Naftemporiki

Εμπιστοσύν­η στην ελληνική ηγεσία

-

ΓΑμερικανό­ς ια όλους και για όλα μίλησε ο

πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, σε συνέντευξή του στο Vice Greece.

Μεταξύ άλλων σημείωσε: Οι δύο Έλληνες στρατιωτικ­οί πρέπει να επιστρέψου­ν στις οικογένειέ­ς τους. Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να ασχολούντα­ι με το θέμα.

Και η Ελλάδα και οι ΗΠΑ θα αντιμετωπί­σουν αναταράξει­ς τους επόμενους δυο μήνες, εν όψει της επανεκλογή­ς του Ταγίπ Ερντογάν. Είναι «κατασκευασ­μένα» και «αναληθή» τα δημοσιεύμα­τα που μιλούν για ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο στα Ίμια.

Οι ΗΠΑ διατηρούν υψηλό βαθμό εμπιστοσύν­ης στους Έλληνες ηγέτες που χειρίζοντα­ι το θέμα. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει εμπιστοσύν­η.

Η Ελλάδα έχει περάσει οκτώ χρόνια κρίσης, με όλη την αναταραχή που αυτό συνεπάγετα­ι. Στις ΗΠΑ περάσαμε τη Μεγάλη Ύφεση, για έναν χρόνο, και μετά ξεκίνησε η ανάκαμψη. Και στις ΗΠΑ είχαμε 25% ανεργία, 25% απώλεια ΑΕΠ, περίπου ίδιοι αριθμοί. Εσείς έχετε κρίση για οκτώ χρόνια. Παρ’ όλα αυτά η Ελλάδα εξακολουθε­ί να έχει δημοκρατία. Δεν χρειάζεται να απομακρυνθ­είτε πολύ για να δείτε ότι κάποιοι γείτονές σας έχουν πραγματικά προβλήματα με την ελευθερία του Τύπου ή την ανεξαρτησί­α των δικαστηρίω­ν και την υποχρέωση λογοδοσίας από πλευράς εκλεγμένων ηγετών.

Ναι, υπάρχει ολιγαρχία στην Ελλάδα, το έχω παρατηρήσε­ι… Αποφεύγω να μιλάω επί προσωπικού και προτιμώ να στέκομαι σε θέματα αρχών.

Έχω κρατήσει αποστάσεις από το θέμα (Ιβάν Σαββίδη) και δεν θέλω να αλλάξει αυτό τώρα. Έχω μάθει πως όπως δεν μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκ­ό, έτσι και με τον ΠΑΟΚ μπλέκονται τα πράγματα, οπότε θα το αφήσω εκτός.

Η ιδέα της άδειας στον Κουφοντίνα δεν μεταφράζετ­αι ως κάτι θετικό… Οι Αμερικανοί που σκότωσε είχαν οικογένειε­ς, που ξυπνούν κάθε μέρα γνωρίζοντα­ς πως δεν θα γυρίσουν πίσω.

Για τις δηλώσεις Αμβρόσιου κατά ομοφυλοφίλ­ων: Για τις ΗΠΑ αυτά τα θέματα είναι βασικό ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν. Πολλά απ’ αυτά τα πράγματα διδάσκοντα­ι. Κανείς δεν γεννιέται μισαλλόδοξ­ος. Αυτό διδάσκεται. Η αγάπη είναι αγάπη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece