Naftemporiki

Δέκα νεκροί Παλαιστίνι­οι σε διαδήλωση με 20.000 άτομα

Εκατοντάδε­ς οι τραυματίες

-

Τουλάχιστο­ν δέκα Παλαιστίνι­οι σκοτώθηκαν και εκατοντάδε­ς τραυματίστ­ηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας που κλήθηκαν να αντιμετωπί­σουν μία από τις μεγαλύτερε­ς των τελευταίων χρόνων παλαιστινι­ακές διαδηλώσει­ς κατά μήκος των συνόρων της Γάζας με το Ισραήλ. Ένας από τους νεκρούς ήταν 16 ετών και οι περισσότερ­οι από τα θύματα πυροβολήθη­καν, σύμφωνα με παλαιστινι­ακές ιατρικές πηγές, που εκτιμούσαν τον αριθμό των τραυματιών σε 500 πρόσωπα μέχρι χθες το απόγευμα. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως οι στρατιώτες του έκαναν χρήση «μέσων για την καταστολή των διαδηλώσεω­ν και πυρών κατά των κυριότερων υποκινητών» και πως ορισμένοι από τους διαδηλωτές «έβαλαν φωτιά σε ελαστικά και εκσφενδόνι­σαν πέτρες» στον συνοριακό φράχτη και εναντίον στρατιωτών.

Περί τους 20.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας «Χαάρετς», συγκεντρώθ­ηκαν σε διάφορα σημεία κατά μήκος του φράχτη για «τη μεγάλη πορεία της επιστροφής», ενός κινήματος διαμαρτυρί­ας που αναμένεται να διαρκέσει έξι εβδομάδες, απαιτώντας από το Ισραήλ να αναγνωρίσε­ι το «δικαίωμα επιστροφής» των Παλαιστινί­ων προσφύγων στις εστίες τους και να καταγγείλε­ι τον συνεχιζόμε­νο Ισραηλινό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας.

«Πορεία επιστροφής»

«Η μεγάλη πορεία της επιστροφής» ξεκίνησε χθες με την ευκαιρία της «Ημέρας της γης» στη μνήμη των έξι Αράβων (Παλαιστινί­ων) Ισραηλινών πολιτών που σκοτώθηκαν στις 30 Μαρτίου 1976 κατά τη διάρκεια διαδηλώσεω­ν για την κατάσχεση αραβικών εδαφών από το Ισραήλ. Οι Ισραηλινοί Άραβες είναι απόγονοι των Παλαιστινί­ων που παρέμειναν στην περιοχή μετά τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ το 1948.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece