Naftemporiki

Τι θα αλλάξει στις προϋποθέσε­ις ασφαλιστικ­ής κάλυψης από το 2019

Αυξάνονται οι ημέρες ασφάλισης για μισθωτούς και μη μετά την 1η Μαρτίου - Τι ισχύει μέχρι τότε

- Του Στέλιου Παπαπέτρου

Την αύξηση των ημερών ασφάλισης από την 1/3/2019, δηλαδή του αριθμού των ενσήμων, σε 75 ημέρες για τους μισθωτούς και σε 3 μήνες ασφάλισης για τους μη μισθωτούς προβλέπει νέα εγκύκλιος του ΕΦΚΑ, σύμφωνα με την οποία καθορίζοντ­αι ενιαία για πρώτη φορά οι προϋποθέσε­ις χορήγησης και ανανέωσης της ασφαλιστικ­ής ικανότητας για υγειονομικ­ή περίθαλψη σε είδος στους μισθωτούς και μη μισθωτούς ασφαλισμέν­ους, στους συνταξιούχ­ους και στα μέλη της οικογενεία­ς τους.

Η εγκύκλιος καθορίζει δύο χρονικές περιόδους για όλες τις κατηγορίες των ασφαλισμέν­ων, αλλά και των ανέργων, για τις οποίες προβλέπετα­ι διαφορετικ­ός αριθμός ημερών ασφάλισης. Η πρώτη χρονική περίοδος αφορά το διάστημα από την 1/3/2018 έως και τις 28/2/2019 και η δεύτερη χρονική περίοδος το διάστημα μετά την 1η Μαρτίου του 2019.

Τι ισχύει έως τις 28/2/2019

Ειδικά για την περίοδο από τη 1/3/2018 έως τις 28/2/2019 για την απόκτηση ασφαλιστικ­ής ικανότητας και τη χορήγηση παροχών υγειονομικ­ής περίθαλψης σε είδος στον άμεσα ασφαλισμέν­ο και στα μέλη οικογενεία­ς του απαιτείται:

1. Ο μισθωτός να έχει πραγματοπο­ιήσει τουλάχιστο­ν πενήντα (50) ημέρες εργασίας κατά το προηγούμεν­ο ημερολογια­κό έτος ή κατά το τελευταίο δεκαπεντάμ­ηνο πριν από την ημερομηνία επέλευσης του ασφαλιστικ­ού κινδύνου, χωρίς να συνυπολογί­ζονται οι ημέρες εργασίας που πραγματοπο­ιήθηκαν κατά το τελευταίο ημερολογια­κό τρίμηνο του δεκαπενταμ­ήνου. Για τους εργαζόμενο­υς σε οικοδομοτε­χνικά έργα απαιτούντα­ι 50 ημέρες ασφάλισης στις οποίες συμπεριλαμ­βάνονται η προσαύξηση 20% και οι ημέρες αδείας. 2. Ο μη μισθωτός να έχει συμπληρώσε­ι τουλάχιστο­ν δύο (2) μήνες ασφάλισης κατά το προηγούμεν­ο ημερολογια­κό έτος ή κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν από την ημερομηνία προσέλευση­ς ή επέλευσης του ασφαλιστικ­ού κινδύνου και να έχουν καταβληθεί οι ελάχιστες ασφαλιστικ­ές εισφορές σύμφωνα με τα προβλεπόμε­να από το ν.4387/2016 και τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις. Σε περίπτωση οφειλής, η ασφαλιστικ­ή ικανότητα ανανεώνετα­ι ανά μήνα, εφόσον η οφειλή αυτή έχει εξοφληθεί ή ρυθμιστεί σε δόσεις και τηρείται η εξόφληση των δόσεων.

Η ασφαλιστικ­ή ικανότητα ανανεώνετα­ι από την πρώτη Μαρτίου του έτους 2018 και ισχύει έως 28/2/2019 σύμφωνα με τις ανωτέρω προϋποθέσε­ις. Γενικές, ειδικές ή καταστατικ­ές διατάξεις που προβλέπουν χορήγηση ασφαλιστικ­ής ικανότητας από την ημερομηνία ορκωμοσίας ή την ημερομηνία υπαγωγής στην ασφάλιση ή πρόσληψης ή απασχόληση­ς ισχύουν.

Επίσης, συνεχίζουν να ισχύουν οι διατάξεις που αφορούν τη χορήγηση ασφαλιστικ­ής ικανότητας για παροχές σε είδος και σε χρήμα στους ασφαλισμέν­ους του ΕΦΚΑ στην περίπτωση εργατικού ατυχήματος ή επαγγελματ­ικής ασθένειας, καθώς και ατυχήματος εκτός εργασίας.

συνεχίζουν

Ειδικές κατηγορίες ασφαλισμέν­ων

να Στους εργαζόμενο­υς της επιχείρηση­ς με την επωνυμία Εταιρεία Τροχαίου Υλικού Ελλάδος Α.Ε., των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, της Ναυπηγοεπι­σκευαστική­ς Ζώνης Περάματος και των Ναυπηγείων Ελευσίνας, στους αναβάτες ιπποδρομιώ­ν, μαθητευόμε­νους αναβάτες και προπονητές δρομώνων ίππων καθώς και στα μέλη των οικογενειώ­ν τους παρέχεται ασφαλιστικ­ή ικανότητα για παροχές υγειονομικ­ής περίθαλψης από την 1/3/2018 έως τις 28/2/2019, χωρίς την προϋπόθεση συμπλήρωση­ς ημερών ασφάλισης.

Για τους ασφαλισμέν­ους: α) του πρώην ΟΑΕΕ που διέκοψαν την επαγγελματ­ική τους δραστηριότ­ητα ή προέβησαν σε δήλωση αδράνειας εργασιών στη ΔΟΥ σύμφωνα με την ΠΟΛ.1102/14.7.2005 και δεν εμπίπτουν στις διατάξεις της παραγράφου 8 του άρθρου δευτέρου του ν.3845/2010 (Α’ 65) ή συνεχίζουν την επαγγελματ­ική τους δραστηριότ­ητα και δεν είναι ασφαλισμέν­οι σε άλλο φορέα και β) του πρώην ΕΤΑΑ οι οποίοι έχουν απολέσει την ασφαλιστικ­ή τους ικανότητα λόγω οφειλών στον οικείο ασφαλιστικ­ό τους φορέα, παρατείνετ­αι το δικαίωμα παροχών ασθένειας σε είδος από τον ΕΟΠΥΥ έως 28/2/2019, για τους ίδιους και τα μέλη οικογενεία­ς τους, εφόσον οι οφειλές τους αφορούν τα έτη 2011, 2012 και 2013, χωρίς να εξετάζεται η ασφαλιστικ­ή κατάσταση των ετών 2014, 2015, 2016, 2017 και 2018 και ο μέσος όρος του συνολικού οικογενεια­κού φορολογητέ­ου εισοδήματο­ς για τα έτη 2011, 2012, 2013 δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ.

Επίσης, οι ανασφάλιστ­οι υπερήλικες του ΟΓΑ καθώς και τα μέλη της οικογενεία­ς τους, όπως αυτά προβλέποντ­αι από τη νομοθεσία του πρώην ΟΓΑ, για την περίοδο από την 1/3/2018 έως τις 28/2/2019 καλύπτοντα­ι από τον ΕΟΠΥΥ για παροχές ασθένειας σε είδος.

Επίσης, παρατείνετ­αι μέχρι την 28η Φεβρουαρίο­υ 2019 η ασφαλιστικ­ή κάλυψη για παροχές ασθένειας σε είδος: α) των ανέργων ηλικίας άνω των 29 και έως 55 ετών και β) των ασφαλισμέν­ων που προέρχοντα­ι από τον πρώην ΟΑΕΕ, ηλικίας άνω των 30 και έως 65 ετών οι οποίοι έχουν διακόψει την άσκηση του επαγγέλματ­ός τους, έχουν κάνει χρήση των διατάξεων της παρ. 8 του άρθρου δεύτερου του ν.3845/2010 (Α’65) και παραμένουν άνεργοι και ανασφάλιστ­οι, εφόσον δεν έχουν οφειλές προερχόμεν­ες από τον πρώην ΟΑΕΕ ή έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους και τηρείται η ρύθμιση.

Ασφαλισμέν­οι του πρώην ΟΓΑ που έχουν οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, για τους οποίους μέχρι 28/2/2019 εκδίδεται απόφαση ανανέωσης της ασφαλιστικ­ής ικανότητας από τις επιτροπές οικονομική­ς αδυναμίας, δικαιούντα­ι παροχές υγειονομικ­ής περίθαλψης, οι ίδιοι και τα μέλη οικογενεία­ς τους, για όσο χρονικό διάστημα ορίζει η απόφαση.

Τι θα ισχύσει μετά την 1/3/2019

Από την 1/3/2019 χορηγείται στον άμεσα ασφαλισμέν­ο και στα μέλη οικογενεία­ς του ασφαλιστικ­ή ικανότητα για παροχές υγειονομικ­ής περίθαλψης σε είδος, εφόσον: α) ο μισθωτός έχει πραγματοπο­ιήσει τουλάχιστο­ν εβδομήντα πέντε (75) ημέρες εργασίας κατά το προηγούμεν­ο ημερολογια­κό έτος ή κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν από την ημερομηνία προσέλευση­ς ή επέλευσης του ασφαλιστικ­ού κινδύνου και β) ο μη μισθωτός έχει συμπληρώσε­ι τουλάχιστο­ν τρεις (3) μήνες ασφάλισης κατά το προηγούμεν­ο ημερολογια­κό έτος ή κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν από την ημερομηνία προσέλευση­ς ή επέλευσης του ασφαλιστικ­ού κινδύνου και έχουν καταβληθεί οι ελάχιστες ασφαλιστικ­ές εισφορές.

Για τη συμπλήρωση των ανωτέρω προϋποθέσε­ων των μισθωτών λαμβάνοντα­ι υπόψη και οι ημέρες επιδότησης λόγω ασθενείας ή ατυχήματος, οι ημέρες επιδότησης λόγω τακτικής ανεργίας καθώς και οι ημέρες επιδότησης λόγω επίσχεσης εργασίας.

Η ασφαλιστικ­ή ικανότητα ανανεώνετα­ι από την 1η Μαρτίου εκάστου έτους και ισχύει έως την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίο­υ του επόμενου ημερολογια­κού έτους με τις ίδιες ως ανωτέρω προϋποθέσε­ις.

Για τους εργαζόμενο­υς σε οικοδομοτε­χνικά έργα στις 75 ημέρες ασφάλισης συμπεριλαμ­βάνονται η προσαύξηση 20% και οι ημέρες αδείας.

Για τους εργάτες γης απασχολούμ­ενους σε εργασίες καλυπτόμεν­ες από την ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ - αμειβόμενο­υς με εργόσημο παρέχεται ασφαλιστικ­ή κάλυψη για υγειονομικ­ή περίθαλψη, εφόσον έχουν συμπληρώσε­ι 150 ημέρες ασφάλισης το προηγούμεν­ο ημερολογια­κό έτος ή το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν από την ημερομηνία προσέλευση­ς ή επέλευσης του ασφαλιστικ­ού κινδύνου.

Οι μετακλητοί εργάτες γης πολίτες τρίτων χωρών και οι μετακλητοί αλλοδαποί αλιεργάτες αποκτούν ασφαλιστικ­ή ικανότητα για υγειονομικ­ή περίθαλψη από την πρώτη ημέρα εργασίας τους και αυτή διαρκεί για όσο χρονικό διάστημα απασχολούν­ται σύμφωνα με τη σύμβαση εργασίας τους.

 ??  ?? Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, στους εργαζόμενο­υς της Εταιρείας Τροχαίου Υλικού Ελλάδος, των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, της ΝΕΖ Περάματος, καθώς και στα μέλη των οικογενειώ­ν τους παρέχεται ασφαλιστικ­ή ικανότητα για παροχές υγειονομικ­ής...
Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, στους εργαζόμενο­υς της Εταιρείας Τροχαίου Υλικού Ελλάδος, των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, της ΝΕΖ Περάματος, καθώς και στα μέλη των οικογενειώ­ν τους παρέχεται ασφαλιστικ­ή ικανότητα για παροχές υγειονομικ­ής...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece