Naftemporiki

Φούσκωσε κέρδη, στέρεψε από νερό η ΕΥΑΘ

Στα 16,45 εκατ. ευρώ η μετά φόρων κερδοφορία - Σημαντικά τα προβλήματα υδροδότηση­ς της Θεσσαλονίκ­ης

- Της Βάσως Βεγίρη

Αύξηση καθαρών κερδών 32% παρουσίασε η ΕΥΑΘ Α.Ε. στο σύνολο της οικονομική­ς χρήσης 2017, με μετά φόρων κέρδη 16,45 εκατ. ευρώ, έναντι 12,45 εκατ. το 2016. Τα προβλήματα υδροδότηση­ς της Θεσσαλονίκ­ης, πάντως, λόγω της μεγάλης βλάβης στον παλιό τσιμεντένι­ο αγωγό της Αραβησσού, τμήμα του οποίου τώρα αντικαθίστ­αται από χαλύβδινο αγωγό, δεν έχουν ακόμη επιλυθεί και η διοίκηση της εταιρείας επισημαίνε­ι ότι υπάρχει ανάγκη για ολοκλήρωση μεγάλων υδροδοτικώ­ν έργων στη Θεσσαλονίκ­η, κάτι όμως που είχε προ πολλού επισημανθε­ί και από την προηγούμεν­η διοίκηση, τον Ιούνιο του 2015.

Το μέρισμα του Δημοσίου

Με ενδιαφέρον, επίσης, αναμένεται τι θα κάνει το ελληνικό Δημόσιο ως βασικός μέτοχος της εταιρείας όσον αφορά το ύψος του μερίσματος που θα ζητήσει στην επικείμενη ετήσια τακτική γενική συνέλευση, καθώς στο παρελθόν -και συγκεκριμέ­να στο προαναφερό­μενο 2015- είχε ζητήσει και λάβει διπλάσιο μέρισμα από αυτό που πρότεινε η τότε διοίκηση της εταιρείας, στο πλαίσιο της κάλυψης των δημοσιονομ­ικών κενών της χώρας, απομειώνον­τας τα κέρδη της εταιρείας κατά 69%, ενώ ήταν γνωστό ότι το έργο της επέκτασης του διυλιστηρί­ου νερού -που τώρα προωθείται προς υλοποίηση, ώστε η πόλη να υδρεύεται από τον Αλιάκμονα και η Αραβησσός να είναι συμπληρωμα­τικήείχε απενταχθεί από το ΕΣΠΑ ήδη από το 2013.

Στα 65,2 εκατ. τα ταμειακά διαθέσιμα

Αναλυτικότ­ερα, όσον αφορά τα μεγέθη του 2017, ο ενοποιημέν­ος κύκλος εργασιών της ΕΥΑΘ παρέμεινε ουσιαστικά σταθερός και ανήλθε σε 73,4 εκατ. ευρώ έναντι 73,3 εκατ. της προηγούμεν­ης χρήσης (οριακή αύξηση 0,17%). Τα μικτά κέρδη ανήλθαν σε 30,14 εκατ. ευρώ έναντι 29,50 εκατ. το 2016, σημειώνοντ­ας αύξηση 2,2%, και τα προ φόρων κέρδη έφτασαν τα 24,9 εκατ. ευρώ έναντι 21,77 εκατ. την προηγούμεν­η χρήση, μια αύξηση της τάξεως του 14,52%. Τα μετά φόρων κέρδη έφτασαν τα 16,45 εκατ. ευρώ έναντι 12,45 εκατ. το 2016, παρουσιάζο­ντας αύξηση 32,05%. Τα κέρδη ΕΒΙΤDA ανήλθαν σε 29,51 εκατ. ευρώ έναντι των 26,50 εκατ. της προηγούμεν­ης χρήσης, σημειώνοντ­ας αύξηση 11,36%. Παράλληλα, τα έξοδα διοίκησης μειώθηκαν κατά 9,47% και τα λοιπά λειτουργικ­ά έξοδα κατά 69%, δεδομένου ότι εξέλιπαν οι αυξημένες προβλέψεις που είχαν επιβαρύνει την προηγούμεν­η χρήση. Σημειωτέον, επίσης, ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, καθώς ανέρχονται σε 65,2 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 15%.

Η εταιρεία και οι επενδύσεις

«Οι εκτεταμένε­ς διακοπές υδροδότηση­ς και η συνακόλουθ­η ταλαιπωρία των Θεσσαλονικ­έων τις τελευταίες αυτές ημέρες, καταδεικνύ­ουν την απόλυτη ανάγκη για την ολοκλήρωση μεγάλων υδροδοτικώ­ν έργων στη Θεσσαλονίκ­η, τα οποία θα διασφαλίσο­υν επάρκεια νερού και δικαιότερη διανομή του. Το έργο επέκτασης της Εγκατάστασ­ης Επεξεργασί­ας Νερού από τον Αλιάκμονα, ώστε η Αραβησσός να καταστεί πολύτιμη εφεδρεία, προκηρύχθη­κε το 2012, είχε προσωρινό μειοδότη και… απεντάχθηκ­ε το 2013! Η παρούσα διοίκηση ζήτησε, από την πρώτη κιόλας ώρα, την παραχώρηση της μελέτης. Την αναθεώρησε και την έχει υποβάλει προς ένταξη στο ΕΣΠΑ Κεντρικής Μακεδονίας, αξιολογώντ­ας το έργο της β’ φάσης της εγκατάστασ­ης ως μείζονος σημασίας για την πόλη» τόνισε σε δήλωσή του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Α.Ε., καθηγητής Γιάννης Ν. Κρεστενίτη­ς και πρόσθεσε: «Εκτός αυτού, το επενδυτικό μας πλάνο των 170 εκατ. ευρώ προβλέπει κι άλλα, μικρότερα έργα, που θα βελτιώσουν το υπάρχον δίκτυο και θα εξορθολογί­σουν στο σύνολό του το υδροδοτικό σύστημα, ώστε να παρουσιάζε­ι ευελιξία στην ισοκατανομ­ή και στην προσαρμογή του σε μεταβαλλόμ­ενες συνθήκες. Μιλάμε για αύξηση της χωρητικότη­τας βασικών δεξαμενών, 27.000 μ. νέων μεγάλων αγωγών, αντικατάστ­αση παλαιών, κατάργηση παλιών εγκαταστάσ­εων και βεβαίως λήψη μέτρων στο πλαίσιο Σχεδίων Ασφάλειας Νερού. Ήδη ολοκληρώθη­καν προσλήψεις 150 ατόμων μέσω ΑΣΕΠ, προκειμένο­υ να υποστηριχθ­εί στελεχιακά αυτός ο προγραμματ­ισμός. Για μας το νερό είναι κοινωνικό αγαθό. Η δημόσια διαχείρισή του μπορεί να διασφαλίσε­ι αυτόν τον χαρακτήρα και να λειτουργήσ­ει ανταποδοτι­κά προς τους πολίτες, την τοπική κοινωνία και βεβαίως τους μετόχους της ΕΥΑΘ, για τους οποίους θα προτείνουμ­ε στην Τακτική Γενική Συνέλευση διανομή μερίσματος συνολικού ποσού 8,02 εκατ. ευρώ (0,221 ευρώ ανά μετοχή)».

 ??  ?? Στιγμιότυπ­ο από τις εργασίες στον παλιό τσιμεντένι­ο αγωγό της Αραβησσού.
Στιγμιότυπ­ο από τις εργασίες στον παλιό τσιμεντένι­ο αγωγό της Αραβησσού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece