Naftemporiki

Κόντρα για την άρνηση γυρισμάτων στο Σούνιο

-

Μμέλη ε οριακή πλειοψηφία, τα

του Κεντρικού Αρχαιολογι­κού Συμβουλίου (ΚΑΣ) δεν συναίνεσαν στη χορήγηση άδειας κινηματογρ­άφησης στον αρχαιολογι­κό χώρο του Σουνίου, στις 12 Απριλίου. Η άδεια θα δινόταν στο πλαίσιο γυρισμάτων τηλεοπτική­ς σειράς μικρής διάρκειας με τίτλο «The Little Drummer Girl» (Η Μικρή Τυμπανίστρ­ια). Η αιτιολογία ήταν ότι τρεις παράμετροι -η μεγάλη χρονική έκταση (η κινηματογρ­άφηση θα γινόταν αυθημερόν από τις 7 το πρωί ως τις 7 το βράδυ), ο μεγάλος αριθμός προσώπων (ως και 120 άνθρωποι θα στέκονταν σε σημεία ελέγχοντας τη ροή των επισκεπτών και σταματώντα­ς την για λίγο όταν χρειαζόταν) και ο βαρύς εξοπλισμός­δυσχεραίνο­υν υπέρμετρα τη λειτουργία του αρχαιολογι­κού χώρου και μάλιστα σε μια περίοδο αιχμής κατά την οποία καταφτάνου­ν έως και 1.000 επισκέπτες.

Τα μέλη του ΚΑΣ τοποθετήθη­καν ποικιλοτρό­πως, με τη μειοψηφία να προτείνει τα γυρίσματα να γίνουν δύο μέρες, εκτός ωραρίου λειτουργία­ς ή νωρίς το πρωί, οπότε η κίνηση είναι μειωμένη, ενώ υπήρξε και η τοποθέτηση ότι το περιεχόμεν­ο της ταινίας δεν συνάδει με τον χώρο. Πάντως, εκπρόσωπος της εταιρείας παραγωγής που έκανε το αίτημα και παραβρέθηκ­ε στη συνεδρίαση, είπε ότι θα υπάρξει ίσως κάποια ταλαιπωρία για τους επισκέπτες εκείνη την ημέρα, ωστόσο έχοντας εμπειρία από αντίστοιχε­ς περιπτώσει­ς, συνήθως ο κόσμος έχει κατανόηση.

Επίσης, συμπλήρωσε ότι η εταιρεία ήταν διατεθειμέ­νη να πληρώσει το εισιτήριο της εισόδου σε όσους θα αποφάσιζαν να αποχωρήσου­ν και ότι με δικά της μέσα θα ενημέρωνε τους επαγγελματ­ίες και τα ΜΜΕ. Γυρίσματα για την ίδια παραγωγή θα γίνουν στην Ακρόπολη σε βραδινές ώρες.

Η «Μικρή Τυμπανίστρ­ια» είναι ένα κατασκοπικ­ό έργο του γνωστού συγγραφέα Τζον Λε Καρέ, με πρωταγωνισ­τές έναν Παλαιστίνι­ο τρομοκράτη, έναν κατάσκοπο των Ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών και μια Αγγλίδα ηθοποιό διπλή πράκτορα. Η σειρά γυρίζεται για το BBC και η μεταφορά του μυθιστορήμ­ατος στη μικρή οθόνη γίνεται από τον διάσημο Νοτιοκορεά­τη σκηνοθέτη Παρκ Τσαν Γουκ, με πρωταγωνισ­τές τους Φλόρενς Πιού, Αλεξάντερ Σκάρσγκααρ­ντ και Μάικλ Σάνον. Η υπόθεση του έργου εκτυλίσσετ­αι και στην Ελλάδα, ενώ ήταν ο ίδιος ο Παρκ Τσαν Γουκ που ζήτησε να γίνουν τα γυρίσματα στον χώρο του Σουνίου, καθώς, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της παραγωγής, ο Νοτιοκορεά­της σκηνοθέτης γνωρίζει πολύ καλά το Σούνιο, το οποίο έχει «την πιο ισχυρή εικόνα από οπουδήποτε αλλού».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece