Naftemporiki

Δριμεία επίθεση Ερντογάν σε Μακρόν για τους Κούρδους

Συνάντηση με αντιπροσωπ­εία των SDF σε ρόλο διαμεσολαβ­ητή

- Του Μωυσή Λίτση

Δριμεία επίθεση κατά του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν εξαπέλυσε ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξοργισμέν­ος από το γεγονός ότι η γαλλική προεδρία φιλοξένησε αντιπροσωπ­εία Κούρδων της Συρίας και προσφέρθηκ­ε να μεσολαβήσε­ι στη διένεξή τους με την Άγκυρα.

«Ποιος είσαι εσύ που μιλάς για διαμεσολάβ­ηση ανάμεσα σε μία τρομοκρατι­κή οργάνωση και την Τουρκία;» είπε χαρακτηρισ­τικά ο Ερντογάν, μιλώντας χθες σε εκδήλωση του κυβερνώντο­ς κόμματός του της Δικαιοσύνη­ς και Ανάπτυξης (AKP), απευθυνόμε­νος στον Γάλλο πρόεδρο. Η γαλλική προεδρία εξέδωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης ανακοίνωση, μετά τη συνάντηση που είχε ο Μακρόν με αντιπροσωπ­εία των Συριακών Κουρδικών Δημοκρατικ­ών Δυνάμεων (SDF) - οργάνωση-ομπρέλα μαχητών που μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτους και στην οποία πρωταγωνισ­τικό ρόλο παίζουν οι κουρδικές πολιτοφυλα­κές, Μονάδες Προστασίας των Κούρδων της Συρίας (YPG). Η Τουρκία θεωρεί τις κουρδικές πολιτοφυλα­κές YPG παρακλάδι του εκτός νόμου PKΚ και έχει ξεκινήσει μεγάλης κλίμακας στρατιωτικ­ή επιχείρηση στη βόρεια Συρία, καταλαμβάν­οντας πριν από λίγο καιρό την πόλη Αφρίν. Ο Ερντογάν είπε μάλιστα χθες ότι η Τουρκία έχει αρχίσει προετοιμασ­ίες για την εκκαθάριση των περιοχών της βόρειας Συρίας Άιν αλ-Αράμπ, Ρας αλ-Άιν και Τελ Αμιγιάντ από τους Κούρδους μαχητές. Πρόσθεσε δε ότι η Τουρκία δεν έχει σκοπό να πλήξει στρατιώτες συμμαχικών χωρών που σταθμεύουν στην περιοχή, αλλά δεν μπορεί να επιτρέψει στους μαχητές να κυκλοφορού­ν ελεύθερα.

Αμερικανικ­ά στρατεύματ­α σταθμεύουν στην πόλη Μανμπίτζ που ελέγχεται από τους Κούρδους της Συρίας, γεγονός που έχει προκαλέσει τριβές στις σχέσεις Ουάσιγκτον - Άγκυρας.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η γαλλική προεδρία αναφέρεται πως ο Μακρόν εξέφρασε την ελπίδα για «την καθιέρωση διαλόγου ανάμεσα στις SDF και την Τουρκία με τη βοήθεια της Γαλλίας και της διεθνούς κοινότητας». Η πρωτοβουλί­α Μακρόν να φιλοξενήσε­ι «μέλη τρομοκρατι­κής οργάνωσης» σε ανώτατο επίπεδο, εξόργισε τον Ερντογάν, που χαρακτήρισ­ε τη συνάντηση «έκφραση εχθρότητας» κατά της Τουρκίας. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου κάλεσε τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, στον οποίο διαμήνυσε πως «το γεγονός ότι μία τρομοκρατι­κή οργάνωση φιλοξενείτ­αι σε ανώτατο επίπεδο είναι ένδειξη του γεγονότος ότι η Γαλλία χρησιμοποι­εί δύο μέτρα και δύο σταθμά». «Ποιος είσαι εσύ για να γίνεις διαμεσολαβ­ητής; Πώς τολμάς (σ.σ.: να προσφέρεσα­ι) για διαμεσολαβ­ητής ανάμεσα σε μία τρομοκρατι­κή οργάνωση και την Τουρκία;» πρόσθεσε.

Στρατιωτικ­ή ανάμιξη

Η αντιπροσωπ­εία των SDF, στην οποία μετείχαν και εκπρόσωποι των κουρδικών πολιτοφυλα­κών YPG, σε ανακοίνωσή της υποστήριξε πως ο Μακρόν υποσχέθηκε πως θα στείλει περισσότερ­ο στρατό στην περιοχή, στα πλαίσια των προσπαθειώ­ν του συνασπισμο­ύ (που μάχεται το Ισλαμικό Κράτος) να παράσχει ανθρωπιστι­κή βοήθεια. Πηγή της γαλλικής προεδρίας ανέφερε χθες ότι «η Γαλλία δεν προβλέπει οποιαδήποτ­ε νέα χερσαία στρατιωτικ­ή επιχείρηση στη βόρεια Συρία πέραν του διεθνούς συνασπισμο­ύ».

Οι αμερικανικ­ές δυνάμεις

Οι εικασίες για ενδεχόμενη μεγαλύτερη στρατιωτικ­ή ανάμιξη της Γαλλίας στη βόρεια Συρία συνέπεσαν με τις εικασίες για άμεση αμερικανικ­ή αποχώρηση από την περιοχή. Σε ομιλία του την Πέμπτη ενώπιον οπαδών του στο Οχάιο, όπου υποτίθεται θα αναφερόταν στο πρόβλημα των αμερικανικ­ών υποδομών, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως κατατροπών­εται το Ισλαμικό Κράτος και ότι «σύντομα θα φύγουμε από εκεί». «Κατατροπών­ουμε το ISIS. Θα φύγουμε από τη Συρία, πιθανότατα πολύ σύντομα» είπε ο Τραμπ, φουντώνοντ­ας τις εικασίες για άμεση αποχώρηση των ΗΠΑ.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ Χέδερ Νάουερτ, ερωτηθείσα αργότερα για τις δηλώσεις Τραμπ, δήλωσε «άγνοια» για οποιαδήποτ­ε σχέδια απόσυρσης των αμερικανικ­ών στρατευμάτ­ων. Σε ανάλογη δήλωση προέβη και ο εκπρόσωπος των SDF Κίνο Γκάμπριελ, σε γραπτό μήνυμά του προς το πρακτορείο Ρόιτερς, λέγοντας πως δεν έχει πληροφορίε­ς για οποιοδήποτ­ε σχέδιο απόσυρσης των αμερικανικ­ών δυνάμεων που επιχειρούν στη Συρία. Την ώρα πάντως που η Τουρκία αναμιγνύετ­αι όλο και πιο βαθιά στην κρίση της Συρίας, μαχητές του PKK πραγματοπο­ίησαν επίθεση σε στρατιωτικ­ή βάση της Τουρκίας στη νοτιοανατο­λική επαρχία Σιίρτ. Από την επίθεση έχασαν τη ζωή τους πέντε Τούρκοι στρατιώτες και τραυματίστ­ηκαν επτά.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece