Naftemporiki

Στο «κόκκινο» Ν. Υόρκη - Ασία

Με το «αριστερό» στο β' τρίμηνο έπειτα από τα αντίποινα του Πεκίνου

- Tου Γιάννη Παγκαλιά

Μβ’ ε το «αριστερό» μπήκε το

τρίμηνο του 2018 για τις αγορές, σε μία ημέρα που τα χρηματιστή­ρια της Ευρώπης έμειναν κλειστά λόγω της αργίας της Δευτέρας του Πάσχα των καθολικών.

Το επενδυτικό κλίμα επηρεάστηκ­ε έντονα από την ανακοίνωση της Κίνας ότι από χθες ξεκινάει την εφαρμογή εμπορικών δασμών στις εισαγωγές αμερικανικ­ών προϊόντων, που η συνολική τους αξία το 2017 ανήλθε στα 3 δισ. δολάρια, ως αντίποινα για το αντίστοιχο μέτρο της κυβέρνησης Τραμπ στις αμερικανικ­ές εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

H αρμόδια επιτροπή της Κίνας αυξάνει τους δασμούς σε χοιρινό και σκραπ αλουμινίου κατά 25%, ενώ επιβάλλει νέο δασμό της τάξης του 15% σε 120 επιπλέον εμπορεύματ­α που εισάγονται από τις ΗΠΑ.

Η επιβολή δασμών αφορά κυρίως αγροτικά προϊόντα, κρασί, φρέσκα φρούτα όπως μήλα και μούρα, αποξηραμέν­α φρούτα και ξηρούς καρπούς, τζίνσενγκ, αλλά και αγωγούς χάλυβα και τροποποιημ­ένη αιθανόλη.

Αποτέλεσμα ήταν η Wall Street να φλερτάρει με το μίνι κραχ, κάτι που τελικά συνέβη, σε μία συνεδρίαση που δέχθηκε μεγάλες πιέσεις από τον τεχνολογικ­ό κλάδο, καθώς η νέα επίθεση του Ντόναλντ Τραμπ στην Amazon για τη φορολόγησή της, το ατύχημα με το αυτοοδηγού­μενο όχημα της Tesla, αλλά και το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει με το Facebook (απώλειες σχεδόν 5% για τη μετοχή του), συμπαρέσυρ­αν τον κλάδο αλλά και τον δείκτη Nasdaq σε καθοδικό ράλι, που ενδοσυνεδρ­ιακά έφτασε και το 3,30%, ενώ σημαντικές απώλειες κατέγραψαν τόσο ο Dow Jones όσο και ο S&P 500.

Με πτώση έκλεισαν και τα χρηματιστή­ρια της Ασίας, όμως οι απώλειες που καταγράφηκ­αν ήταν αισθητά πιο ήπιες, αφού η ανακοίνωση των κινεζικών δασμών δεν προκάλεσε έντονη νευρικότητ­α στους επενδυτές.

Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei υποχωρούσε 0,31%, κατά 0,16% αποδυναμώθ­ηκε ο δείκτης Shanghai της Κίνας, με οριακές απώλειες 0,07% έκλεινε ο δείκτης KOSPI της Νότιας Κορέας, αν και ο κλάδος της αυτοκινητο­βιομηχανία­ς που υποχώρησε, αλλά και η πτώση 1,38% της μετοχής της Samsung, βαρόμετρο για το νοτιοκορεα­τικό χρηματιστή­ριο, δεν συμπαρέσυρ­αν τις υπόλοιπες μετοχές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece