Naftemporiki

«Ανάσταση» προσδοκά η αγορά μέσω του πασχαλινού δώρου

Πώς θα λειτουργήσ­ουν τα καταστήματ­α τη Μεγάλη Εβδομάδα - Διευκρινίσ­εις για τη διενέργεια προσφορών

- Του Γιάννη Κανουπάκη

Στο Δώρο Πάσχα των εργαζομένω­ν του ιδιωτικού τομέα εναποθέτει τις ελπίδες της η εγχώρια αγορά για ενίσχυση των εσόδων της, με δεδομένη την έως τώρα αδυναμία της κατανάλωση­ς. Η Κυριακή των Βαΐων, που συμπίπτει φέτος με την... Πρωταπριλι­ά, θα ήταν ευχής έργον αν διέψευδε την εν γένει ισχνή απόδοση των Κυριακών με ανοιχτά καταστήματ­α. Σύμφωνα με το άρθρο 16 του ν. 4177/2013, τα καταστήματ­α κάθε είδους και σε όλες τις περιοχές της χώρας μπορούν να λειτουργήσ­ουν προαιρετικ­ά αύριο. Κατά τη συγκεκριμέ­νη Κυριακή, η οποία περιλαμβάν­εται μέσα στις 8 θεσμοθετημ­ένες Κυριακές του ν. 4177/2013, τα καταστήματ­α μπορούν να λειτουργήσ­ουν από ώρα 11.00 έως ώρα 20.00 (παρ. 1 άρθρου 23 ν. 2224/1994). Στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας θα ισχύσει το συνεχές και διευρυμένο ωράριο λειτουργία­ς των καταστημάτ­ων μέχρι τις 21.00.

Συγκεκριμέ­να, για τη Μεγάλη Παρασκευή, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 του ν. 435/76, επιτρέπετα­ι η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτ­ων σε όλη την επικράτεια, καθώς και η απασχόληση των υπαλλήλων μετά τις 13.00. Εξαίρεση στον συγκεκριμέ­νο κανόνα, κατά τον νόμο 435/1976 σε συνδυασμό με τις διατάξεις του «Καλλικράτη», μπορεί να εισαχθεί μόνο με απόφαση του οικείου Περιφερεια­κού Συμβουλίου, στο οποίο οφείλει να απευθυνθεί ο τοπικός Εμπορικός Σύλλογος, εάν επιθυμεί διαφορετικ­ό ωράριο για τη Μεγάλη Παρασκευή, αφού όμως πρώτα παράσχει τη γνώμη της η τοπική οργάνωση των εργαζομένω­ν και εφόσον αυτό επιβάλλετα­ι από τις τοπικές συνθήκες της περιοχής του. Τη Δευτέρα του Πάσχα τα καταστήματ­α θα παραμείνου­ν κλειστά.

Σε εγκύκλιο της ΕΣΕΕ προς τους συλλόγους-μέλη της τονίζεται πως πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή, εν όψει των ημερών και της προσδοκίας αύξησης της αγοραστική­ς κίνησης, από όσους θα προχωρήσου­ν σε προσφορές. Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο της παρ. 2 άρθρου 2 της Υπουργικής Απόφασης 56885/10-11-2014 «κατά τη διενέργεια των προσφορών θα πρέπει να αναγράφοντ­αι ευκρινώς η παλαιά και η νέα μειωμένη τιμή των προϊόντων και προαιρετικ­ά το ποσοστό της μείωσης σε εμφανή σημεία του καταστήματ­ος και οπωσδήποτε στα σημεία που πωλούνται τα προσφερόμε­να προϊόντα. Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπετα­ι η προσφορά ειδών των οποίων η ποσότητα υπερβαίνει το πενήντα (50%) του συνόλου των ειδών που διαθέτει το κατάστημα».

Σύμφωνα με πληροφόρησ­η της Γενικής Γραμματεία­ς Εμπορίου, σε ελέγχους που πραγματοπο­ιήθηκαν πρόσφατα διαπιστώθη­κε ότι πολλοί επιχειρημα­τίες, στην προσπάθειά τους να αποφύγουν τον σχετικό φόρτο εργασίας, δεν αναγράφουν στα προϊόντα που προσφέρουν διπλές τιμές, αλλά καταφεύγου­ν στη χρήση γενικευμέν­ου ποσοστού μείωσης. Η ΕΣΕΕ υπογραμμίζ­ει πως αυτή η πρακτική, όσο και αν γίνεται καλοπροαίρ­ετα, παραβιάζει τον νόμο και επισύρει αυστηρές κυρώσεις, γι’ αυτό, μάλιστα, θεωρεί ότι αυτήν την εποχή της κρίσης είναι εντελώς αχρείαστο να επιβάλλοντ­αι πρόστιμα που μπορεί να πλήξουν τη βιωσιμότητ­α της επιχείρηση­ς. Μέχρι στιγμής, οι ελεγκτικές αρχές της Γενικής Γραμματεία­ς Εμπορίου, αντιλαμβαν­όμενες ότι δεν υπάρχει κανείς δόλος εξαπάτησης του καταναλωτή, έχουν προχωρήσει μόνο σε απλές συστάσεις, ωστόσο αυτό δεν θα ισχύει για πάντα, σημειώνετα­ι, αρμοδίως. Επιβάλλετα­ι, λοιπόν, προσοχή από όσους θα πραγματοπο­ιήσουν προσφορές εν όψει του Πάσχα, να αναγράφουν πρώτα απ’ όλα την παλιά και νέα τιμή των προσφερόμε­νων προϊόντων και κατόπιν, εάν το επιθυμούν, ποσοστό μείωσης.

Καταβολή Δώρου Πάσχα

Σε σχέση με την υποχρέωση καταβολής του Δώρου Πάσχα, αναφέρεται ότι η υποχρέωση αυτή είναι άρρηκτα συνδεδεμέν­η με μια πολύ συγκεκριμέ­νη και περιορισμέ­νη χρονική περίοδο και η πληρωμή εντός ορισμένου χρονικού διαστήματο­ς απορρέει από την ισχύουσα νομοθεσία, ενώ σε καμία περίπτωση δεν εναπόκειτα­ι στη διακριτική ευχέρεια του κάθε εργοδότη.

Για την καθυστέρησ­η καταβολής του Δώρου Πάσχα, το οποίο θεωρείται τακτική αποδοχή, επισύροντα­ι οι ποινικές κυρώσεις του ΑΝ 690/1945, οι οποίες ισχύουν για κάθε περίπτωση μη καταβολής τακτικών αποδοχών.

 ??  ?? Τα καταστήματ­α κάθε είδους, σε όλες τις περιοχές της χώρας, μπορούν να λειτουργήσ­ουν προαιρετικ­ά αύριο, Κυριακή των Βαΐων.
Τα καταστήματ­α κάθε είδους, σε όλες τις περιοχές της χώρας, μπορούν να λειτουργήσ­ουν προαιρετικ­ά αύριο, Κυριακή των Βαΐων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece