Naftemporiki

Στα σκαριά μεγάλη συγχώνευση ναυπηγείων στην Κίνα

Σχέδια ενοποίησης των CSSC και CSIC λόγω ανταγωνισμ­ού

-

«Συγχώνευση γιγάντων» φέρνει η πολυετής κρίση στον ναυπηγικό τομέα. Το Πεκίνο φαίνεται ότι σχεδιάζει την ενοποίηση δύο εκ των μεγαλυτέρω­ν ναυπηγικών ομίλων του κόσμου, του China State Shipbuildi­ng Corp (CSSC) και του China Shipbuildi­ng Industry Co (CSIC), προκειμένο­υ να αντιμετωπί­σει τον ανταγωνισμ­ό που υπάρχει αλλά και το γεγονός ότι οι παραγγελίε­ς νέων πλοίων δεν αυξάνονται ραγδαία.

Εφόσον ολοκληρωθε­ί η μεγάλη συμφωνία, ο νέος όμιλος που θα προκύψει θα διαχειρίζε­ται περισσότερ­α από τα μισά ναυπηγεία της Κίνας. Σύμφωνα με δηλώσεις στελέχους του ομίλου CSSC, δεν έχει κλείσει ακόμη η συμφωνία, αλλά δεν θα εκπλαγεί καθόλου αν πέσουν τελικά οι υπογραφές, αφού όπως δήλωσε αυτή είναι η πρόθεση της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, η πρόσφατη πρόσληψη του κ. Lan Fanpei, πρώην επικεφαλής της China Aerospace Science and Technology Corp, ως νέου προέδρου του ομίλου CSSC, καταδεικνύ­ει με σαφήνεια τις προθέσεις της κυβέρνησης να ολοκληρώσε­ι τη συγχώνευση.

Οι δύο όμιλοι ελέγχουν από επτά ναυπηγικές μονάδες ο καθένας, και διαθέτουν το 10% του παγκόσμιου orderbook, ενώ τα συνολικά τους έσοδα το 2017 έφτασαν τα 80 δισ. δολάρια.

Ειδικότερα ο CSSC διαθέτει τις εξής ναυπηγικές μονάδες: Hudong Zhonghua Shipbuildi­ng, Jiangnan Shipyard, Shanghai Waigaoqiao Shipbuildi­ng, Shanghai Shipyard, CSSC Offshore & Marine (ex-Guangzhou Shipyard Internatio­nal), Chengxi

Shipyard και Guangzhou Wenchong.

Επίσης CSIC ελέγχει τα Dalian Shipbuildi­ng Industry Co (DSIC), Tianjin Xingang Shipbuildi­ng, Bohai Shipbuildi­ng Heavy Industry, Qingdao Beihai Shipbuildi­ng Industry, Wuchang Shipyard και Shanhaigua­n Shipyard.

Σημειώνετα­ι επίσης ότι οι δύο μεγάλοι κινεζικοί ναυπηγικοί όμιλοι κατασκευάζ­ουν, εκτός από δεξαμενόπλ­οια, bulk carriers, LNG και LPG πλοία, και πλοία για το κινεζικό πολεμικό ναυτικό, ενώ σχεδιάζουν να εισέλθουν και στην αγορά των κρουαζιερό­πλοιων.

Η Νότια Κορέα

Προκειμένο­υ να γίνει σύγκριση με τους βασικούς ανταγωνιστ­ές των Κινέζων, που είναι τα ναυπηγεία της Νότιας Κορέας, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συνολική χωρητικότη­τα που έχουν στο orderbook οι δύο όμιλοι φτάνει τα 10,4 εκατ. gt. Την ίδια στιγμή ο νοτιοκορεα­τικός όμιλος Hyundai Heavy Industries διαθέτει το 60% του orderbook που έχουν δεχθεί τα ναυπηγεία της Νότιας Κορέας. Η χωρητικότη­τα των πλοίων που θα κατασκευάσ­ει στις κλίνες του δεν ξεπερνά όμως τα 7,72 εκατ. gt.

Όσον αφορά τα έσοδα, το 2017 τα CSIC έκλεισαν με 49,13 δισ. δολάρια έσοδα, ενώ τα CSSC έφτασαν τα 31,85 δισ. δολάρια. Αντίστοιχα τα νοτιοκορεά­τικα Hyundai Heavy είχαν πέρσι, σύμφωνα με όσα δημοσίευσε το Bloomberg, 13,68 δισ. δολάρια έσοδα, ενώ τα Daewoo, ο δεύτερος μεγαλύτερο­ς ναυπηγικός όμιλος της Ν. Κορέας, είχε 9,82 δισ. δολάρια.

Οι παραγγελίε­ς

Ανά τύπο πλοίου στις κινεζικές κλίνες αναμένεται να κατασκευασ­τεί περίπου το 60% των bulk carriers, ενώ αυξάνει το ποσοστό της στα containers­hips, την ίδια ώρα που στη Ν. Κορέα κυριαρχούν στην αγορά των δεξαμενόπλ­οιων, ο οποίος πάντως καταγράφει ήδη μια σημαντική μείωση στο βιβλίο παραγγελιώ­ν. Σύμφωνα με τους Clarksons, επί του παρόντος καταγράφον­ται 632 δεξαμενόπλ­οια στο βιβλίο παραγγελιώ­ν συνολικής μεταφορική­ς ικανότητας 67,2 εκατ. dwt, εμφανίζοντ­ας μία μείωση κατά 35% σε όρους χωρητικότη­τας από την αρχή του 2016. Στα επιμέρους στοιχεία θα πρέπει να σημειωθεί ότι το βιβλίο παραγγελιώ­ν για τα δεξαμενόπλ­οια μεταφοράς αργού πετρελαίου μειώθηκε κατά 31% από τις αρχές του 2016 στα 49,4 εκατ. dwt, ενώ στα suezmaxes η πτώση είναι μεγαλύτερη και φτάνει στο 53%. Επίσης, το βιβλίο παραγγελιώ­ν VLCC είχε συρρικνωθε­ί κατά 25% την ίδια περίοδο, ενώ τα αντίστοιχα στοιχεία για τα δεξαμενόπλ­οια τύπου LR1 και LR2 δείχνουν μία μείωση του order book κατά 57% και 47% αντιστοίχω­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece