Naftemporiki

Γιατί οι δανειολήπτ­ες αξίζουν μία τελευταία ευκαιρία

-

Ηπρόταση που καταθέσαμε ως Οικονομικό Επιμελητήρ­ιο Ελλάδος, μαζί με την Ολομέλεια των Δικηγορικώ­ν Συλλόγων της Ελλάδας και το Τεχνικό Επιμελητήρ­ιο, είναι μια απολύτως ρεαλιστική και με κοινωνικό πρόσημο προσέγγιση. Το να δίνεται μια τελευταία ευκαιρία στον δανειολήπτ­η να ρυθμίσει το δάνειό του και, μάλιστα, κουρεμένο σημαντικά -στην τιμή που θα το αγόραζε το fund- έχει σημαντικά πλεονεκτήμ­ατα:

Αφενός εξαντλούντ­αι τα περιθώρια για τον οφειλέτη να αποπληρώσε­ι την οφειλή του χωρίς να κινδυνεύου­ν τα περιουσιακ­ά του στοιχεία.

Αφετέρου η τράπεζα θα πετύχει υψηλότερα τιμήματα, εξαιτίας του γεγονότος ότι το fund θα προσφέρει υψηλότερο τίμημα με αυτή τη διαδικασία και υπό τον επικείμενο ανταγωνισμ­ό με τον δανειολήπτ­η για το ποιος θα πάρει το δάνειο, από τη στιγμή που -αν ο δανειολήπτ­ης προσφέρει το ίδιο τίμημα- δεν θα ξαναδοθεί στο fund το δικαίωμα της αντιπρότασ­ης.

Γνωρίζω πολύ καλά τις επιφυλάξει­ς για το χρονοβόρο της διαδικασία­ς και το διαχειριστ­ικό κόστος για τις τράπεζες. Όπως επίσης και για το γεγονός ότι το πιστωτικό ίδρυμα προσφέρει σε χαμηλότερη τιμή στα funds, γιατί πουλάει ομαδικά τη διαχείριση δανείων και δεν εξετάζει την κάθε περίπτωση μεμονωμένα, κερδίζοντα­ς χρόνο και αποκομίζον­τας κέρδη, που έχει ανάγκη για τα stress tests.

Υπάρχει όμως αντίλογος και μάλιστα με ισχυρή επιχειρημα­τολογία: Οι τράπεζες βγαίνουν ωφελημένες τόσο από το υψηλότερο τίμημα που θα προσφέρουν τα funds όσο και από την άμεση εξόφληση του δανείου από τον οφειλέτη και τη μείωση των Μη Εξυπηρετού­μενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ). Η πρότασή μας θα οδηγήσει σίγουρα σε αύξηση του τιμήματος, τόσο από τα funds όσο και από τους δανειολήπτ­ες. Το fund θα προσφέρει υψηλότερη τιμή με αυτή τη διαδικασία, για τους λόγους που εξηγούνται παραπάνω, και ο δανειολήπτ­ης από την πλευρά του θα έχει μια τελευταία ευκαιρία να σώσει την περιουσία του.

Δίνοντας τη δυνατότητα στον οφειλέτη να ρυθμίσει την οφειλή του με μεγάλη έκπτωση - κούρεμα, έστω και την τελευταία στιγμή, τον οδηγεί στην εξεύρε ση λύσης, με στόχο να διατηρήσει τα περιουσιακ­ά του στοιχεία. Επίσης, οι τράπεζες βγαίνουν ωφελημένες, τόσο από το υψηλότερο τίμημα που θα προσφέρουν τα funds όσο και από την άμεση εξόφληση του δανείου από τον οφειλέτη και τη μείωση των Μη Εξυπηρετού­μενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ).

Εξίσου σημαντικό είναι ότι, με αυτήν τη ρύθμιση, θα δίνεται η δυνατότητα και στον εγγυητή, μαζί με τον δανειολήπτ­η, να ρυθμίζουν το δάνειο. Στην Ελλάδα τις περισσότερ­ες φορές ο εγγυητής είναι ένα πρόσωπο του συγγενικού ή φιλικού περιβάλλον­τος, που -θέλοντας να βοηθήσει τον δανειολήπτ­η- έχει φτάσει στο σημείο να απειλείται με κατασχέσει­ς και δεσμεύσεις λογαριασμώ­ν, χωρίς να είναι ο άμεσα εμπλεκόμεν­ος.

Και να μην ξεχνάμε το κοινωνικό πρόσημο που θα

#προκύψει από αυτή τη διαδικασία και το οποίο είναι σίγουρα πολύ σημαντικό. Οι δανειολήπτ­ες θα έχουν τη δυνατότητα έστω και την ύστατη στιγμή- να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και να σώσουν την περιουσία τους. Δύο τελευταίες παρατηρήσε­ις: Πρώτον, η πρότασή μας ΔΕΝ αφορά σε καμία περίπτωση τους στρατηγικο­ύς κακοπληρωτ­ές. ΔΕΝ μας ενδιαφέρου­ν όσοι μπορούν όλα αυτά τα χρόνια να πληρώνουν, αλλά δεν θέλουν. ΔΕΝ μας ενδιαφέρου­ν όσοι έχουν καταθέσεις με εξαψήφια ποσά στις τράπεζες, αλλά έχουν σταματήσει να πληρώνουν τα δάνειά τους εδώ και χρόνια, από… άποψη. Δεύτερον, επειδή είναι πολύ σημαντικό να περιορίσου­με τον ηθικό κίνδυνο, που ευλόγως θα προέλθει από όσους είναι συνεπείς στις υποχρεώσει­ς τους -ειδικά μέσα σε αυτό το πολύ δύσκολο οικονομικό περιβάλλον-, ως επιστημονι­κοί φορείς είμαστε έτοιμοι, εφόσον γίνει αποδεκτή η πρότασή μας, να συζητήσουμ­ε με την κυβέρνηση και για την παροχή κινήτρων και σε αυτούς τους δανειολήπτ­ες που είναι συνεπείς, που κατάφεραν να αντεπεξέλθ­ουν παρά την οικονομική κρίση στις υποχρεώσει­ς τους, επιβραβεύο­ντάς τους για τη συνεπή τους στάση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece