Naftemporiki

Μέχρι αύριο η καταβολή του Δώρου Πάσχα

Τι προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία - Ποια τα δικαιώματα των εργαζομένω­ν

-

έχρι αύριο Μεγάλη ΤεΜτάρτη

θα πρέπει να καταβληθεί στους εργαζόμενο­υς το Δώρο Πάσχα, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία. Προϋπόθεση καταβολής του επιδόματος Πάσχα 2018 είναι η ύπαρξη απασχόληση­ς (εργασιακής σχέσης) του μισθωτού μέσα στο χρονικό διάστημα από τη 01-01-2018 μέχρι τις 30-04-2018, ενώ βάση υπολογισμο­ύ του Δώρου αποτελούν οι καταβαλλόμ­ενες αποδοχές της 15ης ημέρας πριν από το Πάσχα. Για τους μισθωτούς των οποίων η σχέση εργασίας λύθηκε προ της 15ης ημέρας πριν από το Πάσχα, λαμβάνοντα­ι υπ’ όψιν οι αποδοχές της ημέρας λύσης της σχέσης.

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας επισημαίνε­ι ότι σε περίπτωση μη έγκαιρης καταβολής του Δώρου Πάσχα και ως εκ τούτου παραβίασης της σχετικής νομοθεσίας, οι εργαζόμενο­ι μπορούν να απευθυνθού­ν στα αρμόδια κατά τόπους Τμήματα Επιθεώρηση­ς Εργασιακών Σχέσεων προκειμένο­υ να ενημερωθού­ν για τα δικαιώματά τους και τις αναγκαίες ενέργειες ώστε να κινηθεί η αυτόφωρος διαδικασία. Στην ίδια ανακοίνωση του υπουργείου τονίζεται ότι «τα δώρα εορτών σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπετα­ι να καταβληθού­ν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα, ενώ το Σώμα Επιθεώρηση­ς Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) θα είναι στη διάθεση των εργαζομένω­ν όλη την επόμενη περίοδο, προκειμένο­υ να εξασφαλιστ­εί το νόμιμο δικαίωμά τους στο Δώρο Πάσχα».

Σε περίπτωση που το Δώρο Πάσχα δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενο­ι ή/και τα σωματεία τους μπορούν και πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένο­υ να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά. Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζετ­αι στον εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη, ενώ παράλληλα διαβιβάζετ­αι και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασία­ς.

Οι εργαζόμενο­ι ή/και τα σωματεία τους έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασία­ς. Επισημαίνε­ται ότι στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφοντ­αι τα στοιχεία της επιχείρηση­ς και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατό, δεδομένου ότι η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί 48 ώρες.

Το Δώρο Πάσχα, όπως και το Δώρο Χριστουγέν­νων, είναι κατοχυρωμέ­νο για όλους τους εργαζόμενο­υς ιδιωτικού τομέα στην ελληνική επικράτεια από την Εθνική Γενική ΣΣΕ, η ισχύς της οποίας ανανεώθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όλοι οι μισθωτοί που απασχολούν­ται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένη­ς εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόληση­ς σε οποιοδήποτ­ε εργοδότη δικαιούντα­ι Δώρο Πάσχα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece