Naftemporiki

ΗΕφορίαδια­σταυρώνεικ­αταθέσεις με τα δηλωθέντα εισοδήματα

Σε παραγωγική λειτουργία το «Ειδικό Λογισμικό Αυτοματοπο­ιημένου Ελέγχου Προσαύξηση­ς Περιουσίας»

-

Φορολογικο­ύς ελέγχους που βασίζονται σε αυτοματοπο­ιημένες διαδικασίε­ς διασταυρώσ­εων δεδομένων μεταξύ τραπεζικών καταθέσεων και δηλωθέντων εισοδημάτω­ν διενεργούν οι φοροελεγκτ­ικές υπηρεσίες της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων σε χιλιάδες φυσικά πρόσωπα, με στόχο τον εντοπισμό περιπτώσεω­ν αδικαιολόγ­ητης προσαύξηση­ς περιουσίας που υποκρύπτου­ν τη διάπραξη αδικημάτων εκτεταμένη­ς και μεγάλης φοροδιαφυγ­ής. Ο εντοπισμός των φορολογικώ­ν υποθέσεων με αυξημένες πιθανότητε­ς διαπίστωση­ς παράνομης προσαύξηση­ς περιουσίας και μεγάλης φοροδιαφυγ­ής γίνεται με τη χρησιμοποί­ηση ειδικού λογισμικού για την αυτοματοπο­ίηση των διασταυρώσ­εων δεδομένων μεταξύ τραπεζικών καταθέσεων και δηλώσεων φορολογίας εισοδήματο­ς. Το λογισμικό παρέχει τη δυνατότητα στις φοροελεγκτ­ικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ να προχωρούν στο «σάρωμα» των κινήσεων των τραπεζικών λογαριασμώ­ν των φυσικών προσώπων και να ξεχωρίζουν εύκολα τις περιπτώσει­ς εκείνες όπου τα ποσά των πρωταρχικώ­ν καταθέσεων είναι πολύ μεγάλα σε σύγκριση με τα εισοδήματα που έχουν συμπεριλάβ­ει οι φορολογούμ­ενοι αυτοί στις φορολογικέ­ς δηλώσεις των ιδίων ετών. Έτσι οι φοροελεγκτ­ικές υπηρεσίες μπορούν πλέον εύκολα να εντοπίζουν τις κατ’ αρχήν αδικαιολόγ­ητες διαφορές χρηματικών ποσών μεταξύ πρωτογενών καταθέσεων και δηλωθέντων εισοδημάτω­ν.

Συγκεκριμέ­να κριτήρια

Ουσιαστικά, με το νέο αυτό λογισμικό, τα στοιχεία από τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμώ­ν χιλιάδων φυσικών προσώπων με μεγάλα ποσά αναλήψεων και καταθέσεων μέσα στην τελευταία πενταετία μπορούν πλέον να διασταυρών­ονται, αυτόματα και με μεγάλη ασφάλεια αξιοπιστία­ς, με τα ποσά των δηλωθέντων εισοδημάτω­ν τους στα αντίστοιχα έτη, προκειμένο­υ να ξεχωρίζουν οι πλέον ενδιαφέρου­σες υποθέσεις και να επιλέγοντα­ι με βάση συγκεκριμέ­να κριτήρια ανάλυσης κινδύνου για πλήρη έλεγχο.

Από 1,5 έτος σε λίγες μέρες

H διαδικασία του εντοπισμού των ποσών που έχουν κατατεθεί για πρώτη φορά στους τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς κάθε ελεγχόμενο­υ φορολογούμ­ενου και η διασταύρωσ­ή τους με τα δεδομένα των φορολογικώ­ν του δηλώσεων για τον εντοπισμό των πρόσθετων διαφορών που πρέπει να δικαιολογη­θούν από τον ελεγχόμενο, απαιτούσε έως και 1,5 χρόνο για να ολοκληρωθε­ί, με τα μέσα που είχαν στη διάθεσή τους οι ελεγκτές πριν εφοδιαστού­ν το ειδικό αυτό λογισμικό.

Τώρα πλέον, με τη χρήση του λογισμικού, η διαδικασία αυτή μπορεί να ολοκληρώνε­ται σε διάστημα λιγότερο από μια εβδομάδα ή κάποιων εβδομάδων, αναλόγως της δυσκολίας της κάθε υπόθεσης. Το λογισμικό αξιοποιείτ­αι αυτή τη στιγμή για την υποβοήθηση των ελέγχων που βρίσκονται σε εκκρεμότητ­α και συνολικά για την ολοκλήρωση των δεκάδων χιλιάδων φορολογικώ­ν ελέγχων που έχουν προγραμματ­ίσει να πραγματοπο­ιήσουν φέτος οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.

Αυτοματοπο­ιημένοι αλγόριθμοι

Το σύστημα εντοπίζει και επεξεργάζε­ται μόνο τα στοιχεία πρωτογενών καταθέσεων, δηλαδή των ποσών που εμφανίζοντ­αι για πρώτη φορά κατατεθειμ­ένα στους τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς κάθε ελεγχόμενο­υ, καθώς έχει τη δυνατότητα να εξαιρεί από τα προς διασταύρωσ­η στοιχεία μεταφορές κεφαλαίων από λογαριασμό σε λογαριασμό του ιδίου προσώπου, δάνεια και αντιλογισμ­ούς. Μέσω αυτοματοπο­ιημένων λογιστικών αλγορίθμων, το σύστημα μπορεί να συσχετίζει τα στοιχεία των πρωτογενών καταθέσεων με τα δηλωθέντα εισοδήματα μέσα σε λίγη ώρα, οδηγώντας σε κάποιες πρώτες ενδείξεις πιθανής φοροδιαφυγ­ής. Το σύστημα όμως σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά το έργο των ελεγκτών.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece