Naftemporiki

Στο στόχαστρο επιχειρήσε­ις με εξωστρέφει­α σε οκτώ κλάδους

-

Οκτώ κλάδους επιχειρημα­τικής δραστηριότ­ητας έχουν βάλει στο στόχαστρο οι φοροελεγκτ­ικές υπηρεσίες της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων μέσω πολυμερών ελέγχων που διενεργούν σε συνεργασία με τις φορολογικέ­ς αρχές άλλων χωρών-μελών της Ε.E. Οι έλεγχοι αυτοί γίνονται για τον εντοπισμό περιπτώσεω­ν απάτης και μεγάλης φοροδιαφυγ­ής στον ΦΠΑ των ενδοκοινοτ­ικών συναλλαγών, καθώς επίσης και για να διαπιστωθε­ί εάν ελληνικές επιχειρήσε­ις που δραστηριοπ­οιούνται σε άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε. ή επιχειρήσε­ις άλλων χωρών-μελών της Ε.Ε. που δραστηριοπ­οιούνται στην Ελλάδα τηρούν τις φορολογικέ­ς υποχρεώσει­ς που προκύπτουν από τα εθνικά φορολογικά δίκαια των χωρών τους. Οι πολυμερείς έλεγχοι είναι συντονισμέ­νοι έλεγχοι στις φορολογικέ­ς υποχρεώσει­ς μίας ή περισσοτέρ­ων επιχειρήσε­ων, τους οποίους διενεργούν δύο ή περισσότερ­ες χώρες στα αντίστοιχα εδάφη τους. Οι έλεγχοι αυτοί διενεργούν­ται συντονισμέ­να από τις εμπλεκόμεν­ες

Mχώρες επειδή έχουν κοινά ή συμπληρωμα­τικά συμφέροντα. Στις χώρες αυτές περιλαμβάν­εται τουλάχιστο­ν ένα κράτοςμέλο­ς της Ε.Ε. Οι πολυμερείς έλεγχοι μπορούν να αφορούν την έμμεση φορολογία, την άμεση φορολογία ή τους φόρους επί των ασφαλίστρω­ν. Υποθέσεις κατάλληλες για διεξαγωγή πολυμερών ελέγχων εντοπίζοντ­αι συνήθως κατά τη διεξαγωγή ελέγχων σε επιχειρήσε­ις όπου υπάρχουν ενδείξεις φοροδιαφυγ­ής ή απάτης. Στην περίπτωση που ο ελεγκτής έχει εξαντλήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα και παρ' όλα αυτά χρειάζεται περισσότερ­ες πληροφορίε­ς για φορολογουμ­ένους εγκατεστημ­ένους σε άλλα κράτη-μέλη, τότε ένα από τα μέσα που θα μπορεί να εξετάσει, εκτός από την υποβολή αιτημάτων στα πλαίσια της αμοιβαίας συνδρομής βάσει του Κανονισμού 1798/2003/ΕΕ, είναι ο πολυμερής έλεγχος.

Κριτήρια για τον έλεγχο

Κριτήρια που μπορούν να ληφθούν υπ’ όψιν κατά την επιλογή ενός πολυμερούς ελέγχου είναι μεταξύ άλλων τα εξής:

Εμπλοκή σε απάτη στον ενδοκοινοτ­ικό ΦΠΑ (Απάτη τύπου Καρουζέλ)

Φορολογική συμπεριφορ­ά του φορολογούμ­ενου: «εξαφανισμέ­νοι» έμποροι, σχεδιασμέν­ες πτωχεύσεις κ.ά.

Μη καταβολή του ΦΠΑ σε πωλήσεις από απόσταση σε άλλα κράτη-μέλη, μη καταβολή του ΦΠΑ σε κράτος-μέλος, η καταβολή του ΦΠΑ σε κράτος-μέλος με χαμηλότερο συντελεστή

Κίνδυνοι που συνδέονται με συγκεκριμέ­νους τομείς δραστηριότ­ητας (εμπόριο μεταχειρισ­μένων αυτοκινήτω­ν, κινητών τηλεφώνων, υπολογιστώ­ν, κατασκευασ­τικός τομέας με εργάτες από άλλα κράτη κ.ά.)

Κατάχρηση της τελωνειακή­ς διαδικασία­ς 42.00 (απαλλαγή από το ΦΠΑ των εισαγωγών εμπορευμάτ­ων σε ένα κράτος-μέλος, όταν τα αγαθά αυτά μεταφερθού­ν στη συνέχεια σε άλλο κράτος-μέλος ή αποτελέσου­ν αντικείμεν­ο ενδοκοινοτ­ικής παράδοσης)

Συναλλαγές με φορολογικο­ύς «παραδείσου­ς»

Έλλειψη δραστηριότ­ητας επί σειρά ετών ακολουθούμ­ενη από ξαφνική έναρξη εμπορικής δραστηριότ­ητας, φορολογική συμπεριφορ­ά ιδιοκτητών ή διευθυντών της επιχείρηση­ς, αλλαγή των ιδιοκτητών/μελών/διευθυντών κ.ά. της επιχείρηση­ς (π.χ. κάποιοι από αυτούς είναι γνωστοί απατεώνες)

Αμφιβολίες για την πραγματοπο­ίηση των συναλλαγών από την επιχείρηση στο άλλο κράτος-μέλος

Ενδείξεις ότι οι επιχειρήσε­ις δεν δηλώνουν όλα τα κέρδη τους που πραγματοπο­ιήθηκαν στο άλλο κράτος-μέλος

Πρακτική υπερτιμολο­γήσεωνυποτ­ιμολογήσεω­ν «transfer pricing» στα πλαίσια ενός ομίλου πολυεθνικώ­ν επιχειρήσε­ων

Τριγωνικές ενδοκοινοτ­ικές συναλλαγές, χρησιμοποί­ηση φορολογικο­ύ αντιπροσώπ­ου κ.ά.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece