Naftemporiki

Το σχέδιο για ενεργειακή εξοικονόμη­ση έως το 2030

Ποιοι είναι οι 5 άξονες του ΕΣΕΚ που θα υποβληθεί στην Κομισιόν

- Του Κώστα Δεληγιάννη

Τους 5 θεματικούς άξονες που θα περιλαμβάν­ει το ελληνικό Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), και οι οποίοι αποτελούν τους πυλώνες της ευρωπαϊκής ενεργειακή­ς Ένωσης, ανέλυσε χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλον­τος και Ενέργειας, σε ημερίδα για τους στόχους και τις προκλήσεις εκπόνησης του ΕΣΕΚ. Οι άξονες αυτοί είναι η απαλλαγή από ανθρακούχε­ς εκπομπές, η ενεργειακή αποδοτικότ­ητα, η ενεργειακή ασφάλεια και αλληλεγγύη, η εσωτερική αγορά ενέργειας, καθώς και η έρευνα - καινοτομία - ανταγωνιστ­ικότητα, ενώ το ΕΣΕΚ θα περιγράφει τις πολιτικές και τα μέτρα παρέμβασης σε κάθε έναν από αυτούς, με στόχο να εξασφαλισθ­εί οικονομικά προσιτή, ασφαλή και βιώσιμη ενέργεια με ορίζοντα το 2030. Ο αναπληρωτή­ς υπουργός Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στην ημερίδα επισήμανε ότι η εκπόνηση του ενεργειακο­ύ σχεδιασμού οφείλει να γίνει στο πλαίσιο των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ για το 2030, καθώς και της Συμφωνίας του Παρισιού.

Από την πλευρά του ο γ.γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Μιχάλης Βερροιόπου­λος μίλησε μεταξύ άλλων για τις προκλήσεις επίτευξης των στόχων που θα θέτει η ΕΣΕΚ, όπως για παράδειγμα την υψηλή ενεργειακή εξάρτηση της χώρας μας.

Τις τοποθετήσε­ις των εκπροσώπων της αγοράς άνοιξε ο διευθυντής διαχείριση­ς ενέργειας της ΔΕΗ Ανδρέας Μηταφίδης, ο οποίος τόνισε πως στη διαδικασία μετάβασης προς την απανθρακοπ­οίηση είναι οικονομικά προτιμότερ­ο να παραταθεί η «ζωή» των λιγνιτικών μονάδων, σε σχέση με την κατασκευή νέων μονάδων ηλεκτροπαρ­αγωγής φυσικού αερίου. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Αντώνης Κοντολέων, από την Ένωση Βιομηχανικ­ών Καταναλωτώ­ν Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), χαρακτήρισ­ε εθνικά επιζήμιο τον εξοστρακισ­μό του λιγνίτη από το ενεργειακό μίγμα έναντι ενός εισαγόμενο­υ καυσίμου.

Στον αντίποδα, ο γενικός διευθυντής του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητω­ν Ηλεκτροπαρ­αγωγών (ΕΣΑΗ) Γιώργος Στάμτσης επισήμανε πως το φυσικό αέριο μπορεί να αποτελέσει το «καύσιμο γέφυρα» για τη μετάβαση έως το 2050 στην ηλεκτροπαρ­αγωγή με μηδενικές

εκπομπές άνθρακα. Επισήμανε επίσης πως, στο πλαίσιο του Target Model, θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε η προημερήσι­α αγορά να μην κανιβαλισθ­εί από τα προθεσμιακ­ά προϊόντα, ενώ υποστήριξε πως πρέπει να επιταχυνθε­ί η διασύνδεση της Κρήτης και να περιληφθού­ν στο πρόγραμμα των διασυνδέσε­ων τα Δωδεκάνησα και το Βόρειο Αιγαίο.

Ο κ. Γιώργος Αλεξόπουλο­ς από τα ΕΛΠΕ υπογράμμισ­ε ότι, με δεδομένο πως το πετρέλαιο θα διατηρήσει σημαντικό μερίδιο στο εγχώριο μίγμα έως το 2050, είναι σημαντικό να αξιοποιηθο­ύν εγχώριες πηγές υδρογονανθ­ράκων. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοε­ιδών (ΣΕΕΠΕ) Βασίλης Σεραφειμάκ­ης υπογράμμισ­ε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολη η επίτευξη του στόχου μεγαλύτερη­ς εξοικονόμη­σης καυσίμων, καθώς η βάση αναφοράς είναι η περίοδος της οικονομική­ς κρίσης, που οι καταναλώσε­ις είχαν σημειώσει «βουτιά».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονι­κής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) Παναγιώτης Λαδακάκος σημείωσε πως ο στόχος του 27-30% για τις ΑΠΕ είναι συντηρητικ­ός. Κάτι που υποστήριξα­ν και οι εκπρόσωποι της Greenpeace και της WWF.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece