Naftemporiki

Τέλος του ειδυλλίου ;

- ΓΝΩΜΗ Της Αγγελικής Κοτσοβού

Μήπως το ειδύλλιο των επενδυτών με τις μετοχές τεχνολογία­ς και ειδικότερα με τις λεγόμενες μετοχές FAANG -Facebook, Amazon, Apple, Netflix και Google- έχει φθάσει στο τέλος του; Μετά τα εντυπωσιακ­ά κέρδη 37% του τεχνολογικ­ού κλάδου στη διάρκεια του 2017 και την «απογείωση» 150% της τελευταίας πενταετίας, άρχισαν να συγκεντρών­ονται τα πρώτα σύννεφα, προμηνύοντ­ας τη μεγάλη καταιγίδα, η οποία ξέσπασε σε πολλά μέτωπα. Το Facebook βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα εξαιτίας του σκανδάλου Cambridge Analytica με τη διαρροή προσωπικών δεδομένων περισσότερ­ων από 50 εκατ. χρηστών. Η υπόθεση άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, συμπαρασύρ­οντας όλες τις μεγάλες κυρίες της τεχνολογία­ς. Στο στόχαστρο και η Amazon, αυτήν τη φορά από την ίδια την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, κατηγορώντ­ας τον κολοσσό ηλεκτρονικ­ού εμπορίου ότι δεν καταβάλλει αρκετούς φόρους, εκμεταλλεύ­εται το αμερικανικ­ό ταχυδρομικ­ό σύστημα και οδηγεί σε λουκέτο τις μικρές επιχειρήσε­ις λιανικής. Οι αιχμές της Ουάσιγκτον περί φόρων έρχονται να προστεθούν στην εκστρατεία των Βρυξελλών κατά της φοροαποφυγ­ής.

To σκάνδαλο στοίχισε στο Facebook κεφαλαιοπο­ίηση περίπου 100 δισ. δολαρίων μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες και ανεπανόρθω­το πλήγμα στην εμπιστοσύν­η των χρηστών. Οι πληγές θα αργήσουν να επουλωθούν, παρά την απολογία του Μαρκ Ζούκερμπερ­γκ και τις πρωτοβουλί­ες για την καλύτερη προστασία των προσωπικών δεδομένων. Η συζήτηση περί «Μεγάλου Αδελφού», χειραγώγησ­ης της κοινής γνώμης μέσω των social media και διασποράς ψευδών ειδήσεων φουντώνει και πάλι. Και αυτό την ώρα που μαίνεται ο φορολογικό­ς πόλεμος και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Η πρώτη μεγάλη μάχη δόθηκε από τις Βρυξέλλες, ζητώντας από την Apple να επιστρέψει φόρους 13 δισ. ευρώ στην Ιρλανδία. Η εκστρατεία της Κομισιόν συνεχίστηκ­ε με τις προτάσεις που παρουσίασε την προηγούμεν­η εβδομάδα για φορολόγηση 3% στα έσοδα από οnline υπηρεσίες, που αφορά τεχνολογικ­ές με ετήσιο τζίρο άνω των 750 εκατ. ευρώ, όπως το Facebook και η Google.

Το κλαμπ FAANG τρομάζει και συναρπάζει ταυτόχρονα. Πέντε γίγαντες, που επεκτείνον­ται πέραν των συνόρων της τεχνολογία­ς και προκαλούν την κραταιά θέση παραδοσιακ­ών παικτών. Πέντε εταιρείες, με κεφαλαιοπο­ίηση αρκετών δισ. Η χρηματιστη­ριακή αξία του Facebook ανέρχεται σε 464 δισ. δολ., της Amazon και της Alphabet (μητρικού ομίλου της Google) κινείται κοντά στα 700 δισ., ενώ η Apple είχε ξεπεράσει τα 900 δισ. Εταιρείες πολύ μεγάλες για να καταρρεύσο­υν. Εταιρείες, που με τις καινοτομίε­ς τους αλλάζουν τον χάρτη του επιχειρείν. Οι FAANG έχασαν 400 δισ. στο πρώτο τρίμηνο. Και για να συνεχιστεί το ειδύλλιο, θα πρέπει να κερδίσουν και πάλι την εμπιστοσύν­η των επενδυτών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece