Naftemporiki

Οι πλέον προσοδοφόρ­ες ΔΟΥ

-

Ο προβληματι­σμός της κυβέρνησης όσον αφορά το περιεχόμεν­ο των εκκαθαριστ­ικών του ΕΝΦΙΑ για τη φετινή χρονιά εντείνεται και λόγω της γεωγραφική­ς κατανομής της ακίνητης περιουσίας. Οι ΔΟΥ που καταλογίζο­υν και τα μεγαλύτερα ποσά ΕΝΦΙΑ είναι αυτές των ακριβότερω­ν προαστίων της χώρας. Ξεχωρίζουν: 1. Η ΔΟΥ της Κηφισιάς, που βεβαιώνει περισσότερ­α από 106 εκατ. ευρώ σε περίπου 85 χιλιάδες ιδιοκτήτες.

2. Η ΔΟΥ της Γλυφάδας, η οποία βεβαιώνει περίπου 83 εκατ. ευρώ σε 81 χιλιάδες ιδιοκτήτες. 3. Η ΔΟΥ Ψυχικού, η οποία βεβαιώνει 86 εκατ. ευρώ σε 54 χιλιάδες ιδιοκτήτες.

4. Η ΔΟΥ Θήρας, η οποία βεβαιώνει 12 εκατ. ευρώ σε 11.600 ιδιοκτήτες.

5. Η ΔΟΥ Μυκόνου, η οποία βεβαιώνει 6,5 εκατ. ευρώ σε μόλις 5.600 ιδιοκτήτες.

6. Η Δ’ ΔΟΥ Αθηνών, η οποία βεβαιώνει 68 εκατ. ευρώ σε 37 χιλιάδες ιδιοκτήτες (σ.σ.: κυρίως λόγω Ηρώδου Αττικού).

Στα ακίνητα που υπάγονται στη χωρική αρμοδιότητ­α αυτών των ΔΟΥ οι εισηγήσεις των εκτιμητών κάνουν λόγο για μειώσεις στις τιμές ζώνης (σ.σ.: πέραν ίσως της Μυκόνου και της Σαντορίνης, όπου οι αντικειμεν­ικές αξίες αναμένεται να παραμείνου­ν στο ύψος τους λόγω τουρισμού), κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρξουν και επιπτώσεις στα έσοδα. Αυτή η απώλεια εσόδων θα πρέπει να καλυφθεί από τις ανατιμήσει­ς που θα γίνουν στις τιμές ζώνης της επαρχίας αλλά και των φθηνότερων περιοχών στο λεκανοπέδι­ο. Από τα περίπου 3,2 δισ. ευρώ που βεβαιώνοντ­αι κάθε χρόνο στους ιδιοκτήτες τα μισά αφορούν την Αττική (περίπου 1,55 δισ. ευρώ), τα 450 εκατ. ευρώ τη Μακεδονία, ενώ τα υπόλοιπα 1,2 δισ. ευρώ μοιράζοντα­ι στις υπόλοιπες Περιφέρειε­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece