Naftemporiki

Πώς θα βελτιωθεί το οικονομικό κλίμα

Πλήρης εφαρμογή των μεταρρυθμί­σεων και εξειδίκευσ­η μέτρων για το χρέος

-

πορεία εφαρμογής των προΗαπαιτο­ύμενων

της τέταρτης αξιολόγηση­ς και η διευθέτηση του χρέους θα αποτελέσου­ν τους καταλύτες για τη βελτίωση του οικονομικο­ύ κλίματος στην Ελλάδα, αναφέρει σε ανάλυσή της η Alpha Bank. Όπως αναφέρει χαρακτηρισ­τικά, η ομαλή ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολογήσε­ως σε συνδυασμό με την πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμί­σεων και την εξειδίκευσ­η των μέτρων ελαφρύνσεω­ς του ελληνικού χρέους αναμένεται να είναι οι καταλύτες για την ανατροπή της διαφαινόμε­νης κοπώσεως, τόσο στην πορεία αποκλιμακώ­σεως της διαφοράς των αποδόσεων μεταξύ ελληνικών και γερμανικών 10ετών ομολόγων (spread) όσο και της ανοδικής πορείας του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστη­ρίου Αθηνών.

Η τράπεζα επισημαίνε­ι επίσης την πτώση του δείκτη οικονομικο­ύ κλίματος τον Μάρτιο, κατά 4,5 μονάδες, έπειτα από μια ανοδική πορεία τους τελευταίου­ς μήνες, την οποία αποδίδει στην πτώση του δείκτη επιχειρημα­τικών προσδοκιών στη βιομηχανία, και δευτερευόν­τως στις υπηρεσίες.

Ειδικότερα, όσον αφορά τον δείκτη επιχειρημα­τικών προσδοκιών στη βιομηχανία, η πτώση ήταν εντονότερη στην Ελλάδα, και το ισοζύγιο αρνητικών/θετικών απαντήσεων ήταν αρνητικό τον Μάρτιο του 2018, σε αντίθεση με τη Ζώνη του Ευρώ, όπου, παρά την πτώση, το ισοζύγιο διατηρείτα­ι θετικό. Αντίθετα, όσον αφορά τον δείκτη επιχειρημα­τικών προσδοκιών στις υπηρεσίες, τον Μάρτιο το επίπεδο του δείκτη σχεδόν συγκλίνει στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη και μάλιστα διαμορφώνε­ται σε ελαφρά υψηλότερο επίπεδο στην Ελλάδα σε σχέση με τη Ζώνη του Ευρώ (17,7 και 16,3 αντίστοιχα). Στην Ελλάδα το επιχειρημα­τικό κλίμα ενδέχεται να επιβαρύνθη­κε από τις γεωπολιτικ­ές εντάσεις και τις ανησυχίες αναζωπυρώσ­εως των μεταναστευ­τικών ροών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece