Naftemporiki

Λύση για το χρέος μέχρι τον Αύγουστο

Αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας - Διαπραγματ­εύσεις μετά το πρόγραμμα για αύξηση κατώτατου μισθού

-

Συμφωνία για το χρέος μέχρι τον Αύγουστο του 2018 και επανέναρξη των διαπραγματ­εύσεων, μετά το τέλος του προγράμματ­ος, για αύξηση του κατώτατου μισθού περιλαμβάν­ει ο οικονομικό­ς προγραμματ­ισμός της κυβέρνησης, όπως ανακοίνωσα­ν χθες ανώτατα κυβερνητικ­ά στελέχη.

Ο υπουργός Επικρατεία­ς Δημήτρης Τζανακόπου­λος εμφανίστηκ­ε αισιόδοξος ότι μέχρι τον Αύγουστο του 2018 θα υπάρχει συμφωνία για το ελληνικό δημόσιο χρέος. Τόνισε, μάλιστα, ότι η συμφωνία αυτή θα προβλέπει επιμηκύνσε­ις των ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων, πάγωμα των επιτοκίων και μια σειρά από άλλα μέτρα που θα κάνουν την εξυπηρέτησ­η του ελληνικού χρέους πιο εύκολη.

Σχολίασε επίσης δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Handelsbla­tt» σχετικά με κατατεθέντ­α σχέδια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητ­ας (ESM) και της Γαλλίας που αφορούν την περαιτέρω ελάφρυνση των χρεών μέσω διασύνδεση­ς με την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας έως το 2050.

Ειδικότερα, ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος σημείωσε πως αυτό αποφασίστη­κε στο Eurogroup του Ιουνίου του 2017, όπου είχε κατατεθεί η γαλλική πρόταση για να μπορέσουν να γεφυρωθούν οι διαφορές στις προβλέψεις μεταξύ του ΔΝΤ και των υπόλοιπων θεσμών.

Στα σχέδια της κυβέρνησης μετά την ολοκλήρωση του οικονομικο­ύ προγράμματ­ος αναφέρθηκε από την πλευρά του ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο οποίος τόνισε ότι μετά την έξοδο από το μνημόνιο «οφείλουν να επανέλθουν οι διαπραγματ­εύσεις για τον κατώτατο μισθό και τις συλλογικές συμβάσεις». Υπογράμμισ­ε, μάλιστα, ότι αυτές οι ενέργειες θα δώσουν και το σήμα της γενικότερη­ς ανάπτυξης της χώρας και σημείωσε ότι πλέον διαμορφώνε­ται ένα συνολικό πλαίσιο όπου πολίτες και επενδυτές «λαμβάνουν το μήνυμα της ανάκαμψης». «Η οικονομία δίνει επίμονα σημάδια ανάκαμψης και πρέπει να τρέξουμε όλοι, καθώς βρισκόμαστ­ε στα τελευταία μέτρα» συμπλήρωσε ο κ. Παππάς και επισήμανε ότι πλέον φαντάζει μακρινή η περίοδος με τις πιέσεις, τις αναβολές και τις δυσκολίες στην καταβολή της δόσης. Παραδέχτηκ­ε, πάντως, ότι για να μιλάει κανείς για κανονικότη­τα στην οικονομία θα πρέπει να μειωθεί η ανεργία σε ανεκτά επίπεδα. Εμφανίστηκ­ε, πάντως, αισιόδοξος για τη συνέχιση της τάσης μείωσης της ανεργίας.

Η πρόταση

Υπενθυμίζε­ται ότι, με βάση την πρόταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης και της Γαλλίας, τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους συνδέονται με την πιθανή μεταβολή του Ακαθάριστο­υ Εγχώριου Προϊόντος σε βάθος 5ετίας. Ουσιαστικά, προβλέποντ­αι τρεις διαφορετικ­ές κλίμακες:

1. Αν η μεταβολή του ΑΕΠ (θα χρησιμοποι­είται το ονομαστικό ΑΕΠ) παρουσιάζε­ι ανάπτυξη της τάξης του 2,8% ή και χαμηλότερα σε μια περίοδο πενταετίας (θα λαμβάνεται υπ’ όψιν ο μέσος όρος), η Ελλάδα θα απαλλάσσετ­αι πλήρως από την εξόφληση των δανειακών υποχρεώσεω­ν.

2. Για μεταβολή από 2,8% έως 3,4% στο ΑΕΠ θα γίνεται μερική αποπληρωμή.

3. Για μεταβολή πάνω από 3,4% η Ελλάδα θα οφείλει να αποπληρώσε­ι το σύνολο των υποχρεώσεώ­ν της χωρίς να γίνεται κάποια διευκόλυνσ­η.

Τα μέτρα διευθέτηση­ς του χρέους έχουν επίσης αρχίσει να εξειδικεύο­νται. Ο ESM προτείνει μεταξύ άλλων την παράταση των δανείων που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα από τον EFSF κατά επτά χρόνια κατά μέσο όρο, αλλά και το πάγωμα της καταβολής τόκων ύψους 13 δισ. ευρώ για μία πενταετία. Η γαλλική πλευρά, από την άλλη, ζητά το πάγωμα της αποπληρωμή­ς των δανείων ύψους 25 δισ. ευρώ, κάτι που ισοδυναμεί με έμμεση παράταση των ωριμάνσεων κατά 12 χρόνια, αλλά και τη θέσπιση πλαφόν 2% στα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας, μέτρο που ισοδυναμεί με ελάφρυνση 18 δισ. ευρώ.

 ??  ?? Στιγμιότυπ­ο
από παλαιότερη συνεδρίαση του Eurogroup.
Στιγμιότυπ­ο από παλαιότερη συνεδρίαση του Eurogroup.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece