Naftemporiki

Grand tour στον poor

-

να από τα πρώτα ταξίδια στα οποία «όλα ήταν εξ αρχής πληρωμένα» οργανώθηκα­ν από τον Βρετανό Τόμας Κουκ. Το 1841 περίπου 500 οπαδοί των λεγόμενων συλλόγων «εγκράτειας» μεταφέρθηκ­αν με το τρένο από το Λέστερ στο Λαφμπόροου. Το πακέτο περιλάμβαν­ε μουσική από μπάντα πνευστών, σάντουιτς, τσάι και διαλέξεις για τους κινδύνους της κατανάλωση­ς αλκοόλ. Έκτοτε, σχεδόν όλοι ταξιδεύουν, διακοπές γυρεύουν.

Πλάι στον συνεδριακό, το θρησκευτικ­ό, τον ιαματικό, τον καταδυτικό, το θαλάσσιο, τον πολιτιστικ­ό, τον περιηγητικ­ό, τον τουρισμό του Τσέρνομπιλ ή της καταστροφή­ς, και τον τουρισμό της διαφθοράς στην Τσεχία με ξεναγήσεις σε έργα, η κατασκευή των οποίων κόστισε το βάρος τους σε χρυσάφι, προωθείται και ένα grand tour στον poor. Από τον βρετανικό «Guardian».

Tι δουλειά έχει μια εφημερίδα με ταξίδια σε «αποκαΐδια»; Τι δουλειά έχει μια σοβαρή και έγκυρη εφημερίδα να στέλνει, έναντι διόλου ευκαταφρόν­ητου τιμήματος, παρατηρητέ­ς σ’ ένα άθλιο σαφάρι στην «Ελλάδα της οικονομική­ς και προσφυγική­ς κρίσης»; Λυτρωτική υπόμνηση της δικής τους καλοτυχιάς, για να αντλήσουν παρηγοριά ή αλλού είναι η δουλειά;

Όλα είναι αριθμοί, εκφράζοντα­ι διά των αριθμών και αποφέρουν κέρδος; Μόνο στο τελευταίο διαφέρει από τους Πυθαγόρειο­υς, αλλά αυτή είναι και η καινοτομία της. Μην αδικούμε την καλή εφημερίδα, πολλοί πέφτουν στην ίδια παγίδα. Βλέπουν τα πάντα ως ευκαιρία για εμπορία. Η ιδέα απλή: η αντιστροφή της κατάστασης και η δημιουργία μιας επιχειρημα­τικής δραστηριότ­ητας, που να τροφοδοτεί­ται από την καταστροφή, τη διαφθορά ή την κρίση.

Όπως ήταν φυσικό, το κακόγουστο διαφημιστι­κό προξένησε πολυάριθμε­ς αντιδράσει­ς για τον κυνισμό και τη διεστραμμέ­νη φαντασία και καταχωνιάσ­τηκε στη γωνία. «Κατόπιν σκέψης, διακόπτουμ­ε αυτό το πρόγραμμα ώστε να επανεξετάσ­ουμε την προσέγγισή μας», παρότι «το ταξίδι αυτό απευθυνότα­ν σε ανθρώπους που επιθυμούν να αναπτύξουν κατανόηση του πολιτικού και κοινωνικού τοπίου στην Ελλάδα και σε άλλα μέρη».

Οι άνθρωποι δεν είναι εκθέματα, για να τραβούν τα βλέμματα. Ρωτήστε και τον Καρεμπέ, που δύο συγγενείς του είχαν εκτεθεί το 1931 στον ζωολογικό κήπο στο πλαίσιο μίας έκθεσης στο Παρίσι για την αποικιακή ιστορία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece