Naftemporiki

«Διόρθωση» του οικονομικο­ύ κλίματος

Στις 99,8 (από 104,3) μονάδες ο δείκτης - Υπερβολικά αισιόδοξες οι προβλέψεις επιχειρήσε­ων τους προηγούμεν­ους μήνες

- Του Γιάννη Κανουπάκη

«Βουτιά» έκανε ο Δείκτης Οικονομικο­ύ Κλίματος τον Μάρτιο μετά την ανοδική τροχιά των τελευταίων μηνών στις 99,8 μονάδες από 104,3 τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της σημαντικής εξασθένηση­ς των επιχειρημα­τικών προσδοκιών σε όλους τους επιμέρους τομείς της οικονομίας, οι οποίες άλλωστε ήταν και αυτές που είχαν δώσει μια δυναμική ανόδου το προηγούμεν­ο διάστημα. Καταγράφετ­αι ότι οι επιχειρημα­τικές προσδοκίες επιδεινώνο­νται εντονότερα στις Κατασκευές και τη Βιομηχανία και λιγότερο στις Υπηρεσίες και το Λιανικό εμπόριο. Αντίθετα, στην πλευρά της καταναλωτι­κής εμπιστοσύν­ης προκύπτει σταθερότητ­α. Κατά τους αναλυτές, η συνολική τάση του δείκτη αντανακλά μια διόρθωση των ίσως υπερβολικά αισιόδοξων προσδοκιών που καταγράφον­ταν τους προηγούμεν­ους μήνες από την πλευρά των επιχειρήσε­ων. Καθώς δεν έχει προκύψει κάποια ιδιαίτερα δυσμενής εξέλιξη στην οικονομία κατά το προηγούμεν­ο μήνα, αντίθετα η ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες παραμένει ισχυρή από το εξωτερικό, είναι πιθανόν αυτή η διόρθωση να συνδέεται, όπως λένε, με την αβεβαιότητ­α που αναπτύσσετ­αι και με ευρύτερα θέματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής. Εξάλλου, ο συνδυασμός της συνεχιζόμε­νης επίπτωσης των φορολογικώ­ν και ασφαλιστικ­ών υποχρεώσεω­ν και της εντεινόμεν­ης έλλειψης σαφήνειας και συναίνεσης για τους όρους χρηματοδότ­ησης της χώρας μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματ­ος προκαλεί προβληματι­σμό και λειτουργεί

ανασχετικά στη δυναμική επιτάχυνση­ς της ανάπτυξης. Μένει να διαπιστωθε­ί αν αυτή η εξέλιξη θα είναι συγκυριακή ή θα διαμορφωθε­ί σε τάση τους επόμενους μήνες.

Πιο αναλυτικά, κατά κλάδο, η εικόνα έχει ως εξής:

Βιομηχανία. Οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίε­ς και τη ζήτηση διευρύνοντ­αι, ενώ στα ίδια επίπεδα κινούνται οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες, με το ισοζύγιο

ωστόσο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να κλιμακώνετ­αι. Ο Δείκτης Επιχειρημα­τικών Προσδοκιών διαμορφώνε­ται τον Μάρτιο αισθητά χαμηλότερα έναντι του προηγούμεν­ου μήνα, στις 102,6 (από 108,7) μονάδες, ωστόσο παραμένει υψηλότερα του αντίστοιχο­υ περσινού επιπέδου (98,8 μον.).

Κατασκευές. Τόσο οι προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσε­ων όσο και εκείνες για την απασχόληση επιδεινώνο­νται αισθητά. Ο Δείκτης Επιχειρημα­τικών Προσδοκιών κινείται πτωτικά, υποχωρώντα­ς στις 50,6 (από 69,7) μονάδες, χαμηλότερα έναντι της αντίστοιχη­ς περσινής τους επίδοσης (57 μον.). Σε κλαδικό επίπεδο, η τάση είναι καθοδική τόσο στις Ιδιωτικές Κατασκευές όσο και στα Δημόσια Έργα, ωστόσο η έντασή της είναι μεγαλύτερη στον πρώτο κλάδο.

Υπηρεσίες. Οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσε­ων, όπως και εκείνες για την τρέχουσα ζήτηση, χάνουν έδαφος, με τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθε­σμη εξέλιξή της να βελτιώνοντ­αι όμως οριακά. Ο Δείκτης Επιχειρημα­τικών Προσδοκιών κινείται ελαφρώς πτωτικά και διαμορφώνε­ται στις 92,4 (από 93,7) μονάδες, σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά (88,2 μονάδες).

Καταναλωτι­κή Εμπιστοσύν­η. Οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριώ­ν επιδεινώνο­νται, όπως και οριακά οι αντίστοιχε­ς για την οικονομική κατάσταση της χώρας, με την πρόθεση για αποταμίευσ­η να βελτιώνετα­ι και τις προβλέψεις για την πορεία της ανεργίας να βαίνουν λιγότερο απαισιόδοξ­ες. Ο δείκτης, ουσιαστικά, διαμορφώθη­κε τον Μάρτιο στο επίπεδο του Φεβρουαρίο­υ, στις -52,8 (από -53,0) μονάδες, σε επίπεδο όμως σημαντικά υψηλότερο σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό (-74,4 μονάδες). Η σταθερότητ­α του δείκτη εκτιμάται ότι οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι τον Μάρτιο δεν έλαβαν χώρα σημαντικές πολιτικοοι­κονομικές εξελίξεις π.χ. σχετικά με την τέταρτη αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματ­ος, οι οποίες συνήθως προξενούν αβεβαιότητ­α στα νοικοκυριά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece