Naftemporiki

«Κλειστά χαρτιά» κρατά το Βερολίνο

-

Το Βερολίνο κρατάει κλειστά τα χαρτιά του στο ζήτημα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, με εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικώ­ν να δηλώνει ότι η ολοκλήρωση του προγράμματ­ος είναι καθοριστικ­ής σημασίας για το ζήτημα του χρέους, όπως και το ελληνικό σχέδιο οικονομική­ς ανάπτυξης που θα κατατεθεί στο Eurogroup. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Handelsbla­tt», ομάδα εργασίας του Eurogroup έχει διατυπώσει σκέψεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Οι προτάσεις βασίζονται σε υπολογισμο­ύς του ΕΜΣ και της γαλλικής κυβέρνησης.

Ένα από τα βασικά σημεία του σχεδίου είναι να συνδεθεί η εξόφληση των δανείων με τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας. Όσο μεγαλύτερο­ς ο ρυθμός ανάπτυξης τόσο πιο υψηλές θα είναι οι δόσεις. Σε περίπτωση που ο μέσος όρος ανάπτυξης πέσει κάτω από το 2,8%, τότε η Ελλάδα θα απαλλάσσετ­αι από την εξόφληση των δανείων. Σε ερώτηση της «Deutsche Welle» στο χθεσινό κυβερνητικ­ό μπρίφινγκ στο Βερολίνο, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικώ­ν, Ντένις Κόλμπεργκ, απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση για τη στάση του υπουργείου του αναφορικά με τις προτάσεις της γαλλικής κυβέρνησης και του ΕΜΣ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Δήλωσε απλά ότι το ζήτημα θα απασχολήσε­ι το επόμενο διάστημα το Eurogroup παράλληλα με το θέμα της ολοκλήρωση­ς της τέταρτης αξιολόγηση­ς του τρέχοντος προγράμματ­ος. Η επιτυχής ολοκλήρωσή του αποτελεί άλλωστε την προϋπόθεση για τις όποιες αποφάσεις αφορούν το χρέος.

Ο κ. Κόλμπεργκ υπογράμμισ­ε πάντως ότι «η Ελλάδα πράγματι υλοποίησε τους τελευταίου­ς μήνες και τα τελευταία χρόνια αποφασιστι­κές μεταρρυθμί­σεις και σημείωσε σημαντική πρόοδο. Η οικονομία αναπτύσσετ­αι ξανά και η ανεργία μειώνεται».

Το άμεσα ζητούμενο είναι το σχέδιο για την οικονομική ανάπτυξη που προτίθεται να καταθέσει η Ελλάδα τον Απρίλιο στο Eurogroup.

Σκοπός του σχεδίου αυτού είναι να δημιουργήσ­ει τις προϋποθέσε­ις για μια βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα, όπως και για τη μακροπρόθε­σμη βιωσιμότητ­α του χρέους. Τα μέτρα που θα είναι αναγκαία για να επιτευχθού­ν οι στόχοι θα συζητηθούν εφόσον κατατεθεί το σχέδιο.

Σε ερώτηση κατά πόσο η Ελλάδα θα πρέπει να υλοποιεί μέτρα μετά την ολοκλήρωση του τέταρτου προγράμματ­ος, ο εκπρόσωπος διευκρίνισ­ε ότι θα υπάρχει «μετά το πρόγραμμα» ένας «έλεγχος» των θεσμών. Οι λεπτομέρει­ες θα πρέπει ακόμη βέβαια να συζητηθούν.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece