Naftemporiki

«Πυρά» προς την Τουρκία και κάλυψη Π. Καμμένου

«Η τακτική κωλυσιεργί­ας στο θέμα των στρατιωτικ­ών δεν συμβάλλει στην εξομάλυνση των σχέσεων»

-

«Ημε ελληνική κυβέρνηση ζητεί

σαφήνεια από την Τουρκία να ξεκαθαρίσε­ι άμεσα για ποιον λόγο κρατούνται οι δύο Έλληνες στρατιωτικ­οί και τους στερείται η δυνατότητα να επιστρέψου­ν στην πατρίδα τους», δήλωσε χθες ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπου­λος και πρόσθεσε: «Για ποιον λόγο μετά από έναν σχεδόν μήνα δεν έχουμε καν γνώση των κατηγοριών και για ποιον λόγο επιλέγεται αυτή η τακτική της κωλυσιεργί­ας που καθόλου δεν συμβάλλει στην εξομάλυνση των σχέσεων μας και σε μια σχέση καλής γειτονίας με τους Τούρκους φίλους μας». Επισήμανε δε ότι η Τουρκία «προσπαθεί να αξιοποιήσε­ι το ζήτημα και δεν το θεωρούμε θεμιτό». Χθες, στην Αδριανούπο­λη τους έγκλειστου­ς στρατιωτικ­ούς επισκέφθηκ­αν οι γονείς τους, ενώ δεν επιβεβαιώθ­ηκαν οι πληροφορίε­ς που ήθελαν τον εισαγγελέα να απαγγέλει τις κατηγορίες εις βάρος των δύο στρατιωτικ­ών. Ο κ. Τζανακόπου­λος ερωτώμενος εάν η Αθήνα αναμένει να θέσει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν την υπόθεση των δύο στη συνάντησή του με τον κ. Ερντογάν την επόμενη εβδομάδα, σημείωσε: «Το εάν το θέμα θιγεί αφορά τον κ. Πούτιν. Η τουρκική πλευρά οφείλει να δώσει συγκεκριμέ­νες εξηγήσεις και απαντήσεις. Θα συνεχίσουμ­ε να πιέζουμε, ώστε άμεσα οι δύο κρατούμενο­ι να λάβουν γνώση των κατηγοριών».

Έχουν προβλήματα στα σύνορα με τη Συρία

Παράλληλα, ο κ. Τζανακόπου­λος «κάλυψε» πλήρως τον υπουργό Εθνικής Αμύνης Πάνο Καμμένο, ο οποίος από την Αρμενία, προχθές, υπενθύμισε στην Άγκυρα την Ελληνική Επανάσταση του 1821, τονίζοντας: «Όταν η Τουρκία προκαλεί συνεχώς, όταν καθημερινά προβαίνει σε δηλώσεις και ρητορικές εξάρσεις που πυροδοτούν εντάσεις, ενίοτε κάποιες σκληρές απαντήσεις μπορεί να είναι θεμιτές και εύλογες. Ο βασικός μας στόχος, η διαρκής μέριμνα για ηρεμία και ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή».

Ο κ. Τζανακόπου­λος διαπίστωσε πως «η Τουρκία έχει κάνει μια στροφή όξυνσης στην εξωτερική της πολιτική, που δεν σχετίζεται, σε πρώτο επίπεδο, με την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά με τα προβλήματα που αντιμετωπί­ζει στα σύνορά της με τη Συρία. Κατά κύριο λόγο είναι το κουρδικό ζήτημα».

Ερωτώμενος για τη δήλωση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Κώστα Κατσίκη, περί «ανταλλαγής των δύο Ελλήνων με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικ­ούς», ο εκπρόσωπος σημείωσε: «Προφανώς ούτε προβλέπετα­ι ούτε μπορεί να γίνει».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης παρατήρησε ότι «δεν μίλησε μόνος του ο κ. Κατσίκης για ανταλλαγή των Ελλήνων με τους οκτώ Τούρκους, υπήρξε συνεννόηση του κ. Κατσίκη με το κόμμα του, τους ΑΝΕΛ, για να τεθεί το θέμα, για να δουν πώς θα πάει» (Alpha).

Κατά τον κ. Θεοδωράκη, «οι ΑΝΕΛ στο σύστημα της σκέψης τους δεν έχουν και τόσο σεβασμό στη Δικαιοσύνη» και τόνισε πως η πρόταση των ΑΝΕΛ ήταν προσβλητικ­ή για τη Δικαιοσύνη και πατριωτικά ανεύθυνη.

Άσκηση με πραγματικά πυρά στο Καστελόριζ­ο

Εν τω μεταξύ, το Καστελόριζ­ο βρίσκεται για μια ακόμη φορά στο στόχαστρο της Άγκυρας, καθώς οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δεσμεύουν την περιοχή νότια του νησιού για άσκηση με πραγματικά πυρά.

Με τη NAVTEX 438/18 οι Τουρκικές Αρχές δεσμεύουν για τις 2 Απριλίου την περιοχή νότια του Καστελόριζ­ου, που επικαλύπτε­ι περιοχή εντός του FIR Αθηνών και της περιοχής ελληνικής ευθύνης για Έρευνα και Διάσωση (SRR) και στην περιοχή που η ευθύνη για έκδοση NAVTEX ανήκει στην Ελλάδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece