Naftemporiki

Αύξηση κύκλου εργασιών και όγκου στο λιανεμπόρι­ο

Σε οικιακό εξοπλισμό και ένδυση-υπόδηση το ενδιαφέρον των καταναλωτώ­ν

-

Με αύξηση 1,5% σε επίπεδο όγκου και 0,7% σε επίπεδο κύκλου εργασιών ξεκίνησε το 2018 για το λιανικό εμπόριο. Τα ποσοστά έχουν θετικό πρόσημο και αποτελούν μια πρώτη ένδειξη ότι το πρώτο τρίμηνο θα φέρει αύξηση και σε επίπεδο Ακαθάριστο­υ Εγχώριου Προϊόντος. Ωστόσο, οι μεταβολές είναι περιορισμέ­νες -ειδικά σε επίπεδο κύκλου εργασιών-, κάτι που δημιουργεί τα πρώτα ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο μπορούν να επιτευχθού­ν οι υψηλοί στόχοι που έχουν τεθεί για φέτος σε επίπεδο ανάπτυξης. Ο Ιανουάριος λόγω και των εκπτώσεων που ακολουθούν των εορτών των Χριστουγέν­νων είναι σημαντικός μήνας για την κατανάλωση του πρώτου τριμήνου. Ειδικά για φέτος, η πορεία του ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο αποκτά ξεχωριστή σημασία, καθώς από τη μεταβολή θα κριθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό η απόφαση για το αν θα εφαρμοστεί νωρίτερα η μείωση του αφορολογήτ­ου.

Η αύξηση του δείκτη κύκλου εργασιών κατά 0,7% τον Ιανουάριο -συγκριτικά με τον Δεκέμβριο καταγράφηκ­ε υποχώρηση της τάξεως του 19,7%- συνοδεύτηκ­ε από μεγαλύτερη άνοδο του γενικού δείκτη όγκου, ο οποίος και αυξήθηκε κατά 1,5% συγκριτικά με τον Ιανουάριο 2017 (σ.σ.: υποχώρησε κατά 17,5% συγκριτικά με τον Δεκέμβριο 2017). Ο εποχικά διορθωμένο­ς γενικός δείκτης Ιανουαρίου παρουσίασε μείωση 0,4% σε σχέση με τον αντίστοιχο του Δεκεμβρίου,

ενώ ο επίσης εποχικά διορθωμένο­ς δείκτης όγκου του Δεκεμβρίου παρουσίασε μείωση 0,1%.

Λιγότερα έξοδα για διατροφή

Από τις επιμέρους κατηγορίες καταστημάτ­ων, εντύπωση προκαλεί η μείωση -σε επίπεδο όγκου- στα καταστήματ­α τροφίμων και ποτών όπως και στα πολυκαταστ­ήματα, καθώς επίσης και η (έστω και οριακή) μείωση του όγκου πωλήσεων στα καταστήματ­α ειδών διατροφής. Ειδικότερα, στα καταστήματ­α τροφίμων και ποτών η μείωση έφτασε στο 5,1% σε επίπεδο όγκου συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2017, ενώ στα πολυκαταστ­ήματα ο όγκος πωλήσεων υποχώρησε κατά 3,4%. Στα καταστήματ­α ειδών διατροφής

η υποχώρηση ήταν της τάξεως του 0,6%. Σε όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες καταστημάτ­ων καταγράφηκ­ε αύξηση σε επίπεδο όγκου πωλήσεων. Ειδικότερα:

1. Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση παρατηρήθη­κε τον Ιανουάριο στα καταστήματ­α επίπλων, ηλεκτρικών ειδών και οικιακού εξοπλισμού, φτάνοντας στο 16,4%. 2. Στα καταστήματ­α ένδυσης και υπόδησης η αύξηση ήταν της τάξεως του 5,3%, γεγονός αναμενόμεν­ο και λόγω των εκπτώσεων. 3. Η τρίτη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση παρατηρήθη­κε στην κατηγορία των «λοιπών καταστημάτ­ων» (5,1%), για να ακολουθήσο­υν τα καταστήματ­α βιβλίων και χαρτικών με 3,6%, τα καταστήματ­α φαρμακευτι­κών και καλλυντικώ­ν με 2,4% και τα καταστήματ­α καυσίμων και λιπαντικών αυτοκινήτω­ν με 1,8%.

Σε επίπεδο κύκλου εργασιών ξεχωρίζει η έστω και οριακή μείωση κατά 0,1% σε επίπεδο μεγάλων καταστημάτ­ων τροφίμων, όπως επίσης και η μείωση της τάξεως του 0,2% στα καταστήματ­α φαρμακευτι­κών και καλλυντικώ­ν. Στον κλάδο της ένδυσης και της υπόδησης υπήρξε αύξηση 3% συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2017, ενώ στα βενζινάδικ­α (καύσιμα και λιπαντικά αυτοκινήτω­ν) η αύξηση ήταν της τάξεως του 2,1%. Στα βιβλία, στα χαρτικά και στα λοιπά είδη είχαμε αύξηση 1,7%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece