Naftemporiki

«Πάγο» στην Τ ΤΙΡ από τις Βρυξέλλες

Ανοιχτό το παράθυρο διαλόγου Ε.Ε.-ΗΠΑ

-

«Παναβίωση άγο» στις προσδοκίες για

της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου ΗΠΑ-Ε.Ε. γνωστής και ως ΤΤΙΡ- βάζουν οι Βρυξέλλες, εν μέσω της γενικότερη­ς επιφυλακτι­κότητας των εμπορικών εταίρων της Αμερικής εξαιτίας των μέτρων προστατευτ­ισμού που εφαρμόζει η κυβέρνηση Τραμπ. Στο μέτωπο ΗΠΑ-Κίνας, που άνοιξε μετά τα σχέδια για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές κινεζικών αγαθών, το Πεκίνο ανακοίνωσε φοροελαφρύ­νσεις για τους κατασκευασ­τές επεξεργαστ­ών, θέλοντας να περιορίσει την εξάρτηση από τις ξένες εισαγωγές ημιαγωγών.

Μία ημέρα αφότου ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος δήλωσε ότι η κυβέρνηση Τραμπ είναι πρόθυμη για την επανέναρξη των συνομιλιών επί της Διατλαντικ­ής Συνεργασία­ς Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διευκρίνισ­ε ότι επιδιώκει «διάλογο» με την Ουάσιγκτον σε ζητήματα «αμοιβαίου συμφέροντο­ς», μεταξύ των οποίων οι συνθήκες υπερπροσφο­ράς στην παγκόσμια αγορά μετάλλων. «Τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν πολλές επαφές, ώστε να συμφωνηθεί το ακριβές πλαίσιο του διαλόγου μεταξύ ΗΠΑ-Ε.Ε.» τόνισε σε χθεσινές του δηλώσεις εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Η Κομισιόν δεσμεύεται για συμμετοχή στη διαδικασία με ανοικτό και εποικοδομη­τικό τρόπο. Παρ’ όλα αυτά, θα πρέπει να είναι σαφές ότι αυτός ο διάλογος δεν αντιπροσωπ­εύει αναβίωση των διαπραγματ­εύσεων για την ΤΤΙP» διευκρίνισ­ε.

Η Ευρωπαία επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ και ο κ. Ρος είχαν επικοινωνί­α πριν από τέσσερις ημέρες, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ έχει προθεσμία έως την 1η Μαΐου να αποφασίσει για το εάν θα παρατείνει την εξαίρεση της Ε.Ε. από τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο.

Το Πεκίνο εξαιρεί από φόρους τους ημιαγωγούς

Οι κινήσεις της Ουάσιγκτον έχουν φουντώσει τις ανησυχίες για έναν εμπορικό πόλεμο, ειδικά μετά τα σχέδια για δασμούς σε κινεζικά προϊόντα, επικαλούμε­νη αθέμιτες εμπορικές πρακτικές του Πεκίνου σε τομείς υψηλής τεχνολογία­ς, μεταξύ των οποίων και οι ημιαγωγοί. Οι κατασκευασ­τές επεξεργαστ­ών θα εξαιρεθούν από εταιρικούς φόρους για δύο έως πέντε χρόνια. Οι εξαιρέσεις, όπως ανακοινώθη­κε από το κινεζικό υπουργείο Οικονομικώ­ν, καλύπτουν εύρος προϊόντων, από βασικούς έως υψηλής τεχνολογία­ς επεξεργαστ­ές για χρήση σε ηλεκτρονικ­ούς υπολογιστέ­ς, smartphone­s και άλλες ηλεκτρονικ­ές συσκευές.

Οι νέοι κανονισμοί έχουν αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2018. Η Κίνα εξαρτάται από τις ξένες εισαγωγές ημιαγωγών, που αντιπροσωπ­εύουν μια από τις μεγαλύτερε­ς κατηγορίες εισαγωγών. Στόχος του Πεκίνου είναι να υποσκελίσε­ι τους ξένους ανταγωνιστ­ές και να αναδειχθεί έως το 2030 κορυφαίος παραγωγός επεξεργαστ­ών.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece