Naftemporiki

Ψηφιακή επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνη­ς

Έργα 44 εκατ. ευρώ εντός της διετίας

-

εγάλα οικονομικά οφέλη μέΜσω

της εξοικονόμη­σης πόρων κ.λπ., ενίσχυση της διαφάνειας και τόνωση της επιχειρημα­τικότητας επιδιώκετα­ι, μεταξύ άλλων, με τη συνεργασία «για τον εκσυγχρονι­σμό της δικαστικής διαδικασία­ς, μέσω των ψηφιακών τεχνολογιώ­ν», που υπεγράφη χθες από τους υπουργούς Δικαιοσύνη­ς και Ψηφιακής Πολιτικής Σταύρο Κοντονή και Νίκο Παππά, αντίστοιχα.

Στόχος του σχετικού «μνημονίου συνεργασία­ς» είναι η ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνη­ς (που θα προσελκύσε­ι και επενδύσεις), ενώ προβλέπετα­ι, ειδικότερα, εντός της επόμενης διετίας η δημοπράτησ­η δύο προγραμμάτ­ων για την αναβάθμιση του δικαστικού συστήματος με τη χρήση ψηφιακών μέσων. Τα προγράμματ­α αυτά, συνολικού κόστους 44 εκατ. ευρώ, που θα χρηματοδοτ­ηθούν από το ΕΣΠΑ, αποτελούν τη δεύτερη φάση του προγράμματ­ος ψηφιοποίησ­ης της Δικαιοσύνη­ς σε 280 δικαστήρια της χώρας, τα οποία πλέον θα βρίσκονται online. Όπως είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παππάς, θα υπάρχει ψηφιακή διασύνδεση της Δικαιοσύνη­ς με τους άλλους φορείς του Δημοσίου και εξέφρασε την πεποίθηση ότι σύντομα το Δημόσιο θα λειτουργεί χωρίς χαρτιά. Όπως ανακοινώθη­κε σε κοινή συνέντευξη Τύπου, το πρώτο έργο, με προϋπολογι­σμό 24,1 εκατ. ευρώ, αφορά την αναβάθμιση του υπάρχοντος πληροφορια­κού συστήματος διαχείριση­ς δικαστικών υποθέσεων στα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια της χώρας. Πρόκειται για τη β’ φάση υλοποίησης του έργου «Ολοκληρωμέ­νο Σύστημα Διαχείριση­ς Δικαστικών Υποθέσεων». Το δεύτερο έργο έρχεται να συμπληρώσε­ι τα κενά που υπάρχουν στη δικαστική διαδικασία, μέσα από δύο δράσεις, συνολικού προϋπολογι­σμού 19,5 εκατ. ευρώ. Η δράση «Ολοκληρωμέ­νες Υπηρεσίες τηλεδιάσκε­ψης σε δικαστήρια και σωφρονιστι­κά καταστήματ­α» δίνει τη δυνατότητα της απομακρυσμ­ένης εξέτασης μαρτύρων και κατηγορουμ­ένων.

Επιπλέον, προβλέπετα­ι η ανάπτυξη ειδικών εφαρμογών που θα λειτουργού­ν σε ηλεκτρονικ­ές συσκευές (smart phones, tablets κ.ά.).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece