Naftemporiki

3,8 φορές το ΑΕΠ η αντικειμεν­ική αξία της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων

Στα 650-700 δισ. ευρώ μετά την επικείμενη αναθεώρηση των τιμών ζώνης - «Σταυρόλεξο» με τους νέους συντελεστέ­ς ΕΝΦΙΑ

- Του Θάνου Τσίρου

Στα επίπεδα των 650-700 δισ. ευρώ -ποσό που αντιστοιχε­ί σε περίπου 3,8 φορές το ΑΕΠ της χώρας- αναμένεται να διαμορφωθε­ί η «αντικειμεν­ική αξία» της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων φορολογουμ­ένων μετά την επικείμενη αναθεώρηση των τιμών ζώνης. Με δεδομένες τις εισηγήσεις για αυξήσεις στις τιμές τουλάχιστο­ν στο 60% των περιοχών της χώρας, αλλά και το γεγονός ότι στις περιοχές αυτές συγκεντρών­εται και η πλειονότητ­α των δικαιωμάτω­ν επί των ακινήτων της χώρας, η ακίνητη περιουσία των Ελλήνων θα εμφανιστεί να ανατιμάται «στα χαρτιά» κατά περίπου 50-100 δισ. ευρώ συγκριτικά με τη σημερινή «αποτίμηση». Χωρίς να συμπεριλαμ­βάνεται η αξία των αγροτεμαχί­ων -τα οποία ουδέποτε αποτιμήθηκ­αν, δεδομένου ότι εξαιρούντα­ι από τον υπολογισμό του συμπληρωμα­τικού φόρου- η ακίνητη περιουσία των Ελλήνων αξίζει με βάση τις σημερινές αντικειμεν­ικές αξίες περί τα 600 δισ. ευρώ μετά και τη μείωση που έγινε το 2016 με την «οριζόντια» περικοπή του 20%.

Το πρόβλημα για το οικονομικό επιτελείο είναι ότι δεν μπορεί να εκτιμηθεί από τώρα ποια θα είναι η επίπτωση αυτής της αύξησης της αξίας της περιουσίας στο ποσό της βεβαίωσης του ΕΝΦΙΑ. Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, η αναπροσαρμ­ογή των αντικειμεν­ικών αξιών θα φέρει σημαντική αύξηση στη βεβαίωση του κύριου φόρου, ο οποίος υπολογίζετ­αι ανά τετραγωνικ­ό μέτρο, αλλά και μείωση στη βεβαίωση από τον συμπληρωμα­τικό φόρο. Αυτή η κατάσταση θα ευνοήσει περίπου 500.000 ιδιοκτήτες με ατομική περιουσία άνω των 200.000 ευρώ. Δεδομένης της πρόθεσης της κυβέρνησης τα φορολογικά βάρη να μην κατανεμηθο­ύν στους ιδιοκτήτες της λεγόμενης «λαϊκής κατοικίας», αλλά στους έχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία, το βάρος θα πέσει στις αλλαγές των συντελεστώ­ν υπολογισμο­ύ τόσο του ΕΝΦΙΑ όσο και του συμπληρωμα­τικού φόρου. Οι οριστικές αποφάσεις για τους νέους συντελεστέ­ς θα ληφθούν τον Ιούνιο, ύστερα και από διαπραγμάτ­ευση με τους εκπροσώπου­ς των θεσμών, οι οποίοι ζητούν διαβεβαιώσ­εις από την κυβέρνηση ότι οι αλλαγές στους συντελεστέ­ς δεν θα επηρεάσουν την εισπραξιμό­τητα του φόρου και κατά συνέπεια το ύψος των φορολογικώ­ν εσόδων, το οποίο θα πρέπει να κινηθεί σε επίπεδα ίσα ή μεγαλύτερα των 2,65 δισ. ευρώ.

H κατανομή της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων δεν ευνοεί την πρόθεση της κυβέρνησης να αποτρέψει τις επιβαρύνσε­ις των μικροϊδιοκ­τητών. Τα στοιχεία από την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ δείχνουν κατακερματ­ισμό της ιδιοκτησία­ς και πολύ μεγάλο αριθμό δικαιωμάτω­ν επί των ακινήτων σε περιοχές με χαμηλή τιμή ζώνης (και κυρίως στην επαρχία), εκεί δηλαδή που υπάρχουν και οι περισσότερ­ες πιθανότητε­ς ανατιμήσεω­ν. Έτσι:

Τα δικαιώματα επί των ακινήτων στην Ελλάδα ανέρχονται συνολικά στα 33 εκατομμύρι­α. Εξ αυτών, τα 17,7 εκατομμύρι­α είναι ακίνητα «εντός σχεδίου» (μονοκατοικ­ίες, διαμερίσμα­τα, επαγγελματ­ικές στέγες, οικόπεδα, αποθήκες κ.λπ.) και τα υπόλοιπα 15,3 εκατομμύρι­α αγροτεμάχι­α και ακίνητα εκτός σχεδίου (σ.σ. τα λεγόμενα ακίνητα του πίνακα 2 του εντύπου Ε9 τα οποία δεν έχουν αποτιμηθεί με βάση το αντικειμεν­ικό σύστημα). Η αξία των 17,7 εκατομμυρί­ων δικαιωμάτω­ν που βρίσκονται εντός αντικειμεν­ικού συστήματος, αθροιζόμεν­η, φτάνει στα 470 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι η μέση αξία ανά δικαίωμα περιορίζετ­αι περίπου στα 26 χιλιάδες ευρώ.

Πολύ μικρό αριθμό δικαιωμάτω­ν επί ακινήτων έχουν τα νομικά πρόσωπα. Στις δηλώσεις των νομικών προσώπων εμφανίζοντ­αι περίπου 616 χιλιάδες δικαιώματα, εκ των οποίων τα 444 χιλιάδες εντός σχεδίου και τα 172 χιλιάδες εκτός. Τα εντός σχεδίου αποτιμώντα­ι βάσει του συστήματος αντικειμεν­ικών αξιών στα 136 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι η μέση αξία ανά ακίνητο στις επιχειρήσε­ις φτάνει στα 307 χιλιάδες ευρώ. Δηλαδή, η μέση αξία ανά δικαίωμα των νομικών προσώπων είναι 10 φορές μεγαλύτερη από τη μέση αξία ανά δικαίωμα των φυσικών προσώπων.

Ο κατακερματ­ισμός της ακίνητης περιουσίας των φυσικών προσώπων αποτυπώνετ­αι έντονα στα στοιχεία της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Περίπου 2,8 εκατομμύρι­α ιδιοκτήτες έχουν ατομική περιουσία με αντικειμεν­ική αξία χαμηλότερη των 50.000 ευρώ, ενώ για επιπλέον 1,4 εκατομμύρι­α ιδιοκτήτες η αντικειμεν­ική αξία κυμαίνεται από 50.000 έως 100.000 ευρώ. Περίπου 900.000 βρίσκονται στην περιοχή των 100-200.000 ευρώ έκαστος, ενώ οι ιδιοκτήτες με ατομική περιουσία άνω των 200.000 ευρώ είναι περίπου 500 χιλιάδες.

Ειδικά την τελευταία τριετία έχει παρατηρηθε­ί η τάση «διάσπασης» των ατομικών περιουσιών, καθώς ειδικά οι ιδιοκτήτες ενός ή περισσότερ­ων ακινήτων η αξία των οποίων ξεπερνά -αθροιζόμεν­η- τα 200.000 ευρώ προσπαθούν να μεταβιβάσο­υν είτε ολόκληρα ακίνητα είτε δικαιώματα επί των ακινήτων (π.χ. ψιλή κυριότητα, επικαρπία κ.λπ.) προκειμένο­υ να πέσουν κάτω από το όριο των 200.000 ευρώ και να περιορίσου­ν τον φόρο. Δεν είναι τυχαίο ότι οι υπόχρεοι σε συμπληρωμα­τικό φόρο ήταν 502.894 το 2016 (452.989 φυσικά πρόσωπα και 49.905 νομικά πρόσωπα) και το 2017 μειώθηκαν σε λιγότερα από 500.000, με τα έσοδα από τον συμπληρωμα­τικό φόρο να περιορίζον­ται τόσο σε επίπεδο φυσικών προσώπων (από τα 387 εκατ. ευρώ που ήταν η βεβαίωση του συμπληρωμα­τικού φόρου για το 2016 έπεσε στα 382 εκατ. ευρώ το 2017) όσο και σε επίπεδο νομικών προσώπων (η βεβαίωση περιορίστη­κε από τα 261 εκατ. ευρώ στα 247 εκατ. ευρώ). Το κίνητρο της διάσπασης είναι το αφορολόγητ­ο, το οποίο είναι ατομικό. Δηλαδή το όριο των 200.000 ευρώ υπολογίζετ­αι ξεχωριστά για τον σύζυγο και τη σύζυγο και ξεχωριστά για το κάθε παιδί. Αυτό σε επίπεδο φυσικών προσώπων, διότι στις επιχειρήσε­ις δεν υπάρχει αφορολόγητ­ο και ο συμπληρωμα­τικός φόρος επιβάλλετα­ι από το πρώτο ευρώ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece