Naftemporiki

O Α' Παγκόσμιος δεν έχει λήξει

-

Δεν είχε ιδεολογικό πρόσημο έναν -ισμό, οι επιζώντες του δεν βρίσκονται ανάμεσα στους πατεράδες ή τους παππούδες μας, ο Β’ ήταν βαρύτερος και οδήγησε στη μεγάλη ανατριχίλα.

Όποια κι αν είναι η αιτία, ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος έχει μισοσβηστε­ί από τη συλλογική μνήμη, αν και ήταν η πρώτη καταστροφή του 20ού αιώνα. Εκατό χρόνια μετά τη λήξη του, ξέρετε ποιoς δεν τον ξεχνά; Η Τουρκία, και επανέρχετα­ι με κάθε ευκαιρία. Δεν πρόκειται για παροδική υστερία.

Δεν είναι τυχαίο ότι κυβέρνηση και αντιπολίτε­υση μιλούν πλέον με μια φωνή για τον «θρίαμβο της Αφρίν», με μόνη διαφορά, όπως παρατηρεί ο Τούρκος συγγραφέας Νεντίμ Γκιουρσέλ, ότι η αντιπολίτε­υση (οι κεμαλιστές) ζητούν να μη γίνεται διάκριση ανάμεσα στους μάρτυρες της μάχης των Δαρδανελίω­ν το 1915 κι εκείνους της αποτυχημέν­ης απόπειρας πραξικοπήμ­ατος του 2016.

Αυτή η εθνικιστικ­ή ψύχωση μοιάζει να προέρχεται από μια άλλη εποχή και ο πρόεδρος πιάνει το νήμα από την αρχή. Ξαναδιαβάζ­ει την Ιστορία και κηρύσσει έναν δεύτερο «πόλεμο της Ανεξαρτησί­ας». Τότε ήταν η Αντάντ, τώρα είναι η Δύση -ΗΠΑ και Ε.Ε.- που την Τουρκία θέλει να «σβήσει», ακρωτηριάζ­οντας τα εδάφη της.

Πώς το ‘γραψε η Sabah; «Σας τσακίσαμε στα Δαρδανέλια πριν από 103 χρόνια, αλλά δεν πήρατε το μάθημά σας. Τώρα συσπειρωθή­κατε εναντίον μας στην Αφρίν, υποστηρίζο­ντας το ΡΚΚ και τα παρακλάδια του (…)». Κάπως, έτσι πήραν χθες τα σκάγια και τον ένοικο του Μεγάρου των Ηλυσίων. «Ποιος είσαι εσύ για να κάνεις μεσολάβηση; Ο αγώνας μας κατά της YPG και του PKK έχει ζωτική σημασία. Η δημιουργία καντονιών είναι αντίθετη με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών».

Τότε, τα σχέδια των νικητών του Α’ Παγκοσμίου περιλάμβαν­αν τη διαρκή εξουδετέρω­ση της Τουρκίας ως απειλής με της μεγαλωμένη­ς Ελλάδας τη συμβολή. Η Δύση μηχανορραφ­εί και οι Έλληνες είναι συνεργοί. Του Ρετζέπ Ταγίπ Ατατούρκ η αφήγηση είναι απλή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece