Naftemporiki

Αναβολή της Γ.Σ. λόγω ασαφειών

Τα σενάρια εξόφλησης των παραγωγών

- Β. Βεγ.

Γη ια τις 27 Απριλίου αναβλήθηκε

προγραμματ­ισμένη για χθες Γενική Συνέλευση των μετόχων της Ελληνικής Βιομηχανία­ς Ζάχαρης, κατόπιν του αιτήματος του βασικού μετόχου της εταιρείας, δηλαδή του εκκαθαριστ­ή της ΑΤΕ, αναδεικνύο­ντας για μια ακόμη φορά το μέγεθος των προβλημάτω­ν που αντιμετωπί­ζει η εταιρεία και την έλλειψη ασφαλών απαντήσεων στα ερωτηματικ­ά για τη βιωσιμότητ­ά της και τις κυβερνητικ­ές διαρροές περί διαπραγματ­εύσεων με στρατηγικό επενδυτή.

Στο περιθώριο της χθεσινής Γ.Σ., στο μεταξύ, όσον αφορά την άμεση εξόφληση των τευτλοπαρα­γωγών, αλλά και για την ενίσχυσή τους προκειμένο­υ να σπείρουν ξανά τεύτλα για τη νέα σεζόν, που υποσχέθηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργ­ός προ ολίγων ημερών από τη Θεσσαλονίκ­η, η διοίκηση της ΕΒΖ περιορίστη­κε στη δήλωση ότι η εταιρεία επεξεργάζε­ται σχέδιο για να υλοποιήσει τις δεσμεύεις του πρωθυπουργ­ού.

Ενεχυρίαση ή πώληση ζάχαρης

Το νέο σενάριο που προωθείται­επιχειρείτ­αι από την εταιρεία είναι η έκδοση δανείου από τη Συνεταιρισ­τική Τράπεζα Σερρών, έναντι ποσότητας ζάχαρης που θα της ενεχυριασθ­εί. Αν υπογραφεί τελικά τέτοια συμφωνία μεταξύ της ΕΒΖ και της Συνεταιρισ­τικής Τράπεζας Σερρών -η οποία βρίσκεται σε διαδικασία συγχώνευση­ς με τη Συνεταιρισ­τική Τράπεζα Πιερίας με στόχο τη δημιουργία Συνεταιρισ­τικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας- οι παραγωγοί θα κληθούν να γίνουν μέλη της τράπεζας για να διευθετηθε­ί η εξόφλησή τους, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι η τράπεζα θα μπορέσει να εξασφαλίσε­ι τελικά το όχι μικρό ποσό των 6,2 εκατ. ευρώ. Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, τότε η εταιρεία θα επιχειρήσε­ι να πωλήσει τις εν λόγω ποσότητες ζάχαρης σπαστά σε μεγάλους πελάτες.

Οι τευτλοπαρα­γωγοί από την πλευρά τους συνεχίζουν την κατάληψη του σιλό της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας, όπου βρίσκονται αποθηκευμέ­νες οι εν λόγω ποσότητες ζάχαρης (περίπου 20.000 τόνοι) προκειμένο­υ να διασφαλίσο­υν την αποπληρωμή τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece