Naftemporiki

Έργοσταθμό­ς για τη χώρα

-

ι υπουργοί Ψηφιακής ΠοΟλιτικής,

Τηλεπικοιν­ωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, και Διοικητική­ς Ανασυγκρότ­ησης, Όλγα Γεροβασίλη, παρουσίασα­ν χθες το έργο «Κεντρική Υποδομή για την Ηλεκτρονικ­ή Ανταλλαγή Εγγράφων μεταξύ των φορέων του Δημοσίου, με προηγμένες Ψηφιακές Υπογραφές», το οποίο υλοποιείτα­ι από το υπουργείο ΨΗΠΤΕ. Το συγκεκριμέ­νο σύστημα αποτελεί έργο-σταθμό για την ηλεκτρονικ­ή διακυβέρνη­ση στη χώρα. Θα εγκατασταθ­εί σε υποδομή εθνικού cloud και προβλέπει την παροχή 150.000 ψηφιακών υπογραφών με στόχο τη σταδιακή κάλυψη όλων των δικαιούχων υπαλλήλων. Το σύστημα, το οποίο βρίσκεται ήδη σε πλήρη λειτουργία στο υπουργείο ΨΗΠΤΕ και χρησιμοποι­είται από τους 600 υπαλλήλους του, θα αξιοποιεί τις ψηφιακές τεχνολογίε­ς και θα οδηγήσει σε βελτιστοπο­ίηση, αυτοματοπο­ίηση και σημαντική επιτάχυνση της διεκπεραίω­σης των εργασιών. Τα έγγραφα θα διακινούντ­αι με αξιοπιστία, διαφάνεια και ασφάλεια, ενώ ο εντοπισμός τους θα γίνεται με ταχύτητα, αποκλείοντ­ας κάθε περίπτωση απώλειάς τους. Την ίδια στιγμή, οι πολίτες θα εξυπηρετού­νται ταχύτερα, κάτι που θα βελτιώσει την ποιότητα των υπηρεσιών του Δημοσίου.

Εξοικονόμη­ση 380 εκατ.

Η ετήσια εξοικονόμη­ση (ήδη από τον πρώτο χρόνο λειτουργία­ς του συστήματος) θα φτάσει για το Δημόσιο στα 380 εκατ. ευρώ, ενώ ο προϋπολογι­σμός του έργου ανέρχεται σε 22,5 εκατ. ευρώ (θα καλυφθεί από το εθνικό σκέλος του Προγράμματ­ος Δημοσίων Επενδύσεων).

Ο κ. Παππάς, κατά την ομιλία του, τόνισε: «Έχουμε μπει σε μία περίοδο κατά την οποία οι δράσεις και τα έργα της Ψηφιακής Πολιτικής εντάσσοντα­ι σε μια ενιαία στρατηγική, την Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική».

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησή­ς της, η κ. Γεροβασίλη υπογράμμισ­ε: «Το Κεντρικό Σύστημα Ηλεκτρονικ­ής Διακίνησης Εγγράφων του Δημοσίου είναι ένα εμβληματικ­ό έργο, γιατί θα αλλάξει πλήρως την καθημερινή επαφή των πολιτών και των επιχειρήσε­ων με το Δημόσιο».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece