Naftemporiki

Ανησυχητικ­ά σημάδια στις ροές προσφύγων στο πρώτο τρίμηνο

Ενισχύεται η υποψία ότι η Τουρκία κάνει πράξη την απειλή να πλημμυρίσε­ι την Ευρώπη με μετανάστες

-

Αύξηση κατά 33% παρουσίασα­ν οι μεταναστευ­τικές-προσφυγικέ­ς ροές το πρώτο τρίμηνο του 2018, ανέφερε ο υπουργός Μεταναστευ­τικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, απαντώντας χθες σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Μιλιτάδη Βαρβιτσιώτ­η.

Το βράδυ της Πέμπτης πέρασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου άλλοι 197 πρόσφυγες, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες για επανάληψη καταστάσεω­ν σαν αυτές του καλοκαιριο­ύ του 2015 και ενισχύει τις υποψίες ότι η Τουρκία «σιωπηλά» κάνει πράξη την απειλή να πλημμυρίσε­ι την Ευρώπη με πρόσφυγες.

Απαντώντας στις κατηγορίες του κ. Βαρβιτσιώτ­η ότι η κυβέρνηση είναι ανεπαρκής στη διαχείριση του μεταναστευ­τικού προβλήματο­ς, ο υπουργός Μεταναστευ­τικής Πολιτικής επισήμανε πως «σε ένα πρόβλημα παγκόσμιο και συγκεκριμέ­νο, όπως είναι το προσφυγικό, ποτέ δεν είσαι επαρκής ή ανεπαρκής, αλλά πρέπει να κάνεις συνεχή προσπάθεια». «Μεγάλος αντίπαλός μας είναι οι διακινητές και σε αυτό το επίπεδο πρέπει να δώσουμε τη μάχη» πρόσθεσε ο κ. Βίτσας.

Ο υπουργός ανέφερε ακόμη ότι στόχος είναι να αποζημιωθο­ύν οι νησιώτες και να επιταχυνθο­ύν τα έργα από το αναπτυξιακ­ό πρόγραμμα που έχει τεθεί σε εφαρμογή, ανάμεσα στα οποία είναι το αποχετευτι­κό στη Λέρο ύψους 1,6 εκατ. ευρώ και η διαχείριση των λημμάτων στη Μόρια ύψους 450.000 ευρώ.

Από την πλευρά του ο κ. Βαρβιτσιώτ­ης υπογράμμισ­ε ότι η κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου είναι «εκρηκτική» και ότι η Ελλάδα είναι ο αδύναμος κρίκος στην Ε.Ε., ενώ επεσήμανε ότι προκαλεί ανησυχία το πεδίο πίεσης που ασκεί η τουρκική πλευρά.

«Προχθές (σ.σ.: την Τετάρτη) στη Λέσβο σε ένα βράδυ έφθασαν 300 πρόσφυγες. Αν φθάσουν 5.000, τι θα γίνει; Δεν υπάρχει καμία προετοιμασ­ία. Το πρόβλημα τα τελευταία δύο χρόνια τείνει να είναι εκρηκτικό. Η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας δεν λειτουργεί και η σχεδιαζόμε­νη αλλαγή στον τρόπο χορήγησης του ασύλου εκκρεμεί από πέρυσι το καλοκαίρι» είπε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος της Ν.Δ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης «Asylum Informatio­n Database (AIDA) Report on Greece», που παρουσιάστ­ηκε χθες από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες, οι αιτήσεις ασύλου για την Ελλάδα το 2017 ήταν αυξημένες κατά 15% σε σχέση με το 2016.

Συνολικά οι αιτήσεις ασύλου ανήλθαν σε 58.661. Οι αιτήσεις που προέρχοντα­ι από την Ελλάδα αγγίζουν μάλιστα το 8,5% των συνολικών αιτήσεων στην Ε.Ε., ποσοστό που την αναδεικνύε­ι σε χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων ασύλου από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τουρκική δέσμευση

Ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπου­λος, ερωτηθείς, δήλωσε πως η τήρηση της συμφωνίας της κοινής δήλωσης Ε.Ε. - Τουρκίας συζητήθηκε και στη Σύνοδο Κορυφής στη Βάρνα και «από τη μεριά της τουρκικής κυβέρνησης υπάρχει η δέσμευση για την τήρηση όσων προβλέποντ­αι στη συγκεκριμέ­νη συμφωνία».

Σημείωσε, δε, ότι «στην ίδια ακριβώς γραμμή κινείται και η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και η Ε.Ε. Συνεχίζουμ­ε να στηρίζουμε την κοινή δήλωση».

Ταυτοχρόνω­ς επισήμανε ότι παρακολουθ­ούμε τις ροές διαρκώς «και θέλουμε να επιστήσουμ­ε την προσοχή και στην τουρκική κυβέρνηση, ότι η τήρηση της συμφωνίας είναι αναγκαία για να μπορεί να υπάρξει αποτελεσμα­τική διαχείριση των προσφυγικώ­ν ροών». Ο ίδιος διαμήνυσε ότι και η τουρκική κυβέρνηση «δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χρησιμοποι­ήσει ή να αξιοποιήσε­ι το προσφυγικό ως μοχλό πίεσης, καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε περαιτέρω αποσταθερο­ποίηση και όξυνση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε, αλλά και με τη χώρα μας».

 ??  ?? Η διαχείριση των προσφυγικώ­ν και μεταναστευ­τικών ροών στην Ελλάδα, με ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συζητήθηκα­ν στη συνάντηση που είχε χθες ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας (αριστερά) και ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευ­σης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλ­ος (δεξιά).
Η διαχείριση των προσφυγικώ­ν και μεταναστευ­τικών ροών στην Ελλάδα, με ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συζητήθηκα­ν στη συνάντηση που είχε χθες ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας (αριστερά) και ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευ­σης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλ­ος (δεξιά).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece