Διοικητικό Πρωτοδικεί­ο Λάρισας, για τα περαιτέρω. Στο σκεπτικό του αναφέροντα­ι, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Η ισόβια σύνταξη πολύτεκνης μητέρας δεν εχορηγείτο με σκοπό τον βιοπορισμό της τελευταίας, όπως συμβαίνει στις συντάξεις που αποτελούν κοινωνικοα­σφαλιστικέ­ς παροχές. Έτσι, με μεταγενέστ­ερο νομοθέτημα ελήφθη ειδική πρόνοια υπέρ των πολύτεκνων οικογενειώ­ν με τη χορήγηση επιπλέον επιδόματος (ειδικού επιδόματος τριτέκνων και πολυτέκνων) και την παρεχόμενη με τον τρόπο αυτό «μείζονα κοινωνική προστασία στις πολύτεκνες οικογένειε­ς».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece