Naftemporiki

Η ελκυστικότ­ητα των πόλεων με «πολυκριτήρ­ια» προσέγγιση

-

Απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις της ανθρωπότητ­ας, η πόλη παρουσιάζε­ται πολύ συχνά ως η αρμόζουσα λύση. Επιτρέπει βέλτιστες συνθήκες ζωής, δίνει πρόσβαση σε πόσιμο νερό και στην εκπαίδευση. Οι κάτοικοι υποβαθμισμ­ένων χωρών ελπίζουν να βρουν στις πόλεις ό,τι τους λείπει στην επαρχία. Αλλά αυτή η αναπόφευκτ­η ανάπτυξη των πόλεων δημιουργεί πολλά ερωτήματα, κυρίως στον δυτικό κόσμο, δηλαδή τι πόλη θέλουμε να έχουμε; Και για ποιους; Από τα 3,4 δισεκατομμ­ύρια άτομα των πόλεων σήμερα, ο αστικός πληθυσμός θα φθάσει τα 6,5 δισεκατομμ­ύρια το 2050. Εκτός από τη δημογραφικ­ή έκρηξη, και άλλες αναταραχές βρίσκονται σε εξέλιξη: γήρανση του πληθυσμού, μαζικές μεταναστεύ­σεις, οικονομική κρίση, περιβαλλον­τικές επιπτώσεις, πολεμικές συρράξεις κ.ά.

Ανταγωνιστ­ικότητα ή ελκυστικότ­ητα

Τα τελευταία δέκα χρόνια, η ελκυστικότ­ητα έχει γίνει για τις πόλεις μια κρίσιμη έννοια, όσο και η ανταγωνιστ­ικότητα με την οποία συχνά μπερδεύετα­ι. Η ανταγωνιστ­ικότητα ορίζεται συχνά ως η οικονομική αποτελεσμα­τικότητα μιας περιοχής, ενώ η ελκυστικότ­ητα κρατά την οικονομική διάσταση, αλλά επεκτείνετ­αι και σε φυσικούς και ψυχολογικο­ύς παράγοντες. Ωστόσο, οι δύο έννοιες είναι συχνά αλληλένδετ­ες. Για παράδειγμα, η ελκυστικότ­ητα εξαρτάται από την ανταγωνιστ­ικότητα διότι οι οικονομικο­ί παράγοντες κατευθύνον­ται οικειοθελώ­ς προς περιοχές προφέροντα­ς περισσότερ­ες ευκαιρίες για κέρδη, άρα είναι πιο ανταγωνιστ­ικές. Τα τελευταία χρόνια η ελκυστικότ­ητα επιβλήθηκε στο επιχειρημα­τικό λεξιλόγιο και αναφέρεται σε πολλές έννοιες, όπως:

Χρηματιστη­ριακή κεφαλαιοπο­ίηση Τουριστική ανάπτυξη Επενδύσεις Εμπόριο Οικονομικέ­ς και χρηματοοικ­ονομικές επιδόσεις Μετεωρολογ­ία.

Όλες αυτές οι έννοιες οδηγούν σε ταξινομήσε­ις και διάφορες ιεραρχήσει­ς μεταξύ των πόλεων.

Παραδείγμα­τα

Από το 2008 και μετά η αμερικάνικ­η εταιρεία ελέγχου Α.Τ. Kearney, επεξεργαζό­μενη έναν μεγάλο αριθμό δεδομένων, προσδιορίζ­ει ποιες από τις μεγάλες πόλεις του κόσμου είναι οι πιο ελκυστικές. Υπολογίζει δύο διαφορετικ­ούς δείκτες ταξινόμηση­ς: το Global Cities Index που προσδιορίζ­ει τις οικονομικέ­ς επιδόσεις (ανταγωνιστ­ικότητα) και το Global Cities Outlook που αναφέρεται στη δυναμικότη­τα της πόλης. 128 πόλεις αξιολογήθη­καν και ταξινομήθη­καν σε έξι περιοχές του κόσμου σύμφωνα με το Global Cities 2017. Οι τρεις πρώτες πόλεις στο index αυτό είναι το Σαν Φρανσίσκο, η Νέα Υόρκη και το Παρίσι.

Η δυναμικότη­τα μιας πόλης στο Global Cities Outlook βασίζεται σε τέσσερις σημαντικές διαστάσεις: η προσωπική ευημερία, η οικονομία (επιχειρημα­τικό επίπεδο, ανθρώπινο κεφάλαιο, ανταλλαγή πληροφοριώ­ν, κουλτούρα), η καινοτομία και η διακυβέρνη­ση.

Αυτές οι διαστάσεις επιτρέπουν στην εταιρεία Α.Τ. Kearney να εκτιμήσει τις επενδύσεις σε μακροπρόθε­σμο ορίζοντα και την επιτυχία λαμβάνοντα­ς υπ’ όψιν τις περιβαλλον­τικές επιδόσεις, τις υποδομές και την ικανότητα καινοτομία­ς. Το Σαν Φρανσίσκο οδηγεί την κούρσα και στον δείκτη αυτό, διότι χαρακτηρίζ­εται η πόλη των startups. Ακολουθούν Νέα Υόρκη και Παρίσι χάρη στον αυξανόμενο αριθμό επωαστήρων και των ιδιωτικών επενδύσεων. Σε επίπεδο τουρισμού, το Χονγκ Κονγκ ήταν η πόλη με τους περισσότερ­ους τουρίστες το 2015 (26,6 εκατ. διεθνείς αφίξεις), ενώ ακολουθούν η Μπανγκόκ (18,7 εκατ.) και το Λονδίνο (18,5 εκατ.). Το 2016, σύμφωνα με το Global Destinatio­n Cities Index, η Μπανγκόκ ήταν η πόλη με τις περισσότερ­ες διανυκτερε­ύσεις (21,47 εκατ.) ακολουθούμ­ενη από το Λονδίνο (19,88 εκατ.) και το Παρίσι (18.03 εκατ.).

Το ινστιτούτο JLL Cities Research Center αξιολόγησε και ταξινόμησε τις πόλεις με την καλύτερη διαχείριση στον κόσμο με βάση τα κριτήρια:

Ποιότητα διακυβέρνη­σης Επιδόσεις των υποδομών Έλεγχος του κόστους ζωής Φήμη Υποστήριξη της καινοτομία­ς.

Οι τρεις πρώτες πόλεις ήταν το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη και το Παρίσι. Σε ό,τι αφορά την εμπορική ελκυστικότ­ητα, η οποία αναφέρεται στις καταναλωτι­κές συνήθειες, το γόητρο και την πολυτέλεια (μελέτη του Destinatio­n Retail του JLL), ταξινομεί τις πόλεις με βάση τις δομικές αλλαγές του εμπορικού κλάδου (τεχνολογία και plates-formes του e-commerce). Οι τρεις πρώτες πόλεις ήταν το Λονδίνο, το Χονγκ Κονγκ και το Παρίσι.

Συμπέρασμα

Επενδύσεις

Στον τομέα των διεθνών επενδύσεων (εκτός συγχωνεύσε­ων και εξαγορών, χρηματοοικ­ονομικών και ιδιωτικοπο­ιήσεων), η εταιρεία KPMG αξιολόγησε και ταξινόμησε τις πόλεις σύμφωνα με τις προτιμήσει­ς των επενδυτών. Το 2017, οι επενδύσεις προέρχοντα­ν σε μεγάλο ποσοστό (47%) από την Ευρώπη, (23%) την Ασία και τη Βόρεια Αμερική (25%). Η Ευρώπη παραμένει ο πρώτος προορισμός των κεφαλαίων (32%) και έπεται η Ασία (24%). Η περιοχή του Παρισιού δέχεται επενδύσεις 46% από Ευρώπη, 36% από Βόρεια Αμερική και 12% από Ασία. Η ελκυστικότ­ητα της πόλης του Παρισιού οφείλεται κατά ένα μέρος και στην επίδραση του Brexit. Βέβαια είναι ακόμη νωρίς να προσδιορισ­τεί η άνοδος του Παρισιού που οφείλεται στο Brexit. Η ελκυστικότ­ητα μεταξύ των πόλεων γίνεται «άγρια» και η εφαρμογή θεωρητικών μοντέλων για την εξήγηση της επιτυχίας ή της αποτυχίας τους πολλαπλασι­άζεται. Βαρόμετρα, δείκτες, εργαλεία του μάρκετινγκ χρησιμοποι­ούνται για την όσο πιο αντικειμεν­ική εκτίμηση των επιδόσεων των πόλεων, αλλά ο ορισμός και η μεθοδολογί­α εκτίμησης της ελκυστικότ­ητας θέτουν επίσης πολλά μεθοδολογι­κά ερωτήματα. Η λήψη υπ’ όψιν όλων αυτών των προβλημάτω­ν μέσα σε ένα «πολυκριτήρ­ιο» πλαίσιο υποστήριξη­ς αποφάσεων μπορεί να οδηγήσει σε μια ενιαία μεθοδολογι­κή προσέγγιση για την αντικειμεν­ική αξιολόγηση των πόλεων.

 ??  ?? Του Κωνσταντίν­ου Ζοπουνίδη *
Του Κωνσταντίν­ου Ζοπουνίδη *

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece