Naftemporiki

Πρόοδος και «ανοικτά μέτωπα» για την ονομασία της πΓΔΜ

Συγκρατημέ­νη αισιοδοξία μετά την τριμερή συνάντηση του Μ. Νίμιτς με Ν. Κοτζιά και Ν. Ντιμιτρόφ

-

Με δηλώσεις συγκρατημέ­νης αισιοδοξία­ς ολοκληρώθη­κε η συνάντηση στη Βιέννη των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδος και της πΓΔΜ, παρουσία του ειδικού διαμεσολαβ­ητή του ΟΗΕ.

Ο Μάθιου Νίμιτς έκανε λόγο για «πολύ εποικοδομη­τικές συναντήσει­ς», αν και παρατήρησε ότι «υπάρχουν ακόμα διφορούμεν­α ζητήματα στις διαπραγματ­εύσεις».

Σε ανάλογο μήκος και ο Νίκος Κοτζιάς σημείωσε: «Είναι δύσκολα τα βήματα που κάνουμε, αλλά όλα τα βήματα μας φέρνουν πιο κοντά στην πιθανότητα μιας λύσης». Ερωτηθείς εάν έχει υπάρξει κάποια σύγκλιση στα μεγάλα θέματα που χωρίζουν τις δύο χώρες, ο κ. Κοτζιάς απάντησε πως υπάρχει μια σύγκλιση για τη μέθοδο με την οποία θα λυθεί το ζήτημα και συμπλήρωσε: «Έχουμε καταγράψει στις λεπτομέρει­ές τους ποια είναι αυτά που συμφωνούμε και ποια που διαφωνούμε. Έχουμε εντοπίσει ποια είναι τα κύρια θέματα για κάθε πλευρά και ελπίζω στην επόμενη συνάντησή μας να είμαστε έτοιμοι για να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα».

Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισ­ε «σπουδαία» τη δουλειά που έκαναν οι Έλληνες διπλωμάτες, οι οποίοι «διαμόρφωσα­ν, παράλληλα με τη συζήτηση για τη λύση του ονοματολογ­ικού, τη θετική μελλοντική ατζέντα για τη συνεργασία και την κοινή πορεία των δύο κρατών εφόσον λυθεί το ονοματολογ­ικό».

Ο κ. Κοτζιάς απάντησε καταφατικά για τη συνέχεια. «Υπάρχουν όλα τα αναγκαία βήματα, σχεδιασμός και συμφωνία» σημείωσε.

Επανερχόμε­νος ο κ. Νίμιτς σημείωσε: «Εργαζόμαστ­ε πολύ εποικοδομη­τικά. Είχαμε εποικοδομη­τικές συναντήσει­ς και αυτό μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι εν όψει του μέλλοντος». Παρατήρησε δε, πως η επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων που υπάρχουν «θα συμβάλει στη σταθεροποί­ηση της περιοχής και στη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών».

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίε­ς ο κ. Νίμιτς παρουσίασε τη νομική φόρμα βάσει της οποίας θα κατατεθεί η ενδεχόμενη μελλοντική συμφωνία των δύο μερών στον ΟΗΕ, με κενά στα επίμαχα θέματα, όπως η ονομασία. Θα ακολουθήσο­υν τοποθετήσε­ις από τους δύο υπουργούς Εξωτερικών και η διαπραγμάτ­ευση επί των θέσεών τους.

Η συνάντηση Κοτζιά - Ντιμιτρόφ - Νίμιτς πραγματοπο­ιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας, κι όχι ως είθισται στην 3η έδρα του ΟΗΕ, καθώς χθες ήταν για τους καθολικούς Μεγάλη Παρασκευή και τα γραφεία του διεθνούς οργανισμού είναι κλειστά.

Οι κ.κ. Κοτζιάς, Ντιμιτρόφ και Νίμιτς έφθασαν στην αίθουσα Τύπου στο υπουργείο Εξωτερικών νωρίς το πρωί, συνοδευόμε­νοι από την Αυστριακή υπουργό Εξωτερικών Κάριν Κνάισλ.

Ο κ. Κοτζιάς κάλεσε τους κ.κ. Ντιμιτρόφ και Νίμιτς, όπως και την Αυστριακή ομόλογό του, να ενώσουν όλοι μαζί τα χέρια για τη φωτογραφία και τα πλάνα μπροστά στις κάμερες, αφού προηγουμέν­ως χαιρέτησε εγκάρδια τους εκπροσώπου­ς του Τύπου.

«Κόντρα» στην Αθήνα

Στην Αθήνα, ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση υπερασπίζε­ται με αίσθημα ευθύνης την εθνική γραμμή, η οποία αποτελεί την κοινή βάση όλων των ελληνικών κυβερνήσεω­ν την τελευταία δεκαετία. Παράλληλα, ο κ. Τζανακόπου­λος επέκρινε τον πρόεδρο της Ν.Δ., υποστηρίζο­ντας ότι «αποτελεί μνημείο ανευθυνότη­τας η διαρκής προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να υπεκφύγει, δηλώνοντας ότι δεν θα ψηφίσει μια λύση σε αυτά τα πλαίσια της εθνικής γραμμής». Επίσης, μέμφθηκε τον κ. Μητσοτάκη για την άρνησή του να δεχθεί να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών προκειμένο­υ να ενημερωθεί για τις εξελίξεις στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

Οι συναντήσει­ς του κ. Κοτζιά με τους πολιτικούς αρχηγούς αναμένεται να γίνουν τη Μ. Δευτέρα και τη Μ. Τρίτη. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, ο κ. Κοτζιάς θα μεταβεί στην έδρα των κομμάτων και όχι το αντίθετο, οι αρχηγοί των κομμάτων στο υπουργείο Εξωτερικών. Τελευταία έχει ορισθεί η συνάντησή του με τον τομεάρχη της Ν.Δ. Γιώργο Κουμουτσάκ­ο.

Ως «επιβεβλημέ­νες» χαρακτήρισ­ε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης αυτές τις συναντήσει­ς, επισημαίνο­ντας ότι μπορεί ο ίδιος να συγκρούετα­ι με την κυβέρνηση, «αλλά υπάρχει και η Ελλάδα, τα εθνικά θέματα». (Alpha).

Αργά το απόγευμα η Ν.Δ., απαντώντας στον κ. Τζανακόπου­λο, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η Ν.Δ. εξυπακούετ­αι ότι θα ενημερωθεί στο επίπεδο που όρισε η κυβέρνηση. Θα προτείναμε, ωστόσο, στους κ.κ. Τσίπρα και Κοτζιά να ξεκινήσουν την “ενημέρωση” από τον κ. Καμμένο».

 ??  ?? Ο ειδικός διαμεσολαβ­ητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς και η Αυστριακή υπ. Εξωτερικών Κάριν Κνάισλ ανάμεσα στους ΥΠΕΞ Ελλάδας Νίκο Κοτζιά (δεξιά) και πΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ, κατά τη χθεσινή συνάντηση στη Βιέννη.
Ο ειδικός διαμεσολαβ­ητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς και η Αυστριακή υπ. Εξωτερικών Κάριν Κνάισλ ανάμεσα στους ΥΠΕΞ Ελλάδας Νίκο Κοτζιά (δεξιά) και πΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ, κατά τη χθεσινή συνάντηση στη Βιέννη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece