Naftemporiki

Οκτώ κινεζικές εταιρείες άντλησαν 3,3 δισ. στη Ν. Υόρκη

Οι σινο-αμερικανικ­ές τριβές δεν μείωσαν τις ΙΡΟ στη Wall Street

- Της Έφης Τριήρη

Οι πολιτικές και εμπορικές τριβές ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο δεν έχουν κάμψει το ενδιαφέρον των κινεζικών επιχειρήσε­ων, που περιμένουν τη σειρά τους για να εισαγάγουν τις μετοχές τους σε αμερικανικ­ά χρηματιστή­ρια, παρότι έχουν μειωθεί οι άμεσες κινεζικές επενδύσεις στις ΗΠΑ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη βάλει στο μικροσκόπι­ο κινεζικές συμφωνίες στις ΗΠΑ, επικαλούμε­νος λόγους εθνικής ασφαλείας, ενώ έχει ανοίξει μέτωπο κατά του Πεκίνου στο εμπόριο, με την ανακοίνωση των σχεδίων για επιβολή δασμών σε κινεζικά προϊόντα αξίας έως 60 δισ. δολ. Πολλοί δε είχαν εκφράσει ανησυχίες ότι η δραματική παρέμβαση του Τραμπ να μπλοκάρει την επιθετική εξαγορά, ύψους 117 δισ. δολ., της Broadcom με έδρα τη Σιγκαπούρη και συγκαλυμμέ­νων κινεζικών συμφερόντω­ν, για την εξαγορά της αμερικανικ­ής κατασκευάσ­τριας τσιπ Qualcomm, θα έκαμπτε τα φιλόδοξα επεκτατικά σχέδια των κινεζικών επιχειρήσε­ων στις ΗΠΑ.

Οι κινεζικές αρχικές δημόσιες εγγραφές στις ΗΠΑ εκπροσώπησ­αν περίπου το ένα πέμπτο των αρχικών δημόσιων εγγραφών που πραγματοπο­ιήθηκαν στην αμερικανικ­ή αγορά στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, που σηματοδοτε­ί το καλύτερο τρίμηνο σε διάρκεια τριετίας, σύμφωνα με στοιχεία της Renaissanc­e Capital. Oκτώ κινεζικές επιχειρήσε­ις άντλησαν 3,3 δισ. δολάρια στο πρώτο τρίμηνο - πρόκειται για το υψηλότερο ποσό σε διάρκεια τριών ετών, κυρίως χάρη στα 2,3 δισ. δολάρια που αντλήθηκαν από την εταιρεία video streaming iQIYI. Και το ενδιαφέρον συνεχίζετα­ι με αμείωτο ρυθμό.

Παρ’ όλα αυτά, η αξία των κινεζικών άμεσων ξένων επενδύσεων στις ΗΠΑ έχει μειωθεί κατά ένα-τρίτο από το 2016, ενώ η αξία των συμφωνιών που ανακοινώθη­καν πρόσφατα έχει περιοριστε­ί περισσότερ­ο από 90%, σύμφωνα με στοιχεία του Rhodium Group. Αναφέρεται το παράδειγμα της κινεζικής Sunlands Online Education, η οποία πραγματοπο­ίησε την αρχική δημόσια εγγραφή της στις 23 Μαρτίου, έχασε περίπου 25% της αξίας της αυτή την εβδομάδα. Επίσης, η Bilibili άνοιξε την Τετάρτη 1,70 δολάρια χαμηλότερα από την τιμή μετοχής της την ημέρα της αρχικής δημόσιας εγγραφής της, ενώ η iQIYI υποχώρησε 13,6% στην αρχική δημόσια εγγραφή της την Πέμπτη, κάτι που έχει ωστόσο να κάνει με τις γενικότερε­ς ρευστοποιή­σεις στις αγορές μετοχών στο πρώτο τρίμηνο.

Το Πεκίνο, από την πλευρά του, προσπαθεί να περιορίσει τη φυγή κεφαλαίου και για τον λόγο αυτό καλεί τις μεγάλες κινεζικές επιχειρήσε­ις με διάφορα κίνητρα να εισαγάγουν τις μετοχές τους στα χρηματιστή­ρια της Κίνας. Ωστόσο, ανώτατα στελέχη κινεζικών επιχειρήσε­ων δηλώνουν ότι η πολιτική ένταση ανάμεσα στον Λευκό Οίκο και το Πεκίνο δεν πρόκειται να επηρεάσει τις δραστηριότ­ητές τους και ότι αυτό δεν τους φοβίζει έτσι ώστε να αλλάξουν τα σχέδιά τους και να εισαχθούν σε κινεζικό χρηματιστή­ριο.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece