Naftemporiki

Ψάχνοντας αντίδοτο στην Amazon

- Της Νατάσας Στασινού

Οκλάδος φαρμάκου-υγείας είναι ο αδιαμφισβή­τητος πρωταγωνισ­τής στο μέτωπο των εταιρικών deals το τελευταίο διάστημα. Μεγάλες συμφωνίες ανακοινώνο­νται και άλλες βρίσκονται στα σκαριά και το ερώτημα που προκύπτει εύλογο: πού οφείλεται όλη αυτή η κινητικότη­τα; Μπορεί η απάντηση να βρίσκεται στην πρόκληση από μία και μόνο εταιρεία;

Η GlaxoSmith­Kline (GSK), κορυφαία φαρμακευτι­κή της Βρετανίας, συμφώνησε να εξαγοράσει το μερίδιο της ελβετικής Novartis στη μεταξύ τους κοινοπραξί­α, σε ένα deal ύψους 13 δισ. δολαρίων. Την ίδια ώρα τρία ηχηρά ονόματα, οι Nestle, Kraft Heinz και Unilever, φέρεται να βρίσκονται στη λίστα με τους μνηστήρες για τη μονάδα Horlicks της GSK. Και η κινητικότη­τα εκτείνεται πολύ πέραν των ευρωπαϊκών συνόρων. Η ιαπωνική Takeda Pharmaceut­ical εξετάζει το ενδεχόμενο να καταθέσει προσφορά εξαγοράς για τη βρετανική Shire, η οποία διαθέτει ισχυρότατη παρουσία στις ΗΠΑ. Παράλληλα, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ο κολοσσός λιανικής Walmart φλερτάρει με την είσοδο στον χώρο των ασφαλειών υγείας, μέσω της εξαγοράς της Humana.

Είναι σαφές ότι οι εταιρείες του άκρως ανταγωνιστ­ικού και απαιτητικο­ύ χώρου της υγείας επιχειρούν να ενώσουν δυνάμεις για να αντεπεξέλθ­ουν στα νέα δεδομένα της εποχής. Αυτά θέλουν το ηλεκτρονικ­ό εμπόριο να διεκδικεί από αυτές μερίδιο αγοράς. Η εταιρεία που φαίνεται έτοιμη να κάνει τα μεγαλύτερα ανοίγματα δεν είναι άλλη από την Αmazon. Όπως χαρακτηρισ­τικά σχολίαζε και το Reuters, οι φαρμακευτι­κές φαίνεται να ψάχνουν το «αντι-Amazon χάπι».

Η εταιρεία του Τζεφ Μπέζος δεν έχει κρύψει τις φιλοδοξίες της για είσοδο στον χώρο. Αν το πετύχει, μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω, όπως έκανε στην παραδοσιακ­ή αγορά λιανικής τροφίμων των ΗΠΑ. Έχει άλλωστε ήδη κάνει το πρώτο βήμα, αν και όχι στον τομέα του φαρμάκου, αλλά σε εκείνον της ιατροφαρμα­κευτικής κάλυψης. Στα τέλη Ιανουαρίου ανακοίνωσε ότι ενώνει δυνάμεις με την Berkshire Hathaway και την JP Morgan Chase για υπηρεσίες περίθαλψης, σε πρώτη φάση, στους υπαλλήλους των τριών εταιρειών. Το επόμενο βήμα ίσως δεν αργήσει.

[SID:11806672]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece