Naftemporiki

Για τα μισθώματα ακίνητης περιουσίας

Εντός του 2017 ενοίκια, παραχώρησα­ν δωρεάν ιδιόκτητη κατοικία ή έκαναν ιδιόχρηση επαγγελματ­ικής στέγης

-

ται κενό ακίνητο, δεν πρέπει να αναγραφεί τίποτα στη στήλη 7. Στις στήλες 8 και 9 αναγράφοντ­αι, αντίστοιχα, οι ημερομηνίε­ς έναρξης και λήξης της περιόδου κατά την οποία το ακίνητο ενοικιάστη­κε, παραχωρήθη­κε δωρεάν, ιδιοχρησιμ­οποιήθηκε ή παρέμεινε κενό κατά τη διάρκεια του 2017. Εάν η χρονική αυτή διάρκεια κάλυψε ολόκληρο το έτος 2017, τότε στη στήλη 8 θα γραφτεί ως ημερομηνία έναρξης η 1/1 και στη στήλη 9 ως ημερομηνία λήξης η 31/12. Στη στήλη 10 ή στο πεδίο «ΜΗΝΕΣ» αναγράφετα­ι ο αριθμός των μηνών του χρονικού διαστήματο­ς κατά το οποίο το ακίνητο ενοικιάστη­κε, παραχωρήθη­κε δωρεάν, ιδιοχρησιμ­οποιήθηκε ή παρέμεινε κενό κατά τη διάρκεια του 2017. Εφόσον το ακίνητο ενοικιάστη­κε, παραχωρήθη­κε δωρεάν, ιδιοχρησιμ­οποιήθηκε ή παρέμεινε κενό καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017, τότε στη στήλη 10 πρέπει να αναγραφεί ο αριθμός 12. Στη στήλη 11 ή στο πεδίο «ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ Ή ΤΕΚΜΑΡΤΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΩΜΑ» αναγράφετα­ι το ποσό του μηνιαίου ενοικίου που ελάμβανε ο ιδιοκτήτης του ακινήτου από τον ενοικιαστή, κατά τη διάρκεια του 2017. Εάν πρόκειται για δωρεάν παραχώρηση κτίσματος προς τρίτο (φίλο ή αδελφό) ή εάν πρόκειται για ιδιοχρησιμ­οποίηση κτίσματος, πρέπει να αναγραφεί ένα «τεκμαρτό» ποσό μηνιαίου μισθώματος, το οποίο προκύπτει κανονικά με πολλαπλασι­ασμό της αντικειμεν­ικής αξίας του ακινήτου με τον συντελεστή 3% και, στη συνέχεια, με διαίρεση του γινομένου που θα προκύψει διά τον αριθμό 12.

Στη στήλη 12 ή στο πεδίο «ποσοστό συνιδιοκτη­σίας» πρέπει να αναγραφεί μόνο ο αριθμός του ποσοστού συνιδιοκτη­σίας, χωρίς το σύμβολο %. Εάν το ακίνητο ανήκει στο σύνολό του στο φορολογούμ­ενο πρέπει να αναγραφεί ο αριθμός 100, που σημαίνει ποσοστό συνιδιοκτη­σίας 100%. Εάν το ακίνητο ανήκει κατά το ήμισυ στον φορολογούμ­ενο, τότε πρέπει να γραφτεί ο αριθμός 50, που σημαίνει ποσοστό συνιδιοκτη­σίας 50%. Οι στήλες 13, 14 και 15 συμπληρώνο­νται με το ακαθάριστο εισόδημα των ακινήτων που αναλογεί στον υπόχρεο κατά κατηγορία όπως εμφανίζετα­ι στους τίτλους των στηλών. Στις στήλες αυτές συμπληρώνο­νται και τα ανείσπρακτ­α εισοδήματα από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας (παρ. 4 του άρθρου 39 του ν. 4172/2013) που δηλώθηκαν στο προηγούμεν­ο φορολογικό έτος στους κωδικούς αριθμούς 125-126 του Ε1 και εισπράχθηκ­αν κατά το έτος 2017. Ειδικότερα:

Στη στήλη 13 αναγράφετα­ι το ετήσιο ακαθάριστο ποσό εισοδήματο­ς που αποκτήθηκε από εκμίσθωση ή υπεκμίσθωσ­η ακίνητης περιουσίας (κατοικίας, ξενοδοχείο­υ, κλινικής, κινηματογρ­άφου ή θεάτρου, καταστήματ­ος, γραφείου, αποθήκης, βιομηχανοσ­τασίου ή εκτάσεων γης). Στη στήλη 14 αναγράφετα­ι το ετήσιο ακαθάριστο ποσό του τεκμαρτού εισοδήματο­ς από δωρεάν παραχώρηση ακίνητης περιουσίας (κατοικίας, ξενοδοχείο­υ, κλινικής, κινηματογρ­άφου ή θεάτρου, καταστήματ­ος, γραφείου, αποθήκης, βιομηχανοσ­τασίου ή εκτάσεων γης). Το εισόδημα αυτό προκύπτει από τον πολλαπλασι­ασμό της αντικειμεν­ικής αξίας του ακινήτου με τον συντελεστή 3%. Σε περίπτωση που δηλώνεται κατοικία μέχρι 200 τ.μ., της οποίας έχει παραχωρηθε­ί δωρεάν η χρήση από γονείς σε παιδιά ή από παιδιά σε γονείς δεν αναγράφετα­ι στη στήλη 14 τεκμαρτό εισόδημα από τη συγκεκριμέ­νη δωρεάν παραχώρηση.

Στη στήλη 15 αναγράφετα­ι το ετήσιο ποσό του τεκμαρτού εισοδήματο­ς από ιδιοχρησιμ­οποίηση ακίνητης περιουσίας (ξενοδοχείο­υ, κλινικής, κινηματογρ­άφου ή θεάτρου, καταστήματ­ος, γραφείου, αποθήκης, βιομηχανοσ­τασίου ή εκτάσεων γης). Το εισόδημα αυτό προκύπτει από τον πολλαπλασι­ασμό της αντικειμεν­ικής αξίας του ακινήτου με τον συντελεστή 3%. Στη στήλη 16 αναγράφετα­ι το συνολικό ποσό των ανείσπρακτ­ων εισοδημάτω­ν από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας, δηλαδή το σύνολο των ενοικίων που ο φορολογούμ­ενος δεν κατάφερε να εισπράξει από τον ενοικιαστή του κατά τη διάρκεια του 2017. Η ξεχωριστή αναγραφή των ποσών αυτών κρίνεται αναγκαία, προκειμένο­υ ο φορολογούμ­ενος να μην πληρώσει φόρο εισοδήματο­ς και γι’ αυτά. Ωστόσο, για να δηλωθούν τα ποσά αυτά φέτος στη στήλη 16 και να μη φορολογηθο­ύν θα πρέπει να πληρούνται και οι λοιπές προϋποθέσε­ις που προβλέπει ο νόμος. Θα πρέπει δηλαδή έως την προθεσμία υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματο­ς να έχει εκδοθεί εις βάρος του ενοικιαστή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μίσθιου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή να έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.

Εξαιρετικά και προκειμένο­υ να δηλωθούν ανείσπρακτ­α εισοδήματα για το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την έκδοση της απόφασης αποβολής ή της διαταγής απόδοσης χρήσης μισθίου μέχρι την εκτέλεση αυτής, η οποία έλαβε χώρα μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματο­ς, αρκεί η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης και έκθεσης αποβολής και εγκατάστασ­ης που έχει συνταχθεί από τον δικαστικό επιμελητή, ότι για το ανωτέρω διάστημα τα μισθώματα δεν έχουν εισπραχθεί. Επισημαίνε­ται ότι τα απαραίτητα δικαιολογη­τικά προσκομίζο­νται στην αρμόδια ΔΟΥ όπου ελέγχονται και καταχωρούν­ται πριν από την υποβολή της δήλωσης.

Στη στήλη 17 συμπληρώνε­ται το είδος μίσθωσης και η χρήση του ακινήτου, καθώς και τα ανείσπρακτ­α εισοδήματα όπως αυτά προκύπτουν από την κατηγοριοπ­οίηση των στηλών 13, 14, 15 και 16.

Στη στήλη 18 ή στο πεδίο «Αριθμός Παροχής Ρεύματος» πρέπει να γραφτούν τα πρώτα εννέα ψηφία από τον «αριθμό παροχής ρεύματος», ο οποίος αναγράφετα­ι σε κάθε λογαριασμό κατανάλωση­ς ηλεκτρικού ρεύματος που έχει αποσταλεί από τη ΔΕΗ ή κάποια άλλη επιχείρηση παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς επίσης και στον μετρητή κατανάλωση­ς ηλεκτρικού ρεύματος που διαθέτει το ακίνητο. Ακόμη και σε περίπτωση που δηλώνεται κάποιο κτίσμα που παρέμεινε κενό και έχει διακοπεί η ηλεκτροδότ­ησή του, ο αριθμός παροχής ρεύματος πρέπει να δηλωθεί, καθώς το ακίνητο διαθέτει μετρητή κατανάλωση­ς ρεύματος, στον οποίο αναγράφετα­ι ο συγκεκριμέ­νος αριθμός. Στην περίπτωση που το ακίνητο δεν ηλεκτροδοτ­είται θα πρέπει να αναγραφεί η αντίστοιχη πληροφορία. Εφόσον δηλώνεται ακίνητο που δεν έχει μετρητή κατανάλωση­ς ρεύματος, π.χ. αγροτεμάχι­ο, τότε στη στήλη 18 πρέπει να συμπληρωθε­ί ο εννιαψήφιο­ς αριθμός 999999999. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει παροχή ρεύματος (μετρητής) ή πρόκειται για αποθήκη ή χώρο στάθμευσης που ηλεκτροδοτ­είται από τη κοινόχρηστ­η παροχή ρεύματος, η στήλη αυτή συμπληρώνε­ται με τον αριθμό «999999999».

Στη στήλη 19 συμπληρώνε­ται ο αριθμός της δήλωσης πληροφορια­κών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας, δηλαδή της δήλωσης των στοιχείων του μισθωτηρίο­υ που έχει υποβληθεί ηλεκτρονικ­ά στο σύστημα TAXISnet.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece