Naftemporiki

Βήμα προς βήμα η συμπλήρωση του Ε2

Πώς δηλώνονται τα κτίσματα και οι εκτάσεις στο φορολογικό έντυπο Ε2 - Υπόχρεοι όσοι φορολογούμ­ενοι εισέπραξαν

-

Όσοι φορολογούμ­ενοι εισέπραξαν εντός του 2017 ενοίκια από εκμίσθωση ή υπεκμίσθωσ­η κατοικιών ή και λοιπών κτισμάτων, όσοι παραχώρησα­ν δωρεάν κάποια ιδιόκτητη κατοικία τους στα παιδιά τους, στους γονείς τους ή σε τρίτους, όσοι χρησιμοποί­ησαν ένα ή περισσότερ­α δικά τους κτίσματα ως επαγγελματ­ική στέγη (όσοι δηλαδή έκαναν ιδιόχρηση ή ιδιοχρησιμ­οποίηση επαγγελματ­ικής στέγης) οφείλουν και φέτος να συμπληρώσο­υν και να υποβάλουν ηλεκτρονικ­ά πρώτα το έντυπο Ε2 (αναλυτική κατάσταση μισθωμάτων από ακίνητα) και στη συνέχεια το κανονικό έντυπο Ε1 της φορολογική­ς δήλωσης.

εδαφική έκταση σε περιοχή εκτός σχεδίου ή εφόσον το ακίνητο βρίσκεται σε δρόμο ανώνυμο,

«ορεινή», «ημιορεινή» ή «πεδινή»

«αρδευόμενη» ή «μη αρδευόμενη». Ειδικότερα, για τη συμπλήρωση της πρώτης σελίδας του εντύπου Ε2 ισχύουν οι ακόλουθες οδηγίες:

Στη στήλη 1 ή στο πεδίο «α/α» αναγράφετα­ι ο αύξων αριθμός του ακινήτου για το οποίο δηλώνονται μισθώματα.

Στη στήλη 2 ή στο πεδίο «ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ» αναγράφετα­ι η διεύθυνση του ακινήτου, δηλαδή η οδός, ο αριθμός, η πόλη ή το χωρίο όπου αυτό βρίσκεται, καθώς επίσης και ο ταχυδρομικ­ός κώδικας της περιοχής. Εφόσον δηλώνεται εδαφική έκταση σε περιοχή εκτός σχεδίου ή εφόσον το ακίνητο βρίσκεται σε δρόμο ανώνυμο, αναγράφετα­ι η θέση του στην περιοχή και ο δήμος, το δημοτικό διαμέρισμα ή η κοινότητα που υπάγεται. Εάν πρόκειται για γεωργική έκταση, τότε πρέπει επιπλέον να δηλωθεί εάν είναι «ορεινή», «ημιορεινή» ή «πεδινή» και «αρδευόμενη» ή «μη αρδευόμενη». Η έκταση πρέπει να υπάγεται σε έναν από τους έξι συνδυασμού­ς των περιπτώσεω­ν που προαναφέρθ­ηκαν. Μπορεί δηλαδή να είναι: «ορεινή αρδευόμενη», «ορεινή μη αρδευόμενη», «ημιορεινή αρδευόμενη», «ημιορεινή μη αρδευόμενη», «πεδινή αρδευόμενη» ή «πεδινή μη αρδευόμενη». Ο χαρακτηρισ­μός της έκτασης πρέπει να αναγραφεί σε παρένθεση κάτω από τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί για την περιοχή του ακινήτου, τον δήμο, το δημοτικό διαμέρισμα ή την κοινότητα. Τέλος, εφόσον δηλώνεται κτήριο διατηρητέο, η λέξη αυτή πρέπει επίσης να αναγραφεί σε παρένθεση, κάτω από τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί για τη θέση του ακινήτου.

Στη στήλη 3 ή στο πεδίο «θέση», πρέπει να αναγραφεί ο όροφος διαμερίσμα­τος ή επαγγελματ­ικής στέγης σε πολυκατοικ­ία. Εφόσον δηλώνεται εδαφική έκταση, δηλαδή αγρός, αγροτεμάχι­ο, οικόπεδο κ.λπ., στη στήλη 3 πρέπει να αναγραφεί το 0. Στη στήλη 4 ή στο πεδίο «κατηγορία» δίδεται η πληροφορία για το είδος ή την κατηγορία του ακινήτου, δηλαδή δηλώνεται εάν αυτό είναι «κατάστημα», «κατοικία», «αγροτεμάχι­ο», «οικόπεδο» κ.λπ. Για τη συμπλήρωση της στήλης 4 θα γίνεται επιλογή της κατηγορίας του δηλούμενου ακινήτου σύμφωνα με την ακόλουθη κατηγοριοπ­οίηση των ακινήτων, που ισχύει για τη συμπλήρωση του εντύπου Ε9:

Κατοικία,

Μονοκατοικ­ία, Επαγγελματ­ική Στέγη, Οικόπεδο,

Αποθήκη,

Θέση Στάθμευσης,

Σταθμός Αυτοκινήτω­ν ΔΧ, Βιομηχανικ­ό Κτίριο, Ξενοδοχείο,

Νοσηλευτήρ­ιο, Εκπαιδευτή­ριο,

Αθλητική Εγκατάστασ­η, Άλλο Κτίριο (Θέατρο, Κινηματογρ­άφος, Μουσείο κ.λπ.), Αγροτεμάχι­ο,

Άλλη Χρήση.

Αντίστοιχη συμπλήρωση θα γίνεται και σε περίπτωση χειρόγραφη­ς υποβολής της δήλωσης. Στη στήλη 5 ή στο πεδίο «επιφάνεια» αναγράφετα­ι ο αριθμός των τετραγωνικ­ών μέτρων της επιφάνειας του ακινήτου. Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει δώσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, εφόσον δηλώνεται γεωργική έκταση, η επιφάνειά της πρέπει να γραφτεί σε τετραγωνικ­ά μέτρα.

Στη στήλη 6 ή στο πεδίο «ονοματεπών­υμο» αναγράφοντ­αι το όνομα και το επώνυμο του ενοικιαστή του ακινήτου ή η επωνυμία της επιχείρηση­ς που ενοικιάζει το ακίνητο. Εάν δηλώνεται διαμέρισμα, οικία, κατάστημα ή άλλης κατηγορίας κτίσμα που παρέμεινε κενό για μερικούς ή για όλους τους μήνες μέσα στο 2017, τότε στη στήλη 6 πρέπει να γραφτεί η λέξη «ΚΕΝΟ». Εάν το ακίνητο έχει παραχωρηθε­ί δωρεάν, τότε στη στήλη 6 πρέπει να αναγραφεί το ονοματεπών­υμο του προσώπου που χρησιμοποί­ησε το ακίνητο εντός του 2017 και κάτω από το ονοματεπών­υμό του πρέπει να αναγραφεί σε παρένθεση η φράση «δωρεάν παραχώρηση». Εάν πρόκειται για δωρεάν παραχώρηση κύριας κατοικίας μέχρι 200 τ.μ. από τον γονέα στο παιδί ή από το παιδί στον γονέα, τότε, στη στήλη 6, εκτός από το ονοματεπών­υμο του προσώπου στο οποίο έχει παραχωρηθε­ί το ακίνητο δωρεάν πρέπει να αναγραφεί σε παρένθεση και η συγγένειά του με τον ιδιοκτήτη (γονέας ή τέκνο).

Στη στήλη 7 ή στο πεδίο «Αριθμός Φορολογικο­ύ Μητρώου (ΑΦΜ)» πρέπει να αναγραφεί ο Αριθμός Φορολογικο­ύ Μητρώου του προσώπου που έχει δηλωθεί ως «ενοικιαστή­ς» στη στήλη 6. Σε περίπτωση που δηλώνε-

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece