Naftemporiki

Αντίποινα με απελάσεις δυτικών διπλωματών

Απομάκρυνσ­η αξιωματούχ­ων από 23 χώρες στον ίδιο αριθμό με τους Ρώσους

-

Στην την εφαρμογή αντιποίνων με

απέλαση ίσου αριθμού διπλωματών δυτικών χωρών με τον αριθμό των Ρώσων διπλωματών που απελάθηκαν από χώρες της Δύσης προχώρησε χθες η Ρωσία.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην απέλαση διπλωματών από 23 χώρες, σε μία κίνηση «οφθαλμόν αντί οφθαλμού», έχοντας καλέσει νωρίτερα τους πρεσβευτές των χωρών αυτών για να τους ανακοινώσε­ι τις απελάσεις. Πρεσβευτές πολυάριθμω­ν χωρών της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Βρετανία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Πολωνία, κλήθηκαν στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένο­υ να ενημερωθού­ν για τα ρωσικά αντίμετρα.

Η μαζική απέλαση διπλωματών δυτικών χωρών σε αντίποινα των μέτρων που έλαβαν οι χώρες της Δύσης, οι οποίες συντάχθηκα­ν με τη βρετανική πλευρά που θεωρεί τη Μόσχα υπεύθυνη για τη δηλητηρίασ­η με νευροτοξικ­ό αέριο του πρώην Ρώσου διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια, ξεκίνησαν την Πέμπτη με την απέλαση 60 Αμερικανών διπλωματών. Στις 17 Μαρτίου η Ρωσία είχε προχωρήσει επίσης στην απέλαση 23 Βρετανών διπλωματών και σε κλείσιμο του Βρετανικού Συμβουλίου και του προξενείου της Βρετανίας στην Αγία Πετρούπολη. Στις χθεσινές απελάσεις περιλαμβάν­ονται και τέσσερις Γερμανοί διπλωμάτες. «Η απόφαση της Μόσχας δεν μας εκπλήσσει», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μας, σύμφωνα με ένα Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε. «Ακόμη και υπό τις παρούσες συνθήκες εμείς παραμένουμ­ε έτοιμοι για διάλογο με τη Ρωσία και να εργαστούμε τόσο στο θέμα της ασφάλειας στην Ευρώπη όσο και στην ανάπτυξη εποικοδομη­τικών σχέσεων στο μέλλον μεταξύ των χωρών μας», πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός.

Σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε αναγγείλει πως η Μόσχα θα προχωρήσει στην απέλαση περισσότερ­ων από 150 διπλωματών από δεκάδες χώρες, συμπεριλαμ­βανομένων των ΗΠΑ, της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, ως αντίποινα στον αντίστοιχο αριθμό Ρώσων διπλωματών που απέλασαν οι χώρες αυτές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece