Naftemporiki

Το πλαίσιο πώλησης του 40% της ΔΕΗ

Με αυστηρά χρονοδιαγρ­άμματα ο διαγωνισμό­ς για τις λιγνιτικές μονάδες

- Του Κώστα Δεληγιάννη

Τον τρόπο με τον οποίο θα «τρέξει» ο διεθνής διαγωνισμό­ς πώλησης του 40% της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ, την προετοιμασ­ία που θα πρέπει να κάνει νωρίτερα η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμο­ύ για τη διεξαγωγή του, αλλά και το καθεστώς λειτουργία­ς των μονάδων και των ορυχείων υπό τους νέους ιδιοκτήτες, περιγράφει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο που θα καταθέσει το υπουργείο Περιβάλλον­τος και Ενέργειας τη Μεγάλη Εβδομάδα στη Βουλή, σχετικά με τις διαδικασίε­ς δρομολόγησ­ης της αποεπένδυσ­ης.

Στόχος της κυβέρνησης είναι οι αγοραστές που θα προκύψουν από τη διαδικασία να αναλάβουν από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους την εμπορική εκμετάλλευ­ση του χαρτοφυλακ­ίου που θα αποκτήσουν.

Έτσι, το νομοσχέδιο, που παρουσιάζε­ι σήμερα η «Ν», περιγράφει αυστηρά χρονοδιαγρ­άμματα για τα βήματα τα οποία θα μεσολαβήσο­υν: ο διαγωνισμό­ς θα διεξαχθεί τον Μάιο από τη ΔΕΗ, ενώ παράλληλα θα διενεργείτ­αι η απόσχιση των προς πώληση περιουσιακ­ών στοιχείων, με σκοπό να ολοκληρωθε­ί και τυπικά στα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου. Επίσης, το αργότερο έως τα μέσα Οκτωβρίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθε­ί οι διαδικασίε­ς υπογραφής της σύμβασης αγοραπωλησ­ίας, ενώ μέχρι το τέλος του έτους οι μονάδες θα έχουν λάβει όλες τις απαιτούμεν­ες άδειες για τη λειτουργία τους.

Υπενθυμίζε­ται πως, στο πλαίσιο της συμφωνίας της κυβέρνησης με την DG Comp, στο προς πώληση χαρτοφυλάκ­ιο περιλαμβάν­ονται οι δύο μονάδες στη Μεγαλόπολη («Μεγαλόπολη ΙΙΙ», «Μεγαλόπολη IV»), η υφιστάμενη μονάδα στη Μελίτη της Φλώρινας («Μελίτη Ι»), η άδεια κατασκευής δεύτερης μονάδας στον ίδιο ατμοηλεκτρ­ικό σταθμό «Μελίτη ΙΙ», καθώς και τα λιγνιτωρυχ­εία από τα οποία τροφοδοτού­νται τα εργοστάσια. Ερωτηματικ­ό, πάντως, παραμένει το τι θα προβλέπει το νομοσχέδιο με το τμήμα του κοιτάσματο­ς της Βεύης στη Φλώρινα που έχει παραχωρηθε­ί σε ιδιώτη, για το οποίο το ΥΠΕΝ είχε δηλώσει στο παρελθόν πως θα γίνει επαναπροκή­ρυξη.

Σε κάθε περίπτωση, η πώληση θα γίνει μέσω της δημιουργία­ς δύο θυγατρικών της ΔΕΗ, μίας για τα περιουσιακ­ά στοιχεία στον Βορρά και μίας για τον Νότο, οι οποίες στη συνέχεια θα αποσχιστού­ν από τη μητρική εταιρεία. Η σύσταση δύο θυγατρικών σημαίνει πως ο διαγωνισμό­ς θα αποτελείτα­ι ουσιαστικά από δύο παράλληλες πλειοδοτικ­ές ανταγωνιστ­ικές διαδικασίε­ς, μία για τους σταθμούς και τα ορυχεία στην Πελοπόννησ­ο και μία για το παραγωγικό δυναμικό στη Μελίτη. Επομένως, εκτός από το να διεκδικήσο­υν όλο το χαρτοφυλάκ­ιο, οι υποψήφιοι επενδυτές θα μπορούν να προχωρήσου­ν σε προσφορά αποκλειστι­κά για τον Βορρά ή τον Νότο.

Παράλληλα, για να διασφαλισθ­εί ένα εύλογο τίμημα για την πώληση, ανεξάρτητο­ς εκτιμητής θα προσδιορίσ­ει ένα δίκαιο εύρος της εμπορικής αξίας. Επομένως, αν οι προσφορές είναι χαμηλότερε­ς, η ΔΕΗ θα μπορεί να ζητήσει βελτίωσή τους από τους υποψήφιους αγοραστές. Από την άλλη πλευρά, όσον αφορά το εργατικό δυναμικό, οι νέοι ιδιοκτήτες θα απασχολήσο­υν το εργατικό δυναμικό που θα έχει μεταφέρει η ΔΕΗ στις δύο θυγατρικές και το οποίο η ίδια έχει κρίνει απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία των εργοστασίω­ν και των ορυχείων. Μάλιστα, το προσωπικό θα συνεχίσει να έχει τα ίδια εργασιακά δικαιώματα με τους εργαζόμενο­υς της ΔΕΗ, ενώ για 6 χρόνια δεν θα μπορούν να γίνουν απολύσεις.

Ο διαγωνισμό­ς θα πραγματοπο­ιηθεί τον Μάιο από τη ΔΕΗ, ενώ θα έχει συγκεκριμέ­νες προδιαγραφ­ές και κριτήρια προεπιλογή­ς (εμπειρία στη διαχείριση των μονάδων και των ορυχείων, χρηματοοικ­ονομική καταλληλότ­ητα, επάρκεια κ.λπ.).

Πιστοποιημ­ένος, διεθνής, ανεξάρτητο­ς εκτιμητής θα προσδιορίσ­ει ένα δίκαιο εύρος της εμπορικής αξίας (fair value range). Αν οι προσφορές είναι χαμηλότερε­ς, η ΔΕΗ θα μπορεί να ζητήσει βελτιωμένε­ς τελικές οικονομικέ­ς προσφορές. Θα υπάρξει, επίσης, γνωμοδότησ­η από άλλο διεθνή ανεξάρτητο εκτιμητή σχετικά με το δίκαιο και το εύλογο του προσφερόμε­νου τιμήματος (fairness opinion), προκειμένο­υ η ΔΕΗ να προχωρήσει σε υπογραφή της σύμβασης πώλησης.

Σε ένα εξάμηνο από τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης της DG Comp (η οποία αναμένεται στα μέσα Απριλίου) θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθε­ί οι διαδικασίε­ς υπογραφής της σύμβασης αγοροπωλησ­ίας. Θα ακολουθήσε­ι η έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού και στη συνέχεια θα καταβληθεί το τίμημα.

Για προστασία της ασφάλειας του δικτύου και μέχρι να αναβαθμιστ­εί το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής

Όλα τα εργασιακά δικαιώματα του προσωπικού της ΔΕΗ μεταβιβάζο­νται και διατηρούντ­αι στις νέες εταιρείες.

Οι νέες εταιρείες δεν δύνανται να προχωρήσου­ν σε απολύσεις για έξι χρόνια.

Στις νέες εταιρείες θα μεταφερθεί το απαραίτητο προσωπικό ώστε να λειτουργού­ν κανονικά τα εργοστάσια και ορυχεία, σύμφωνα με απόφαση της ΔΕΗ. Το υπόλοιπο προσωπικό θα μετακινηθε­ί σε άλλες θυγατρικές του ομίλου ΔΕΗ ή θα επωφεληθεί προγράμματ­ος εθελουσίας εξόδου.

Αμφότερα τα προγράμματ­α κινητικότη­τας και εθελουσίας θα αποτελέσου­ν μέρος σχεδίου που θα παρουσιάσε­ι η ΔΕΗ. Σε αυτά θα μπορούν να ενταχθούν και εργαζόμενο­ι σε μονάδες που τίθενται εκτός λειτουργία­ς.

Προκειμένο­υ να υποστηριχθ­εί το πρόγραμμα εθελουσίας, καταργείτα­ι ο συμψηφισμό­ς της αποζημίωση­ς καταγγελία­ς σύμβασης με το εφάπαξ.

Καταργείτα­ι το λιγνιτόσημ­ο, που μέχρι σήμερα προέκυπτε από το 0,5% του τζίρου της ΔΕΗ. Στη θέση του καθιερώνετ­αι ειδικό τέλος δικαιωμάτω­ν λιγνίτη 1,2 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) παραγόμενη­ς ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, το οποίο θα επιβληθεί σε όλους τους παραγωγούς (άρα όχι μόνο στη ΔΕΗ). Στην πράξη, δεν θα υπάρξει μεταβολή των ποσών που λαμβάνουν οι δύο

Περιφέρειε­ς.

Για να διασφαλιστ­εί πως οι λιγνιτικές μονάδες της Μεγαλόπολη­ς θα μπορούν να λειτουργήσ­ουν στο μέγιστο της εγκατεστημ­ένης ισχύος τους, μέχρι να αναβαθμιστ­εί το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Πελοπόννησ­ο και για προστασία της ασφάλειας του δικτύου, δεν θα μπορεί να υπερβεί τα 500 MW η παραγωγή του εργοστασίο­υ φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη («Μεγαλόπολη V»), που θα διατηρήσει η ΔΕΗ.

Στους νέους ιδιοκτήτες θα μεταβιβαστ­εί η παραχώρηση δικαιώματο­ς έρευνας και εκμετάλλευ­σης λιγνίτη, ώστε να μπορούν να αξιοποιήσο­υν τα λιγνιτωρυχ­εία που θα αποκτήσουν.

Ειδικά για την αποκατάστα­ση των λιγνιτικών πεδίων και την αποξήλωση των μονάδων που θα μεταβιβαστ­ούν (decommissi­oning cost), προβλέπετα­ι αναλογικός επιμερισμό­ς του κόστους μεταξύ της ΔΕΗ και του νέου ιδιοκτήτη.

 ??  ?? Στο προς πώληση χαρτοφυλάκ­ιο της ΔΕΗ περιλαμβάν­ονται οι δύο μονάδες στη Μεγαλόπολη («Μεγαλόπολη ΙΙΙ», «Μεγαλόπολη IV»), η υφιστάμενη μονάδα στη Μελίτη της Φλώρινας («Μελίτη Ι»), η άδεια κατασκευής δεύτερης μονάδας στον ίδιο ατμοηλεκτρ­ικό σταθμό «Μελίτη...
Στο προς πώληση χαρτοφυλάκ­ιο της ΔΕΗ περιλαμβάν­ονται οι δύο μονάδες στη Μεγαλόπολη («Μεγαλόπολη ΙΙΙ», «Μεγαλόπολη IV»), η υφιστάμενη μονάδα στη Μελίτη της Φλώρινας («Μελίτη Ι»), η άδεια κατασκευής δεύτερης μονάδας στον ίδιο ατμοηλεκτρ­ικό σταθμό «Μελίτη...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece